22 ian. 2023 | 11:36

Noi documente secrete au fost descoperite în reședința lui Joe Biden. Perchezițiile au durat 13 ore

ULTIMA ORĂ
Noi documente secrete au fost descoperite în reședința lui Joe Biden. Perchezițiile au durat 13 ore

Justiția americană a descoperit, în această săptămână, alte șase documente confidențiale în reședința familiei președintelui Joe Biden din Wilmington (statul Delaware). Nouă percheziție a Departamentului de Justiție al SUA a durat 13 ore, a precizat Bob Bauer, avocatul liderului de la Casa Albă.

Alte șase documente secrete au fost găsite în casa lui Biden

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a găsit, săptămâna aceasta, încă şase documente secrete în reşedinţa lui Joe Biden din statul Delaware, a declarat avocatul personal al preşedintelui american, Bob Bauer. Unele acte confiscate la proprietatea Wilmington erau din perioada lui Biden ca senator, iar altele datau din mandatul său ca vicepreședinte sub Barack Obama.

„Departamentul de Justiţie a intrat în posesia unor documente (…) relevante pentru investigaţia sa, inclusiv şase elemente constând în documente” clasificate, în timpul unei percheziţii, vineri, în reşedinţa preşedintelui, a transmis avocatul Bob Bauer.

Reacția președintelui SUA

Cuplul prezidențial nu a fost prezent la percheziții, dar Joe Biden a recunoscut că o parte din documente „au fost depuse în locul greșit”. Președintele SUA a cooperat cu autoritățile și a predat actele.

Noua descoperire vine după ce alte documente, datând de când Joe Biden era vicepreşedinte pe vremea lui Barack Obama (2009-2017), au fost găsite, în urmă cu două luni, atât la locuinţa familiei sale din Wilmington, cât şi la un centru de studii din Washington, unde democratul de 80 de ani avea un birou.

Joe Biden, care intenționează să candideze pentru încă un mandat la Casa Albă în 2024, a susținut că a încercat să reducă la minimum agitaţia din jurul acestor documente clasificate.

„Ascultaţi, am găsit nişte documente (…) care au fost depozitate în locul greşit, le-am predat imediat Arhivelor şi Departamentului de Justiţie”, a reacționat preşedintele american în faţa jurnaliştilor care l-au chestionat.

Ce conțin aceste acte clasificate

La 11 ianuarie, CNN nota că printre documentele clasificate se aflau note de serviciu ale serviciilor secrete americane și materiale informative despre Ucraina, Iran și Marea Britanie.

Ca primă reacție, Joe Biden a spus că nu a știut de aceste documente și că nu a devenit conștient de existența lor până când avocații săi nu au informat biroul consilierului Casei Albe. Actele au fost descoperite în noiembrie, atunci când avocații săi împachetau dosare, ulterior fiind notificată Administrația Națională a Arhivelor și Înregistrărilor.