Zelenski și Macron, discuție cheie despre perspectivele aderării Ucrainei la UE. Franța va intensifica livrările de arme

Zelenski și Macron, discuție cheie despre perspectivele aderării Ucrainei la UE. Franța va intensifica livrările de arme

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit, marți, la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, convorbire în care cei doi lideri au discutat despre posibila aderare a Ucrainei la UE și despre noi ajutoare militare. Șeful statului francez a dat asigurări că țara sa îşi va intensifica livrările de arme „în zilele şi săptămânile următoare”, confirmând angajamentele anunţate la sfârşitul lui aprilie.

Zelenski și Macron au discutat la telefon despre UE și ajutoare militare

Franţa îşi va intensifica livrările de arme către Ucraina, „în zilele şi săptămânile următoare”, i-a promis Macron lui Zelenski, confirmând angajamente în acest sens anunţate la sfârşitul lunii aprilie.

Potrivit Admnistrației Prezidențiale de la Palatul Élysée, „președintele Franței i-a confirmat președintelui Zelenski că cererea Ucrainei de aderare la UE va fi examinată la Consiliul European din iunie, pe baza avizului emis de Comisia Europeană”. Emmanuel Macron a reiterat faptul că blocul comunitar a declarat deja că Ucraina „face parte din familia europeană”. De asemenea, liderul francez i-a mai spus lui Zelenski că Franța va continua să furnizeze arme soldaților ucraineni, pentru a ține piept rușilor.

Ucraina se poate baza pe Franța

Tot marți, cei doi președinți europeni au discutat problema securității alimentare și „posibilele modalități de asigurare a exportului de cereale ucrainene, de care depinde cea mai mare parte a lumii”.

Ucraina se poate baza pe Franţa în ceea ce privește livrarea de arme. Un nou ajutor militar urmează „în zilele şi săptămânile următoare”, a anunțat Macron. Şeful statului francez a confirmat că „livrările de arme vor continua şi vor câştiga în intensitate, la fel ca transportul de echipament umanitar”, a precizat Palatul Elysee.

Posibile garanţii de securitate

De la începutul invaziei lui Vladimir Putin, Franţa a livrat peste 800 de tone de ajutor umanitar Ucrainei. Zelenski și Macron „au evocat garanţiile de securitate pe care Franţa le-ar putea aduce Ucrainei în cadrul unui acord internaţional, în scopul de a asigura respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.

Anterior, liderul de la Kiev i-a reproşat lui Emmanuel Macron că vrea să-i asigure o „portiţă de ieşire” lui Putin în conflict. Președinția franceză a reacționat, spunând că șeful statului „nu a discutat niciodată cu Vladimir Putin fără acordul preşedintelui Zelenski”.

Cei doi lideri caută soluții pentru deblocarea exporturilor de cereale

Un alt subiect urgent discutat, marți, de către cei doi președinți s-a referit la „căile posibile de a permite exporturile de cereale ucrainene, de care depinde o mare parte a lumii pentru alimentaţie”. Ucraina, unul dintre primii producători mondiali de cereale, este blocată de Rusia să exporte grâu.