24 nov. 2022 | 11:55

Vrăjitoarele, încă pe „val”: câți oameni cred, în 2022, în magia neagră sau albă

ACTUALITATE
Vrăjitoarele, încă pe „val”: câți oameni cred, în 2022, în magia neagră sau albă

A trecut mult timp de când vrăjitoarele obișnuiau să fie erau arse pe rug. Totuși, în ciuda descoperirilor făcute de știință asupra lumii, încă din Evul Mediu, un nou studiu dezvăluie că mulți oameni încă sunt convinși că vrăjitoria este un lucru cât se poate de real.

Vorbim, în acest caz, despre un procent un pic mai mare de 40%. Prevalența acestor superstiții învechite variază foarte mult de la țară la țară, iar cercetătorii au identificat mai mulți factori culturali, politici și economici care par să încurajeze astfel de credințe.

Țările sărace și prost guvernate au tendința de a se refugia în mistic

Răspunsurile venite de la peste 140.000 de oameni din 95 de țări și teritorii au fost compilate într-un singur set de date, permițând autorilor studiului să ansambleze o imagine amplă a credinței în vrăjitorie, în întreaga lume. În general, 43% dintre participanți au fost de acord cu afirmația potrivit căreia „anumiți oameni pot face vrăji”.

„Un calcul simplu, bazat pe datele privind populația adultă, arată că există aproape un miliard de credincioși în cele 95 de țări din eșantion, cu siguranță o numătoare incompletă din cauza sensibilității întrebării”, au scris cercetătorii.

De exemplu, în timp ce doar nouă la sută dintre suedezi au spus că vrăjitoria este credibilă, 90 la sută dintre oamenii din Tunisia se află la polul opus.

În consecință, ei constată că astfel de convingeri sunt „corelate cu expunerea la anumite efecte dramatice, cum ar fi seceta agricolă și/sau șomajul”.

Cercetătorii mai spun că ideea de vrăjitorie ajută la „menținerea ordinii și a coeziunii în absența unor mecanisme eficiente de guvernare” și, prin urmare, ideea este mai răspândită în țările guvernate prost.

Autorii au mai observat că, deși o persoană ar putea înțelege pe deplin că unele boli sunt cauzate, spre exemplu, de ciupiturile de țânțari, aceeași persoană poate să creadă, în continuare, și în vrăjitorie.

Cât privește țara noastră, se pare că nu suntem prea departe de Tunisia. Drept dovadă stau zecile de anunțuri din ziare în care anumite persoane susțin că ar fi capabile de a face și desface farmece.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele