12 mai 2022 | 09:12

Coreea de Nord confirmă primul focar de Covid-19. Kim Jong-un a cerut o carantină completă

ULTIMA ORĂ
Coreea de Nord confirmă primul focar de Covid-19. Kim Jong-un a cerut o carantină completă

Coreea de Nord a impus, joi, 12 mai, o carantină la nivel național pentru a-și controla primul focar recunoscut de COVID-19, după ce a susținut, timp de mai bine de doi ani, că nu a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire. Afirmația a fost privită cu scepticism de experții lumii, având în vedere că virusul s-a răspândit aproape peste tot.

Coreea de Nord anunță primul focar de coronavirus

Dimensiunea focarului nu a fost dezvăluită deocamdată, dar ar putea avea consecințe grave, deoarece țara are un sistem de sănătate precar și se crede că cei 26 de milioane de oameni ai săi sunt în mare parte nevaccinați. Unii experți spun că guvernul de la Phenian, prin admiterea rară a unui focar, ar putea căuta ajutor din exterior.

Agenția oficială de știri coreeană a declarat că testele colectate recent de la un număr nespecificat de persoane cu febră din capitala Phenian au confirmat că sunt infectate cu varianta Omicron.

Orașele au intrat în carantină

Astfel, liderul Kim Jong-un a cerut o izolare completă a orașelor și județelor. Dictatorul nord coreean a spus că este esențial să se stabilizeze transmiterea virusului și să se elimine cât mai repede posibil sursa infecțiilor. Țara va depăși cu siguranță acest focar neașteptat, deoarece guvernul și oamenii sunt „uniți”, a insistat Kim.

Coreea de Nord, care continuă să folosească unele dintre cele mai restrictive controale la frontieră din lume, nu a oferit detalii suplimentare despre lockdown-ul impus. Dar un fotograf de la Associated Press a văzut zeci de oameni lucrând pe câmpuri agricole sau mergând pe poteci într-un oraș de graniță nord-coreean, putând fi un indiciu că izolarea nu necesită ca oamenii să stea acasă.

Guvernul de la Phenian încearcă să limiteze răspândirea virusului

Măsurile descrise în presa de stat și declarația lui Kim, potrivit căreia obiectivele economice ar trebui îndeplinite, ar putea indica faptul că țara nu-i obligă pe oameni să stea numai în casă, ci se concentrează mai mult pe restricționarea călătoriilor și a aprovizionării între regiuni, pentru a încetini răspândirea virală, consideră analistul Cheong Seong- Chang de la Institutul Sejong din Coreea de Sud.

Guvernul de la Phenian a evitat vaccinurile COVAX, program susținut de ONU, posibil pentru că acestea au cerințe internaționale de monitorizare. Kim Sin-gon, profesor la Colegiul de Medicină al Universității din Seul, a declarat că țara își manifestă probabil disponibilitatea de a primi doze din exterior, dar dorește mult mai multe seruri decât cele oferite de COVAX pentru a-și imuniza întreaga populație de mai multe ori.

Aceste cazuri ar putea provoca „o situație gravă”

Omicron se răspândește mult mai ușor decât variantele anterioare ale virusului, iar ratele de mortalitate și spitalizare sunt ridicate în rândul persoanelor în vârstă nevaccinate sau cu probleme de sănătate existente. Asta înseamnă că focarul ar putea provoca „o situație gravă”, deoarece Coreea de Nord nu are echipament medical și medicamente pentru tratarea pacienților infectați și mulți dintre oameni nu sunt bine hrăniți, a conchis Kim Sin-gon.