28 apr. 2022 | 12:19

Soluția României la secetă: avioane care aduc ploaia

ACTUALITATE
Soluția României la secetă: avioane care aduc ploaia

Pentru a evita o secetă severă, se caută noi modalități de a produce precipitații. Astfel, sunt testate în mai multe județe din România avioanele care aduc ploaia.

Este vorba despre un proiect pilot, care s-ar putea încheia cu o achiziție de câteva milioane de euro și care ar oferi o soluție la secetă. Acest proiect pilot care are ca scop creșterea nivelului de precipitații este efectuat de specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu, conform Digi 24. În acest proiect se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu.

Acest proiect anti-secetă are în vedere, mai întăi, șase județe din regiunea Moldovei și se va desfășura pentru o perioadă de zece zile, urmând ca proiectul pilot să continue în luna mai în Muntenia și Oltenia. Avioanele sunt puse la dispoziție de o companie din Bulgaria, iar dacă rezultatele vor fi cele așteptate, Ministerul Agriculturii ar urma să achiziționeze opt astfel de aeronave, care să fie folosite în toată țara.

Țara din Europa care se confruntă cu o secetă severă: cum afectează întregul continent

O secetă severă a lovit Italia în nord și în delta râului Po. Din această cauză, fermierii s-ar putea afla în imposibilitatea de a iriga în perioada următoare. Acest lucru ar putea viza întreaga Europa, întrucât atât piața agroalimentară cât și cea energetică sunt grav afectate de conflictul armat din Ucraina, iar Italia este al șaselea cel mai mare producător agricol din UE, cu o cantitate produsă anul trecut de aproximativ 15 milioane de tone de cereale și al patrulea cel mai mare importator de energie electrică.

Fermierii concurează pentru apă cu producătorii de hidroenergie, cu efecte atât asupra pieței europene a cerealelor, cât și asupra celei energetice. Din cauza lipsei precipitațiilor, partea de nord a Italiei, incluzând bazinul râului Po, se confruntă cu o secetă severă, nemaiîntâlnită în regiune în ultimii 30 de ani.

Comisia Europeană sbliniază într-un raport recent consecințele pentru întreaga Europă. Astfel, sunt afectate atât producțiile agricole cât și producția locală de energie electrică. Conform datelor, 16,5% din cantitatea totală de energie electrică produsă în Italia este realizată cu ajutorul centralelor hidroelectrice. Acolo există 4.300 de centrale hidroelectrice, în care lucrează peste 1.500 de persoane, iar proprietarii acestora vor concura anul acesta și mai acerb cu fermierii pentru apă.