Ucraina nu face niciun pas înapoi privind aderarea la NATO. Anunțul făcut de președintele Radei Supreme

Ucraina nu face niciun pas înapoi privind aderarea la NATO. Anunțul făcut de președintele Radei Supreme

Deși e bombardată din toate părțile de trupele ruse, Ucraina refuză să elimine din Constituţie obiectivul privind aderarea la NATO, relatează presa internațională.

Ucraina nu renunță la încercarea de a intra în NATO

„Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul. Ceea ce este ancorat în Constituţie cu privire la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană constituie „perspectiva Ucrainei asupra viitorului său”, a declarat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk pentru publicația Ukrainskaia Pravda, într-un interviu publicat luni.

Unul dintre principalele obiective ale agresiunii ruse asupra Ucrainei este de a împiedica ţara vecină să adere la NATO.

Totuși, luna trecută, David Arakhamia, unul dintre negociatorii din partea Ucrainei, a declarat că Kievul ar fi dispus să renunțe la aderarea la NATO în schimbul unor garanţii similare celor oferite de NATO.

„Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din diferite țări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuțiile bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri”, a declarat Arakhamia la acel moment.

La finalul lui martie, Volodimir Zelenski spunea că este nevoie urgentă de discuții directe cu președintele rus Putin pentru încheierea unui armistițiu. Zelenski a spus că orice înțelegeri cu Rusia vor fi supuse unui referendum public.

Președintele ucrainean evidenția faptul că Ucraina este dispusă să renunțe la obiectivul de aderare la NATO în schimbul unor garanții de securitate.

„Este un compromis pentru toți: pentru Vest, care nu știe ce să facă cu noi în privința aderării la NATO, pentru Ucraina, care vrea garanții de securitate, pentru Rusia, care nu vrea ca NATO să continue extinderea”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru televiziunile ucrainene.

Zelenski a adăugat că este o adevărată necesitate să se întâlnească cu Putin pentru a se convinge dacă acesta are măcar vreo intenție de a opri războiul. Putin a ignorat până acum apelurile repetate ale lui Zelenski privind o întâlnire directă.

Șeful de stat de la Kiev a mai sugerat că Ucraina ar fi dispusă să discute statutul Crimeei și al regiunii estice Donbas după încheierea unui armistițiu. Dar orice înțelegere cu Rusia ar urma să fie supusă aprobării populației, prin referendum, a arătat Zelenski.

 

 

 

Citește și:
Etichete: