Ultimul român condamnat la moarte a fost în Hunedoara anilor ’80. Condamnatul a fost adus în lanțuri și împușcat în fața mulțimii

Ultimul român condamnat la moarte a fost în Hunedoara anilor '80. Condamnatul a fost adus în lanțuri și împușcat în fața mulțimii

Vasile Trifan a fost ultimul român condamnat la moarte în anii ’80 în Hunedoara. La acea vreme, mii de persoane au participat la procesul său. Află ce infracțiuni a comis acesta încât i-au adus sfârșitul.

Instanțele regimului comunist îl găseau vinovat pe Vasile Trifan pentru infracțiunile comise, condamându-l la pedeapsa cu moartea în anul 1985, pe când avea doar 31 de ani. Acesta a fost găsit vinovat pentru jefuirea și uciderea a doi bătrâni din Deva.

În urma procesului care a avut loc la Sala Sporturilor din Deva și la care au participat mii de oameni, Vasile Trifan și-a aflat sentința. Acesta a fost executat prin împușcare în data de 13 mai 1987. Anterior, „Chinezul”, așa cum i se mai spunea bărbatului, a fost eliberat din închisoare în luna aprilie 1985.

Timp de șapte ani, Vasile Trifan a fost închis, iar la acea vreme, cazierul său număra 13 infracțiuni comise pentru 40 de furturi și tâlhării. Recidivistul din Piatra Neamț a revenit la vechile obiceiuri ale sale, iar între timp s-a mutat în Deva, alături de iubita sa și una dintre mătușile ei.

În data de 19 iulie 1985, Trifan a intrat în casa soților Rusu pentru a-i jefui. El a fost suprins de către Lucreția Rusu în timp ce se afla într-una dintre camerele imobilului. Chinezul a ripostat și a lovit-o până când a căzut inconștientă.

În urma zgomotelor, Viorel Rusu s-a alertat și a venit în camera respectivă, însă și acesta a căzut victimă lui Trifan. Infractorul a sustrat un breloc din aur și suma de 15.000 de lei, părăsind locul faptei. Una dintre vecinele soților Rusu l-a observat și a alertat autoritățile.

Vasile Trifan condamnat la moarte
Vasile Trifan a fost ultimul român condamnat la moarte

Ultimul român care a fost condamnat la moarte

În urma leziunilor suferite, Viorel Rusu a decedat la doar câteva zile, urmând ca și Lucreția Rusu să aibă aceeași soartă la câteva luni distanță. După două săptămâni de cercetări, Vasile Trifan a fost reținut. În tot acest timp, el a mai comis și alte jafuri.

„După cum ne comunică Inspectoratul Judeţean de Interne, zilele trecute a fost prins un infractor periculos, ca urmare a activităţii organelor de miliţie în colaborare cu cetăţenii şi în urma plângerilor unor locuitori din municipiu, care la înapoierea de la serviciu şi-au găsit locuinţele devastate de hoţi.

Situaţia s-a amplificat în 19 iulie, când soţii Lucreţia şi Viorel Rusu, pensionari, domiciliaţi în municipiul Deva, strada 6 Martie, au fost găsiţi în locuinţă în stare gravă, ca urmare a vătămărilor provocate de infractorul pe care l-au surprins în casă. Acesta i-a lăsat în stare de inconştienţă, părăsind imobilul cu o pradă compusă din suma de 15.000 de lei şi unele bijuterii de familie”, arăta ziarul „Drumul Socialismului”, în ediţia din 1 august 1985.

Anchetatorii cazului au spus că în ciuda încercărilor acestuia de a-și ascunde identitatea, el a fost dat de gol de cheltuielile mari pe care le făcea. El a fost găsit la masa unui restaurant din Deva, după ce ospătarul a anunțat Miliția cu privire la faptul că un tânăr care a consumat de 24 de lei, refuză restul la suma de 100 de lei.

Mai multe bunuri au fost găsite asupra sa, precum și în căminul său, brelocul de aur pe care îl dăruiese iubitei sale. Un an mai târziu, 13 mai 1986, la sfârșitul procesului său la care au participat mii de oameni, presa relata cazul acestuia.

„De curând, la Sala sporturilor din Deva, a avut loc un proces cu public pentru judecarea inculpaţilor Trifan Vasile şi Ştefan Maria Floarea. Amplul rechizitoriu prezentat a readus în memoria miilor de oameni prezenţi în sală, faptele abominabile comise de criminal, fapte care au trezit indignarea şi dezaprobarea unanimă din partea locuitorilor municipiului Deva”, arăta ziarul „Drumul Socialismului”, în ediţia din 18 mai 1986.

Infractorul a primit pedeapsa maximă, condamnarea la moarte și a fost executat pe când avea vârsta de 33 de ani. Pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 1990, după căderea regimului comunist.

Citește și: