03 iul. 2023 | 11:03

Cei şase copii din Călăraşi intoxicaţi cu antibiotic vor fi externaţi. A fost deschis dosar penal

ULTIMA ORĂ
Cei şase copii din Călăraşi intoxicaţi cu antibiotic vor fi externaţi. A fost deschis dosar penal

Cei șase copii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani din Călărași vor fi externați, luni. Aceștia au stat internați la Spitalul Grigor Alexandrescu din București o săptămână, după ce mama lor le-a dat o doză mult prea mare de antibiotic.

S-au intoxicat cu antibiotic pentru TBC. Au luat într-o zi doza pentru o lună

Update ora 11:03: Cei şase copii – cinci fete, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, şi un băiat de 13 ani vor fi externați, au anunțat, luni, reprezentanții Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Aceștia sunt într-o stare foarte bună, au transmis medicii și vor pleca acasă azi.

Știrea inițială: Incidentul a avut loc, marți, 27 iunie în localitatea Dragalina din județul Călărași. Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, sunt 5 fete şi un băiat.

Mama lor le-ar fi administrat o doză mult mai mare decât cea prescrisă dintr-un antibiotic folosit pentru tuberculoză și au început să se simtă rău. Medicamentele erau luate preventiv, iar primul apel la 112 a fost dat la 15:44.

„Cele șase victime, conștiente, sunt transportate la Spitalul Grigore Alexandrescu – trei cu cele 3 elicoptere SMURD și trei cu autospeciala pentru victime multiple”, anunța Departamentul pentru Situații de Urgență.

A fost o adevărată mobilizare de forțe. Victimele au fost transportate la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală cu elicopterele SMURD.

Care este starea copiilor

Au fost internați pe secția de Toxicologie, iar în prezent starea lor este stabilă, sunt conștienți și nu au avut complicații au transmis reprezentanții unității medicale pentru Playtech.ro. Aceștia ar fi luat o doză mai mare de izoniazidă, un antibiotic folosit în tratamentul tuberculozei.

În familia copiilor exista un caz de TBC, iar specialiștii le-au prescris o rețetă părinților pentru a le administra și celor mici acest tratament, însă se pare că mama lor nu a înțeles doza corectă care trebuia administrată. Din primele date, într-o singură zi le-a dat o doză cât pentru o lună. Adică în loc de o maxim două pastile pe zi cât e doza maximă pentru un copil, aceștia au luat 15.

Medicamentul este unul extrem de puternic și luat în doze mari poate fi fatal. Din fericire cei mici au ajuns la timp la spital.

Procurorii s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală. Dosarul este in rem, adică se judecă fapta și nu persoana. Părinții vor fi chemați la audieri.