Vladimir Putin afirmă că „orașul Mariupol a fost eliberat și nu există operațiuni militare acolo”

Vladimir Putin afirmă că „orașul Mariupol a fost eliberat și nu există operațiuni militare acolo”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au discutat la telefon despre războiul din Ucraina, organizarea coridoarelor umanitare, situația din Mariupol și despre dezvoltarea relațiilor bilaterale. Serviciul de presă al Kremlinului a evidențiat declarația lui Putin potrivit căreia orașul-port „a fost eliberat și nu există operațiuni militare acolo”.

Vladimir Putin face declarații halucinante

„În ceea ce privește militarii ucraineni și militanții batalioanelor naționaliste blocați pe teritoriul uzinei Azovstal, autoritățile de la Kiev ar trebui să-și asume responsabilitatea politică și, ghidate de considerații umane, să le ordone să depună armele”, a susținut președintele Rusiei.

În plus, liderul rus a subliniat că „prizonierilor de război li se garantează viața, îngrijirea medicală și tratamentul în conformitate cu normele legale internaționale”.

„Liderii au convenit asupra coordonării continue între ministerele apărării din cele două țări în scopul ieșirii în siguranță a navelor turcești din porturile Mării Negre printr-un coridor maritim umanitar organizat de partea rusă”, se arată în comunicatul biroului de presă al Kremlinului.

Președintele Rusiei, discuții telefonice cu Erdogan al Turciei

În cadrul discuțiilor telefonice cu Recep Tayyip Erdogan, „au fost luate în considerare problemele dezvoltării relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniul traficului aerian şi al turismului. S-a exprimat o satisfacţie deosebită pentru creşterea cooperării comerciale şi economice”, au transmis oamenii lui Putin.

Liderul de la Kremlin s-a văzut cu secretarul general al ONU

Președintele rus Vladimir Putin a fost de acord „în principiu” cu implicarea ONU și a Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie (CICR) în evacuarea civililor dintr-o fabrică de oțel asediată din orașul Mariupol, din sudul Ucrainei, a anunțat Națiunile Unite. În timpul unei întâlniri la Moscova, Putin și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au discutat despre Azovstal, unde ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului sunt ascunși după luni de asediu rusesc și bombardamente necruțătoare.

În aceeași zi, liderul de la Kremlin i-a mărturisit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că nu sunt operațiuni militare la Mariupol și că guvernul de la Kiev ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru oamenii din oțelărie.

ONU și CICR, somate de Ucraina să intervină la Azovstal

Ucraina a făcut, luni, apel la ONU și CICR să se implice în evacuarea civililor din uzina Azovstal. Guterres urmează să se întâlnească la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia descrie invazia sa din 24 februarie a Ucrainei drept o „operațiune militară specială” și a negat că vizează civili. A dat vina pe Ucraina pentru eșecul repetat al coridoarelor umanitare. La 21 aprilie, Rusia a declarat victoria la Mariupol, deși forțele ucrainene rămase au rezistat într-un vast complex subteran din Azovstal.

Citește și: