Top 10 descoperiri bizare cauzate de seceta din 2022

VISTA
Top 10 descoperiri bizare cauzate de seceta din 2022
17 sept. 2022 | 13:03

Ultimele luni de vară cu temperaturi caniculare, ce au trecut de 40 de grade Celsius, au dus la un fenomen extrem de neplăcut.

Este vorba de celebra secetă care i-a pus pe agricultorii din România, dar și din alte țări, pe jar. Pe lângă problemele grave pe care le-a cauzat în sectorul alimentar, seceta a scos la iveală câteva obiecte și artefacte bizare.

Pe lângă gunoaiele aruncate de oameni în râuri, lacuri sau mări, au ieșit la iveală și adevărate comori istorice la care unii cercetători nu se așteptau. Seceta a reușit să scoată la înaintare mai multe nave scufundate în Dunăre, precum și orașe-fantomă care au stârnit interesul curioșilor. Hai să aflăm împreună top 10 descoperiri bizare cauzate de seceta din 2022!

Rămășițe romane în Italia

Seceta din Italia a scos la iveală mai multe artefacte din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și o parte din viața de sub conducerea lui Nero. Lipsa ploii a cauzat ca nivelul apei din Râul Po, cel mai lung din Italia, să scadă în vara lui 2022. A atins cel mai mic nivel din ultimii 70 de ani ai istoriei râului și, cu această ocazie, a scos la iveală ruinele unui tanc german și ale unor nave de marfă.

Tot aici s-au mai găsit rămășițele unui cătun antic din Piemont, epava Zibello, o barjă-marfar cu o lungime de 50 de metri care a fost scufundată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și o bombă de 450 de kg, a cărei detonare a fost făcută abia după ce 3.000 de oameni din zonă au fost evacuați.

În Roma, seceta a cauzat ca nivelul apei din Râul Tiber să scoată la iveală resturile unui pod care ar fi fost construit în timpul domniei lui Nero, între anii 54 și 68 d.Hr. Pe lângă aceste descoperiri, seceta din Italia a scos la iveală un rezervor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și o instalație veche, datând din secolul XX.

În Lombardia, seceta a dus la scăderea nivelului de apă din râul Oglio și a scos la iveală, din nou, fundațiile unor clădiri din lemn care datează din Epoca Bronzului. După secarea lacului Como, oamenii au putut vedea un craniu de căprior, vechi de 100.000 de ani, precum și alte rămășite de hiene, lei sau rinoceri.

Satul fantomă din Spania

Seceta extremă din vara lui 2022 a scos la iveală un sat ce ar fi fost scufundat încă din anii 1990 în Galicia, Spania. Este vorba de Aceredo din apropierea graniței cu Portugalia, care a fost inundat în anul 1992 pentru a se face loc pentru rezervorul artificial Alto Lindoso. La scurt timp de la aflarea veștii, zeci de turiști au venit în zonă pentru a vedea cu ochii lor descoperirea. După secarea lacului Belesar, construit în 1963, a ieșit la iveală satul din vechiul Portomarin, prin care toți curioșii au venit să se plimbe. Cercetătorii susțineau, la acel moment, că Galicia va mai suferi în viitorul apropiat de secetă.

Tot aici a mai fost descoperit un sat roman despre care experții cred că ar fi fost, de fapt, o tabără militară construită de vechii romani în jurul anului 75 d.Hr. Aquis Querquennis ar fi fost abandonat un secol mai târziu și, la câțiva ani după, ar fi fost complet acoperit de râul Lima. Zona a fost filmată cu drona și a relevat structuri din piatră perfect organizate. Aquis ar fi adăpostit 600 de soldați romani, conform Atlas Obscura, și avea barăci, un spital, templu și băi termale.

Tot în Spania s-au mai descoperit, în Extremadura, sub apele lacului Cijara, un pod din secolul al XV-lea, precum și o biserică veche denumită Sant Romà de Sau, din secolul al XI-lea, în Catalonia.

O altă descoperire bizară din Spania care i-a pus pe cercetători pe jar este cercul preistoric din piatră găsit după secarea unui lac de acumulare. Numele lui oficial este Dolmenele de Guadalperal, dar a fost poreclit „Stonehenge de Spania”, și este alcătuit din zeci de pietre megalitice. Specialiștii cred că datează încă din anul 5.000 î.e.n. și poate fi vizibil pe marginea barajului Valdecanas din centrul provinciei Caceres. „Este o surpriză, o oportunitate rară de a putea avea acces la monument”, a spus arheologul Enrique Cedillo de la Universitatea Complutense din Madrid.

Stonehenge-ul spaniol a fost descoperit în anul 1926 de către arheologul german Hugo Obermaier. Zona a fost inundată în 1963 pe vremea lui Francisco Franco, în cadrul unui proiect de dezvoltare rurală. Din acel an și până în prezent, Dolmenele de Guadalperal a mai fost descoperit de secetă de 4 ori. Dolmenele sunt pietre aranjate vertical și care susțin o piatră plată, în interiorul cărora au mai fost găsite și rămășite umane. Acest lucru a dat naștere unei teorii cum că ar fi, de fapt, monumente funerare pentru cei îngropați acolo. De cele mai multe ori, cercetătorii nu reușesc să afle cine sunt cei care construiesc în lume astfel de monumente megalitice.

Descoperiri macabre în America

Seceta din America a afectat și nivelul apei din Lacul Mead, din Colorado. Acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei ploilor, dar și a apei rezultate din topirea zăpezii. Dar în 2022, lacul de acumulare de la Barajul Hoover a înregistrat cel mai scăzut nivel de apă din istoria sa. Curioșii care au venit să inspecteze zona au găsit lucruri macabre, de la gunoaie, obiecte pierdute de oameni în apă, la nave scufundate, jet ski-uri sau chiar cadavre. Printre ambarcațiuni se numără o navă scufundată încă din cel de-al Doilea Război Mondial.

Primul trup mort a fost descoperit pe 1 mai 2022, al doilea pe data de 7 mai, al treilea pe 26 iulie și al patrulea în luna august. Identitatea rămășițelor și cauza morții nu sunt cunoscute. Cea mai bizară descoperire de aici a fost însă cea a unui cadavru care era îndesat într-un butoi metalic parțial îngropat, după cum au mărturisit cei de la US National Park Service. Aceștia au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauza morții. Conform obiectelor personale ce se aflau în butoi, victima ar fi trăit în anii 1980.

Lacul Mead s-a format între Nevada și Arizona în anii 1930, când Barajul Hoover a fost ridicat pe Râul Colorado. Este cel mai mare lac rezervor din America și deservește 25 de milioane de oameni din mai multe orașe.

Epava lui Shackleton din Marea Weddell

Pe data de 25 februarie 2022, stratul de gheață din Antartica s-a topit la un nivel record și a reușit să scoată la iveală Epava lui Shackleton din Marea Weddell. Este,

probabil, unul dintre cele mai mari mistere din istoria maritimă a omenirii de până acum. Epava lui Ernest Shackleton poartă numele de Endurance și a devenit un sit istoric. Se află la 3.000 de metri sub nivelul Mării Weddell, în Oceanul Antarctic.

„Am făcut istorie polară odată cu descoperirea Endurance și am finalizat cu succes cea mai dificilă căutare de epave din lume”, a spus liderul expediției, John Shears.

Endurance a fost văzută pentru ultima oară în anul 1915. La bordul ei se aflau exploratorul irlandez-britanic Shackleton (născut în 1874 – decedat în 1922) și cei 27 de oameni ai săi, care au privit consternați cum nava se scufundă în adâncurile înghețate. Misiunea echipajului, în calitate de membri ai Expediției Imperiale Trans-Antarctice, a fost de a ajunge la Polul Sud călătorind pe terenul necartografiat atunci al Antarcticii de Est.

Cu toate că a fost avertizat de gheața periculoasă din apele Mării Weddell, Shackleton nu a ținut cont de nimeni și de nimic. Obsesia lui pentru Polul Sud trebuia satisfăcută cu orice preț. Dezastrul a avut loc în 1915, când nava a rămas prinsă în banchiză. Timp de 10 luni, a plutit în derivă în timp ce membrii echipajului stăteau pe bucăți de gheață și așteptau ca împrejurimile să se topească. Dar, sosirea primăverii a făcut ca presiunea gheții în mișcare să deformeze, să zdrobească și să răsucească cadrul de lemn al bărcii.

Până în octombrie, nava s-a inundat dincolo de reparații și toată speranța unei călătorii de întoarcere s-a pierdut, după cum relatează Kieran Mulvaney pentru History.com. Pe 21 noiembrie 1915, s-a scufundat complet și nu a mai putut fi văzută. Misiunea din 2022 a durat 35 de zile și a avut loc în ape extrem de reci, dar echipele de cercetători au reușit să surprindă cele mai noi imagini cu nava dispărută în urmă cu 107 ani.

Comoara Mesopotamiană din Irak

Centrul urban al unui imperiu din Epoca Bronzului a reapărut în Irak din cauza secetei din 2022. Dintr-o zonă uscată a lacului de acumulare Mosul au apărut ruinele unui oraș extins și antic. O echipă de arheologi kurzi și germani s-a grăbit să investigheze situl Kemune, un oraș antic de pe râul Tigru,. Acesta a înflorit sub Imperiul Mitanni, între anii 1550 și 1350 î.Hr.

Echipa de cercetare a descoperit vase ceramice care conțineau peste 100 de tablete cuneiforme. Evenimentul istoric ar putea oferi mai multe detalii despre sfârșitul perioadei Mitanni și începutul domniei asiriene în regiune.

„Este aproape un miracol că tăblițele cuneiforme din argilă nearsă au supraviețuit atât de multe decenii sub apă”, a declarat profesorul Peter Pfälzner de la Universitatea din Tübingen, care a făcut parte din săpăturile de la Kemune.

Relicve de vânătoare în Norvegia

Topirea ghețarilor a scos la iveală artefacte vechi de milenii în Norvegia. În munții înalți ai țării, artefacte ciudate au fost descoperite de arheologul glaciar Lars Pilø și echipa sa din Programul de arheologie a ghețarilor. Printre obiectele găsite se află o tunică de lână din epoca fierului, precum și un pantof în stil roman și o săgeată bine conservată, din anii 300 până la 600. Săgeata este o relicvă dintr-o vânătoare de reni.

„Odată cu topirea continuă a gheții  înalte de munte, ne așteptăm să vedem apariția mai multor situri și descoperiri chiar mai vechi”, a spus Pilø.

Echipa lui a mai găsit mii de articole din epoca fierului și din perioada medievală timpurie din siturile de gheață din Norvegia, în ultimii 15 ani. „Ne topim înapoi în timp, pe măsură ce gheața se retrage”, a mai spus acesta.

Statui budiste vechi de 600 de ani în China

Seceta a afectat și China și a reușit astfel să scoată la iveală o serie de statui budiste, vechi de 600 de ani. Acestea au fost găsite după ce apele fluviului Yangtze au scăzut și au scos la suprafață o insulă scufundată în orașul Chongqing.

Este vorba de 3 statui budiste localizate în cea mai înaltă parte a recifului insulei Foyeliang. Aceasta ar fi fost construită în timpul dinastiilor Ming și Qing. Printre statui se află una a unui călugăr ce este așezat pe un piedestal de lotus.

Precipitațiile din Yangtze au scăzut în 2022 cu 45%. Conform presei internaționale, 66 de râuri din 34 de comitate din Chongqing au secat.

Nave de război germane în Dunăre

Seceta extremă a afectat și celebrul fluviu Dunărea, care a scăzut la cel mai redus nivel din ultimul secol. În unele zone, apa a fost chiar sub jumătatea nivelului normal din luna august. În Serbia, la granița cu România, a scos la iveală peste 20 de nave de război germane scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în orașul port Prahovo.

Navele s-au numărat printre sutele prăbușite de-a lungul Dunării de flota germană nazistă de la Marea Neagră, în anul 1944, în timp ce se retrăgeau din fața forțelor sovietice. Multe dintre ele ar conține și acum muniții și explozibil, devenind un real pericol pentru navigație sau viața marină. Navele scufundate de-a lungul Dunării încă împiedică, an de an, traficul fluvial în timpul nivelului scăzut al apei.

Urme de dinozauri în Texas, America

În urma secetei extreme, albia unui râu a secat și a scos la iveală o descoperire de senzație. Este vorba de urme vechi de dinozaur, ce ar data din urmă cu 113 milioane de ani. Acestea au fost îngropate anterior, umplute cu sedimente și apă, fapt ce a dus la conservarea în timp a lor.

„Din cauza condiţiilor de secetă excesivă din această vară, râul a secat complet în majoritatea locurilor, ceea ce a permis scoaterea la iveală a unor noi urme în parc”, a declarat Stephanie Salinas Garcia, de la Departamentul pentru parcuri şi faună sălbatică din Texas.

Descoperirea nu este unică în zonă, locația fiind denumită Dinosaur Valley datorită numeroaselor urme de dinozauri descoperite. Alte urme ar aparține speciei Sauroposeidon, un dinozaur cu gâtul lung, de 18 metri înălțime și 44 de tone greutate. Dar cele descoperite în 2022 ar putea fi, conform specialiștilor, cea mai lungă secvență de urme din lume. Din păcate, urmele ar putea fi acoperite din nou de creșterea apei datorată ploilor de toamnă.

„Majoritatea urmelor descoperite recent în diferite părţi ale râului din parc au fost lăsate de un Acrocanthosaurus, un teropod care la maturitate putea măsura 5 metri şi cântări 7 tone”, a mai spus Stephanie Salinas Garcia.

Sat scufundat în Germania

Seceta a făcut ravagii și în Germania, reușind să scoată la iveală un sat vechi și scufundat. Situat lângă localitatea Waldeck, Berich a fost acoperit de 12 metri de apă în anul 1913. Scufundătorii cunosc orașul  cu numele de Edersee-Atlantis. O altă descoperire a fost făcută în localitatea Bringhausen, unde scăderea nivelului apei din lacul de acumulare Edersee a dezvăluit un fost cimitir.

Aproape de granița cu Germania, în Cehia, seceta a scos la iveală un avertisment crunt, scris de mii de ani pe o piatră. „Wenn du mich siehst, dann weine” (Dacă mă vezi, să plângi), este mesajul descoperit pe o piatră din râul Elba lângă orașul Děčín.

Aceasta mai este și numită „piatra foamei” pe care s-au marcat toate secetele istorice pentru ca viitoarele generații să fie avertizate de pericolul secetei. O altă piatră de lângă lângă Bleckede, Germania, are scris: „Când va intra dedesubt, viața va deveni din nou mai colorată”. Pe lângă acestea, mai există numeroase astfel de pietre care stau drept avertisment ori de câte ori apele seacă într-un ritm alarmant.