22 feb. 2023 | 10:27

Probabil cea mai mare teorie a conspirației din 2023: ce sunt orașele de 15 minute și cum vor să „controleze” populația

ACTUALITATE
Probabil cea mai mare teorie a conspirației din 2023: ce sunt orașele de 15 minute și cum vor să

Teoriile conspirației nu sunt un lucru nou. Cea mai mare teorie a conspirației din 2023 vine dintr-un colț puțin probabil: urbanismul. Aceasta se referă la ideea „orașului de 15 minute” și a ajuns chiar atât de departe, încât a fost menționat în parlamentul britanic de un deputat, care a numit ideea „un concept internațional socialist” care ne va „costa libertatea noastră personală”.

În calitate de academicieni de urbanism care au publicat cercetări despre orașele de 15 minute, știm că acest lucru este un nonsens. Dar ce este, de fapt, orașul de 15 minute?

Orașul de 15 minute în sine este o idee simplă. Dacă locuiești într-unul, înseamnă că tot ceea ce ai nevoie pentru a te ocupa de viața de zi cu zi – școală, medici, magazine și așa mai departe – se află la cel mult 15 minute de mers pe jos de casa ta.

Ce sunt, de fapt, orașele de 15 minute

Orașul de 15 minute ar fi proiectat pentru oameni, nu pentru mașini. Conceptul, care provine de la urbanistul franco-colombian Carlos Moreno, este actualul zeitgeist în planificare și solicită un design al orașului care să fie centrat pe oameni și pe nevoile acestora, mai degrabă decât să fie proiectat pentru mașini.

A câștigat atenția internațională atunci când primarul Parisului, Anne Hidalgo, și-a anunțat intenția de a face din Paris un oraș de 15 minute, după realegerea ei în 2020, cu planul de a îmbunătăți cartierele din Paris, asigurând, în același timp, conexiuni între ele. Ideea a înflorit în urma COVID, când lockdown-urile și munca de acasă ne-au făcut pe mai mulți dintre noi să renunțăm la mașină.

Cu toate acestea, orașele de 15 minute sunt acum un subiect fierbinte în lumea conspirației. Printre altele, argumentele împotriva orașelor de 15 minute este că sunt un concept „socialist”, sau chiar „stalinist”, o încercare de a controla populația, împiedicând activ cetățenii să se aventureze la mai mult de 15 minute de casele lor.

Cu toate acestea, realitatea este că orașul de 15 minute nu urmărește să excludă oamenii sau să îi împiedice să plece mai departe. În schimb, ideea este de a oferi cartiere de înaltă calitate, astfel încât să nu trebuiască să mergi mai departe pentru a obține un anumit serviciu. În mod esențial, asta nu înseamnă că ești blocat sau forțat să stai doar acolo unde locuiești.

În timp ce orașul de 15 minute nu are nimic de-a face cu crearea de ghetouri în care oamenii vor fi închiși, știrile false de acest fel circulă la scară largă și rapid, ceea ce face crucial pentru factorii de decizie să transmită mesaje clare despre ce înseamnă ele, de fapt, și să dezmintă aceste teorii ale conspirației.