Se schimbă harta României, iar motivele sunt multe: ce se întâmplă cu județele țării

Se schimbă harta României, iar motivele sunt multe: ce se întâmplă cu județele țării

Harta României așa cum ai învățat-o la școală s-ar putea schimba în curând. Iată care ar fi motivele pentru care acest lucru ar trebui să se întâmple, conform oficialilor.

În acest sens, șeful Camerei de Comerți și Industrie din România, Mihai Daraban, a declarat că țara noastră nu mai poate susține cele 41 de județe plus municipiul București. Din acest motiv, o reorganizare se impune cât mai curând.

Harta României s-ar putea schimba

În România ar trebui să nu mai existe comune sub 5.000 de locuitori, spune acesta. Conform Impact, în Constituția țării nu este precizat un număr de județe pe care România trebuie să le aibă, astfel că reducerea numărului acestora ar duce la reducerea cheltuielilor.

Ca referință, în ultima vreme au apărut tot felul de noi instituții de stat, cu misiuni separate, cu toate că acestea ar putea foarte bine să fie înglobate într-o singură structură. Așadar, apariția acestor instituții nu face decât să crească cheltuielile la bugetul de stat.

România este împărțită, în toate zonele istorice în județe. Numărul total al acestora se ridică astăzi la 41. Conform unui raport al Ministerului Finanțelor, privind raportul execuției bugetare finale pentru anul 2020, în care se precizau anumite sume.

O parte dintre acestea erau încadrate la „Activele fixe necorporate”, unde suma totală era de 2.550,26 milioane lei, reprezintând contravaloarea programelor informatice, licențelor, brevetelor, cheltuielilor de dezvoltare etc. deținute de instituțiile publice din care 1.104,91 milioane lei, adică 43,3% din total active fixe necorporale, reprezentând active fixe necorporale raportate în situațiile financiare anuale centralizate privind execuția bugetelor locale pe ansamblul județelor și al municipiului București.

Pentru anul trecut, dacă luăm în calcul numai capitala, conform unui raport detaliat, s-au cheltuit în total 11,032,253,046 de lei, iar la nivel total în toate cele 41 de județe sumele cheltuite de la bugetul de stat s-au ridicat la 13,774,451,081 lei. Datele prezentate aici erau centralizate la finalul anului 2021.

Citește și: