Coreea de Nord raportează încă 15 decese din cauza COVID și sute de mii de îmbolnăviri. Kim Jong-un își donează proviziile medicale

Coreea de Nord raportează încă 15 decese din cauza COVID și sute de mii de îmbolnăviri. Kim Jong-un își donează proviziile medicale

Coreea de Nord a confirmat încă 15 decese cauzate de COVID și sute de mii de pacienți cu „febră”, în timp ce mobilizează mai mult de un milion de lucrători din domeniul medical și alți angajați, pentru a încerca să suprime primul focar din țară, a informat presa de stat. După ce a susținut, mai bine de doi ani, că nu are cazuri de coronavirus, guvernul de la Phenian a anunțat, joi, primii pacienți infectați de la începutul pandemiei.

Situație alarmantă în Coreea de Nord

Autoritățile au precizat că febra s-a răspândit „exploziv” în toată țara, de la sfârșitul lunii aprilie, dar nu a dezvăluit exact câte cazuri de COVID-19 sunt. Unii experți spun că această țară nu are cu ce să testeze un număr mare de pacienți suspectați de COVID-19.

Decesele raportate duminică, 15 mai, au dus numărul total la 42. Potrivit jurnaliștilor nord-coreeni, au fost înregistrate alte 296.180 de persoane cu febră, ridicând totalul la 820.620. Focarul a declanșat îngrijorări cu privire la o criză umanitară în Coreea de Nord, deoarece se crede că majoritatea celor 26 de milioane de oameni ai țării sunt nevaccinați împotriva coronavirusului, iar sistemul său public de asistență medicală este defectuos de mulți ani.

Kim Jong-un cere mobilizare totală

Tot mai multe voci spun că liderul Kim Jong-un ar putea asista la pierderi uriașe de vieți omenești, dacă națiunea sa nu primește imediat transporturi externe de vaccinuri, medicamente și alte materiale sanitare. Președintele nord-coreean a declarat, sâmbătă, că răspândirea coronavirusului a creat „o mare tulburare” în țară și a cerut o luptă totală pentru a elimina focarele.

„Răspândirea epidemiei este o mare tulburare care cade asupra țării noastre”, a spus Kim la o întâlnire de urgență a Partidului Muncitorilor. Dar dacă nu ne pierdem concentrarea în implementarea politicii epidemice și menținem puterea organizațională și controlul bazat pe unitatea partidului și a poporului și ne întărim lupta împotriva epidemiei, putem depăși cu bine criza”, a afirmat dictatorul.

Dictatorul s-a oferit să-și doneze proviziile medicale

De asemenea, Kim Jong-un a mai spus că situația pandemică a fost provocată de incompetența și iresponsabilitatea unor organizații de partid. Cu toate acestea, liderul suprem al Coreei de Nord este convins că răspândirea varianteli Omicron poate fi ținută sub control și că țara trebuie să aibă încredere în lupta sa, pentru a depăși criza în cel mai scurt timp posibil. Ba mai mult, președintele s-a oferit să doneze proviziile medicale ale familiei sale acelor cetățeni care se confruntă cu greutăți și a lăudat experiența Chinei în lupta cu virusul.

Citește și: