Care sunt cele cinci state care s-au opus rezoluției de condamnare a agresiunii ruse în cadrul ONU

Care sunt cele cinci state care s-au opus rezoluției de condamnare a agresiunii ruse în cadrul ONU

Premierul Nicolae Ciucă susține că, în adunarea generală a ONU, ”141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a agresiunii ruse și doar 5 au votat împotrivă”.

Cele cinci state care s-au opus rezoluției de condamnare a agresiunii ruse în cadrul ONU

”România alături de Europa și lumea întreagă se confrunta la data declanșării conflagrației cu pandemia și efectele economice ale acesteia. Li s-a adăugat criza energetică globală, deloc ruptă de actualul război.

Peste toate s-a adăugat utilizarea instrumentului militar pe scară largă de către Rusia, criza refugiaților și perspectiva unei crize economice, anunțată de problematica extrem de complexă a coerenței lanțurilor de aprovizionare și rupturi în globalizare ca urmare a sancțiunilor și izolării impuse Rusiei și Belarusului.

Spre deosebire de momentul 2015 când 1.000.000 de migranți din Orientul Mijlociu au zdruncinat Europa amenințând să o scindeze, criza actuală a refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar și imbatabil.

În România oamenii obișnuiți s-au alăturat ONG-urilor, celor religioase, administrațiilor publice locale pentru a sprijini, a ajuta, a hrăni, a găzdui și transporta pe cei aflați în nevoie.

România a avut jumătate de milion de refugiați ucraineni pe teritoriul său. Mai adăugăm câteva mii de resortisanți ai altor state prinși în războiul din Ucraina care ne-au traversat țara și au avut nevoie de ajutor pentru a ajunge în statele de origine. România a acordat sprijin tuturor. Este momentul în care România a fost recunoscută de toți liderii lumii. A fost un moment în care România a strălucit”, sunt primele declarații ale premierului Nicolae Ciucă în contextul refugiaților și a războiului din Ucraina.

Premierul a mai spus că s-au investit 3,4 milioane de euro în ajutorul umanitar și s-a construit un hub logistic european pentru ajutor umanitar la Suceava. Este vorba despre refugiați dar este vorba și despre ucrainenii rămași în țara lor care au nevoie de hrană, combustibil și medicamente.

În plus, alături de NATO, de partenerii din Uniunea Europeană, de statele lumii, România a fost alături și suntem gata să sprijinim în continuare aceste eforturi.

”În adunarea generală a ONU 141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a agresiunii ruse, în timp ce doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritrea. Un vot covârșitor care trădează mobilizarea globală și coeziunea în fața acestei enormități a războiului convențional de distrugere în plin secol 21, la care niciunul dintre noi nu s-ar fi așteptat.

Nivelul sancțiunilor asumate unanim, coerent și fără rezerve, a atins cote inimaginabile care sunt menite să sublinieze ieșirea Rusiei din regulile internaționale și faptul că trebuie să plătească pentru războiul de agresiune”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Citește și: