Raed Arafat, anunțul momentului. Din păcate, situația este extrem de gravă: Avem pregătite avioanele și elicopterele SMURD

Raed Arafat, anunțul momentului. Din păcate, situația este extrem de gravă: Avem pregătite avioanele și elicopterele SMURD
Raed Arafat, despre criza locurilor de la ATI Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

România se află în fața valului trei de Covid-19, iar situația este mai mult decât îngrijorătoare. Peste 97% din locurile de la ATI sunt ocupate, iar cazurile de îmbolnăviri se înmulțesc de la o zi la alta. Șeful DSU, Raed Arafat a anunțat cu puțin timp în urmă că, în acest moment, există posibilitatea ca pacienții să fie transportați dintr-un oraș în altul în vederea găsirii unui loc disponibil la ATI.

Măsuri de urgență anunțate în valul al treilea al pandemiei

România se află într-o situație disperată, după ce pacienții cu Covid-19 în stare medie sau gravă nu mai au loc să se interneze într-un spital Covid-19 pentru a primi un tratament adecvat. Raed Arafat a anunțat că în țară mai există puține locuri la ATI, însă, vestea bună este aceea că Ministerul Apărării a pus la dispoziție mai multe avioane și elicoptere cu ajutorul cărora pacienții pot fi relocați acolo unde există locuri disponibile la ATI.

”Încercăm prin centrul național de comandă și conducere a intervenției să găsim locuri acolo unde există, folosind mijloacele de transport, folosind avioanele SMURD, elicopterele Ministerului de Interne, elicoptere cu echipaj SMURD.

Folosim elicopterele Ministerului Apărării, cum am făcut altădată. Toate sunt la dispoziția noastră dacă este nevoie. Am transferat din diferite zone către zone care au locuri și care puteau să primească bolnavii. Detașăm mai mulți medici unde este nevoie”, a explicat Raed Arafat, la Antena3.

Șeful DSU a îndemnat populația să respecte noile restricții impuse de autorități, altfel, cetățenii vor fi sancționați corespunzător. Începând de duminică, în România va intra în vigoare restricția de circulație pe timpul nopții, astfel că în intervalul 22:00-05:00, cetățenii se vor putea dpelasa doar pe baza declarației, scopul ieșirii fiind unul de urgență.

”La ora 22 circulația se oprește cum se oprea înainte la 23. Pe la 21 oamenii vor trebui să se îndrepte spre locuințe. Cei care încalcă regula fără motiv pot fi supuși unor amenzi”, a subliniat Raed Arafat.

Ce spune Raed Arafat despre un posibil “pașaport de vaccinare”

Șeful DSU susține că cetățenii nu ar trebui să se simtă discriminați, indiferent dacă au făcut sau nu vaccinul. Cu toate acestea, medicul susține că mai multe țări oferă avantaje persoanelor care au trecut prin boală sau celor deja vaccinați.

Potrivit lui Raed Arafat, certificatele eliberate în acest moment după vaccinare sunt valabile și în afara țării, astfel că ele pot fi verificate cu ajutorul codului QR.

„Trebuie evitată discriminarea, dacă ești vaccinat te lăsam să te duci, dacă nu ești vaccinat nu te lăsam să te duci. Dar sunt deja țări care au zis că dacă vii și ești vaccinat sau ai avut boala și ai anticorpi înseamnă că nu mai intri în carantină, sunt țări care vor să facă asta.

Dacă ești vaccinat cu ambele doze și au trecut minimum 10 zile sau ai fost bolnav și nu au trecut mai mult de 30 de zile nu mai intri în caratină. Acest lucru poate fi aplicat la turism, între țări mai ales. Sunt state care discută deja acest lucru și cred că îl vor aplica.

Dacă ai fost vaccinat, nu mai intri în carantină, pentru că știu că deja ai fost imunizat și scade șansa de răspândire și de a infecta pe alții”, a spus șeful DSU, vineri seara, la Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI