SUA, Japonia și Coreea de Sud, întâlnire de urgență după testul nuclear din Coreea de Nord

SUA, Japonia și Coreea de Sud, întâlnire de urgență după testul nuclear din Coreea de Nord

Discuții la nivel înalt, vineri, la Seul. Reprezentanții SUA, ai Coreei de Sud și ai Japoniei s-au întâlnit în contextul în care există semne că ţara izolată se pregăteşte să efectueze un test nuclear pentru prima dată din 2017.

Marile puteri ale lumii, discuții după ce Coreea de Nord a efectuat un test nuclear

Oficialul din partea SUA Sung Kim, a discutat cu omologii săi sud-coreean şi japonez, Kim Gunn şi Funakoshi Takehiro, având în vedere că Kim Jong Un ar pregăti situl de testare de la Punggye-ri pentru al şaptelea test nuclear al său.

„Ne pregătim pentru toate situaţiile neprevăzute în strânsă coordonare cu aliaţii noştri japonezi şi coreeni”, a declarat Kim la începutul întâlnirii.

Coreea de Nord a avut un șir lung de testări pentru rachete balistice, inclusiv una despre care se crede că este cea mai mare rachetă balistică intercontinentală, încălcând sancţiunile ONU.

„Vrem să îi spunem clar RPDC că activităţile sale ilegale şi destabilizatoare au consecinţe şi că lumea nu va accepta aceste acţiuni ca fiind normale”, a declarat oficialul SUA, cu privire la Coreea de Nord.

Pe de altă parte, Kim Gunn e de părere că „urmărirea neîncetată a armelor nucleare de către Coreea de Nord nu va face decât să întărească descurajarea noastră”.

„Cursul pe care Pyongyang se angajează în prezent are o singură destinaţie inevitabilă: reducerea securităţii pentru Coreea de Nord însăşi”, a declarat diplomatul sud-coreean.

Coreea de Nord a testat în ultima vreme mai multe rachete balistice – interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU – și pare că se pregătește să efectueze un nou test nuclear pentru prima dată din 2017.

Statul a obținut președinția Coferinței privind Dezarmarea având în vedere că este o titulatură care se schimbă alfabetic prin rotație, între cei 65 de membri.

„RPDC rămâne angajată să contribuie la pacea globală și dezarmarea și atașează importanță la munca conferinței”, a declarat ambasadorul Han Tae Song într-o ședință la Geneva, spunând că este o „onoare și un privilegiu” să aibă acest rol.

Citește și: OMS face anunțul pe care nimeni nu și-l dorea, acum la final de pandemie: de fapt, nimic nu s-a schimbat. Ce trebuie să știe oamenii

 

Citește și:
Etichete: