27 apr. 2022 | 10:20

Rusia susține că a cucerit teritorii importante în estul și sudul Ucrainei, inclusiv Hersonul

ULTIMA ORĂ
Rusia susține că a cucerit teritorii importante în estul și sudul Ucrainei, inclusiv Hersonul

Războiul din Ucraina durează de două luni. În tot acest timp, rușii au distrus orașe și sate întregi, iar Occidentul îi acuză de crime în regiunea Kiev. Acum, armata rusă susține că a făcut cuceriri teritoriale importante în estul şi sudul Ucrainei, printre care capturarea întregii regiuni Herson. Anunțul a fost făcut de generalul Mihail Mizinţev.

Armata lui Putin afirmă că a cucerit teritorii importante în estul și sudul Ucrainei

„Armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Herson, părţi din regiunile Zaporojie şi Nikolaev (Mikolaiv), precum şi părţi semnificative din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk”, a precizat Mizinţev.

Potrivit colonelului rus, în zonele cucerite, viaţa revine încet la normal, infrastructura socială este reparată şi a început semănatul culturilor. În ciuda afirmaţiilor Moscovei, există informaţii contradictorii cu privire la controlul regiunii Herson. Marţi, comandantul militar ucrainean al regiunii a afirmat că linia de apărare se află în interiorul Hersonului şi că soldații lui Putin nu au reuşit să treacă de ea.

Ce se întâmplă în Herson

În ultimul timp, zonele ocupate din jurul orașului Herson, primele care au fost luate de forțele ruse în avans la începutul războiului, au fost terorizate atât de cea de-a doua fază a ofensivei de la Moscova, cât și de temerile unei referendum. Ucraina a declarat că Rusia intenționează să organizeze un vot în regiune, considerat un referendum fals, cu scopul de a crea o nouă entitate numită Republica Populară Herson.
Mai mulți localnici și oficiali ucraineni au declarat, pentru CNN, că votul a fost programat pentru 27 aprilie.

Oamenii au fugit cum au putut din calea rușilor

Cu o zi înainte, lideri susținuți de ruși au anunțat o serie de noi oficiali guvernamentali în orașul ocupat, făcându-i pe unii observatori să creadă că referendumul ar fi fost amânat în favoarea acestor noi numiri. Frica de votul iminent și de implicațiile acestuia, cum ar fi o posibilă întărire a controlului Rusiei, i-a determinat pe mulți oameni să fugă rapid.

Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, a dezvăluit că armata ucraineană a reușit să ajute la evacuarea a aproximativ 7.000 de localnici din zonă, unii fugind „cu bicicleta, alții cu roabe sau pe jos” „Oamenii nu vor și nu pot trăi sub ocupație”, a precizat Vilkul.

În weekendul de Paște, ritmul evacuărilor a crescut, dar a început să scadă marți, când localnicii au spus că punctele de control rusești nu mai permit trecerea în afara teritoriului ocupat. Unii rezidenți disperați și-au lăsat mașinile în urmă și au plecat pe jos, au povestit localnicii.