Top 6 ajutoare care ne intră în portofel, de acum în maximum 30 de zile
În ultimele săptămâni, factorii de decizie de la nivel guvernamental au anunțat o serie de măsuri sociale pentru diverse categorii de români.
Ca să avem o evidență cât mai clară a formelor de sprijin, vom alcătui un top al celor mai importante măsuri sociale, respectiv ajutoare, pe care statul român urmează să le lanseze în următoarea perioadă, pe o arie de timp de maximum 30 de zile calendaristice.
Ca referință, precizăm faptul că vom include aici și măsurile de tipul creșterii salariului minim, fiindcă aceasta conține și decizia de a nu include 200 de lei la impozitare, ceea ce poate fi considerată, cel puțin de către o parte a angajaților, drept o formă de sprijin, importantă în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, atât pentru firme, cât și pentru populație.
Top ajutoare pe care urmează să le primim
1. Crește salariul minim pe economie
Coaliția de guvernare împreună cu partenerii sociali și reprezentanții mediului de afaceri au stabilit majorarea salariului minim brut garantat în plată în România la 3000 de lei. Din acești bani, 200 de lei sunt scutiți de impozite și contribuții la asigurări. Totuși, puțini români știu faptul că va exista un salariu minim diferențiat pentru românii care lucrează în construcții. Aceștia din urmă au 4000 de lei, tot de la 1 ianuarie 2023. Mențiunea foarte importantă este că vorbim de salarii brute, nu nete, ”în mână”.
În acest moment, salariul minim pe economie în brut este 2550 de lei, stabilit în toamna anului trecut, măsura intrând în vigoare de la începutul lui 2022. Salariul minim în construcții este de 3000 de lei, iar cei 200 de lei neimpozabili există de asemenea ca o posibilitate pentru patronii care vor să suplimenteze salariul minim.
2. Crește punctul de pensie
Tot de la 1 ianuarie 2023, pensionarii români vor beneficia de majorarea punctului de pensie. Valoarea acestuia va fi crescută la 1.785 lei, de la 1.586, cât este în prezent.
Mai mult decât atât, trebuie reținut că, din anul 2024, valoarea se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
3. Vouchere sociale pentru categoriile vulnerabile
Pe tot parcursul anului 2023, Guvernul va continua să acorde vouchere sociale pentru persoanele vulnerabile.
Este vorba despre 250 de lei pentru achiziționarea alimentelor de bază, oferiți o dată la fiecare două luni!
Aici au apărut unele schimbări față de 2022, respectiv a fost extinsă aria de beneficiari, ceea ce înseamnă că mai mulți români vor intra în posesia acestui ajutor, începând de anul viitor.
Conform anunțului proaspăt făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în 2023 vor primi vouchere sociale:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidență caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
b) persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
c) familiile cu cel puțîn 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Veniturile menționate sunt cele nete, determinate prin adunarea tuturor veniturilor pe care le poate avea o persoană: pensii din acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii și jocuri de noroc sau venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
„Pentru beneficiarii nou introduși de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale cu ocazia actualizării listelor cu beneficiari vor fi eliberate noi suporturi electronice. În cazul ultimelor liste transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în 2023, distribuția și alimentarea cardurilor nou emise pot fi realizate până la dată de 31 martie 2024”, transmit guvernanții.
„Este un moment în care România, că și multe alte state europene, se confruntă în cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru că toți românii să treacă cu bine peste acesta perioada”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
4. Cresc pensiile cu 12,5%
De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, pensiile se majorează cu 12,5%.
„Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
5. Ajutoare financiare suplimentare pentru pensionari
Iată ce ajutoare vor primi acești oameni:
a. 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b. 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c. 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.
Banii se vor acorda în două tranșe (lunile ianuarie și octombrie).
6. Măsuri de protecție socială extinsă
„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare.
Am convenit, de asemenea, ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.
Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută.
De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a subliniat premierul Ciucă.