21 iun. 2024 | 07:30

Ce a făcut acest cuplu ca să nu mai plătească electricitatea la bloc: „Acum ne vine factura cu minus”

ACTUALITATE
Ce a făcut acest cuplu ca să nu mai plătească electricitatea la bloc: „Acum ne vine factura cu minus”

România a înregistrat o creștere semnificativă în piața energiei verzi, cu peste 100.000 de prosumatori, persoane care își produc singuri energia electrică și furnizează surplusul în rețea. Pe lângă numeroasele parcuri destinate energiei regenerabile, tot mai mulți locuitori ai blocurilor urbane adoptă soluții de producere a energiei verzi.

Exportator de energie în 2023

În 2023, România a trecut de la statutul de importator de energie electrică la cel de exportator. Țara produce energie din surse diverse: cărbune, nuclear, gaze naturale, hidroelectric, eolian și solar. Anul trecut, mai bine de jumătate din energia produsă a fost din surse regenerabile. Distribuția producției de energie arată astfel:

  • Surse convenționale:
    • Cărbune: 13,45%
    • Nuclear: 19,16%
    • Gaze naturale: 15,11%
  • Surse regenerabile:
    • Hidroelectric: 32,16%
    • Eolian: 15,43%
    • Biomasă: 0.83%
    • Solar: 3.01%

Energia solară în creștere

În județul Giurgiu, la câțiva kilometri de granița cu Bulgaria, se află un parc fotovoltaic imens, care se întinde pe aproape 100 de hectare și are o putere instalată de 45 MW, suficientă pentru a alimenta un oraș mic. În zilele de vară, energia solară ocupă al doilea loc în producția totală de energie a țării.

Simona și Aurel, locuitori ai Sectorului 6 din București, au reușit să transforme blocul lor într-un model de sustenabilitate energetică. După ce au câștigat un concurs, premiul constând într-un sistem fotovoltaic, au învățat să gestioneze acest sistem. Energia produsă este folosită pentru iluminatul spațiilor comune ale blocului, iar vecinii au devenit prosumatori, furnizând energie în rețea, conform Stirile ProTV.

„La facturi, înainte dacă ne venea cea mai mare factură undeva la 50 de RON, acum ne vine cu minus. Nu mai plătim lumina pe părțile comune”, a declarat Aurel Bratu, președintele asociației.

Nadia Crânganu, cenzor în cadrul asociației de proprietari, a adăugat: „Dacă vom avea susținere în viitor, ne dorim ca această energie să o putem folosi la nivelul fiecărui apartament.”

Pentru a obține finanțarea pentru panouri, locatarii au amenajat grădina din spatele blocului, transformând-o într-un loc de întâlnire pentru cei din zonă.

Viitorul energiei verzi

Conform ultimului raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, în România existau peste 121.000 de prosumatori, cu o putere instalată totală mai mare decât cea a centralei de la Cernavodă. Expertul în energie, Dan Tudose, a subliniat că „Suntem într-o piață efervescentă, se adună la numărul de prosumatori mii și zeci de mii în fiecare lună, avem programe guvernamentale care funcționează, unele cu întârziere, altele mai repede.”

România pare să fie pe drumul cel bun în direcția tranziției către surse de energie regenerabilă, iar exemplul Simonei și al lui Aurel arată cum chiar și cei care locuiesc la bloc pot contribui la această schimbare.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele