Rusia a folosit deja 75% din forțele sale pregătite pentru lupta cu Ucraina. Dintre acestea, aproximativ o treime mai sunt pregătite pentru luptă. Un fost analist al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă şi Marină al Armatei SUA vine cu noi detalii despre război. Câți soldați ruși mor sau sunt răniți în fiecare zi pe front în acest context? Rusia nu actualizează numărul celor care și-au pierdut viața.
Rusia a folosit deja 75% din forțele sale pregătite pentru luptă în Ucraina, iar din acestea o treime nu mai este pregătită de luptă, arată The Washington Post. Rob Lee, fostul analist al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă şi Marină al Armatei SUA a susținut că din cele 168 de forțe operative ale batalionelor armatei ruse, 120 luptă deja în Ucraina.
Acestea lucru înseamnă aproximativ 100.000 de soldați din 190.000 dislocați în Ucraina. Mai mult decât atât, pierderile sunt foarte mari pentru Rusia în conflictul de față pentru că aproximativ 1.000 de soldați ruși sunt uciși sau răniți în conflict în fiecare zi.
Țara condusă de Putin nu actualizează numărul de soldați morți, dar serviciile secrete occidentale estimează că cel puțin 7.000 de ruși au fost probabil uciși și până la 20.000 au fost răniți. În timpul acesta, ucrainenii vorbesc despre un număr dublu.
„Fără progrese semnificative pe teren şi având în vedere amploarea victimelor, campania militară a Rusiei s-ar putea dovedi în curând nesustenabilă, trupele nu pot avansa din cauza lipsei forţelor combatante, provizii şi muniţie”, au spus analişti şi oficiali occidentali.
Următoarele două săptămâni ar putea fi critice pentru a determina rezultatul războiului, susțin ei. Excepția este ca Rusia să își poată îmbunătăți rapid liniile de aprovizionare, aduce întăriri și întări forțele de luptă la sol.
„Nu cred că forţele ucrainene pot respinge forţele ruse din Ucraina, dar nici nu cred că forţele ruse pot prelua o mare parte din Ucraina”, a spus Lee.
Acesta a mai precizat că din modul în care trupele rusești s-au deplasat în primele ore ale războiului, era clar că obiectivele lor cheie erau să cucerească Harkovul, să conecteze Donbasul ocupat cu Odesa de-a lungul părţii de sud a Ucrainei.
Desigur că cel mai important punct din planul liderului de la Kremlin era să cucerească Kievul, dinspre nord. Cu toate astea, în trei săptămâni trupele rusești încă nu au atins niciunul dintre aceste obiective.