Anunțul făcut de ministrul de Interne ucrainean. Armata lui Zelenski a recuperat un oraș de lângă Kiev, ocupat anterior de ruși

Anunțul făcut de ministrul de Interne ucrainean. Armata lui Zelenski a recuperat un oraș de lângă Kiev, ocupat anterior de ruși

Armata ucraineană a preluat în totalitate controlul asupra orașului Irpin, de lângă Kiev, a declarat primarul. Totodată, forțele ucrainene au reușit să oprească invadatorii în mai multe regiuni. Irpin a fost atacat constant de forțele lui Vladimir Putin, fiind unul dintre principalele puncte fierbinți ale luptei. Mai multe detalii, în continuare.

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Irpin

Irpin, oraș suburbie a capitalei Ucrainei, a fost eliberat de sub ocupația forțelor ruse, a anunțat luni Oleksandr Markusin, primarul orașului, într-un mesaj video pe Telegram. Irprin a fost unul dintre principalele puncte fierbinți ale luptei cu rușii din apropierea capitalei Kiev.

„Avem vești bune astăzi – Irpin a fost eliberat“, a spus edilul. „Înțelegem că vor fi mai multe atacuri asupra orașului nostru și îl vom apăra cu curaj“, a adăugat el.

Portivit primarului din Irpin, „există soldați ruși răniți. Acestora li se oferă alternativa de a se preda sau vor fi distruși“.

La rândul său, ministrul ucrainean de Interne, Denys Monastyrsky, a declarat: „Orașul este acum eliberat, dar este încă periculos să te afli acolo“.

„De fapt, iată ce se întâmplă acum în mod paralel: forţele armate înaintează, poliţia avansează şi imediat se face o curăţenie completă pe străzi“, a adăugat ministrul, potrivit euronews.com.

Luni, principalul punct de control pe drumul ce duce către Irpin din Kiev a fost deschis din nou, la două săptămâni după ce a fost închis pentru mass-media, după moartea unui jurnalist american.

Citește și: Vești bune din Ucraina. Un consilier prezidențial face anunțul: Ce s-a întâmplat cu armata rusă din suburbiile Kievului

Statele Unite spun că nu pot confirma informația

Informația nu a fost confirmată încă din surse independente. Un înalt oficial american al Apărării a declarat că Statele Unite nu pot confirma cine deține controlul asupra orașului Irpin, la vest de Kiev, relatează The Guardian.

Luptele au continuat în cursul zilei de luni, fiind auzite circa douăzeci de explozii de obuze puternice în pădurea de pini pe care o traversează această axă de şase kilometri.

Potrivit lui Oleksandr Markusin, orașul ar fi fost eliberat „noaptea trecută“.

Pe data de 23 martie, edilul orașului declara că forțele armate ucrainene, apărarea teritorială și poliția au recăpătat controlul a 80% din localitate.

De la începutul luptei în Ucraina, orașul Irpin a fost lovit zilnic de armata rusă și mai mulți civili și-au pierdut viața în timpul bombardamentelor.

 

Citește și: