Într-un studiu din 2020, majoritatea respondenților din România au considerat că cea mai mare problemă a țării era sistemul de sănătate, urmată de situația economică a țării. Dar, conform șefului Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, problema ar fi defapt numărul județelor existente în România. A și justificat această afirmație, referindu-se la cheltuielile statului cu prefecturile și angajații aferenți acestora. Cu alte cuvinte, Mihai Daraban propune desființarea unor județe și comasarea acestora, sub o anumită formă, în altele. Ideea este veche, prima dată fiind discutată în urmă cu 10 ani, dar nu a fost promulgată nicio lege în acest sens.
După cum bine știm toți, România este împărțită, în toate zonele istorice în județe. Numărul total al acestora se ridică astăzi la 41. Conform unui raport al Ministerului Finanțelor, privind raportul execuției bugetare finale pentru anul 2020, în care se precizau anumite sume.
O parte dintre acestea erau încadrate la „Activele fixe necorporate”, unde suma totală era de 2.550,26 milioane lei, reprezintând contravaloarea programelor informatice, licențelor, brevetelor, cheltuielilor de dezvoltare etc. deținute de instituțiile publice din care 1.104,91 milioane lei, adică 43,3% din total active fixe necorporale, reprezentând active fixe necorporale raportate în situațiile financiare anuale centralizate privind execuția bugetelor locale pe ansamblul județelor și al municipiului București.
Pentru anul trecut, dacă luăm în calcul numai capitala, conform unui raport detaliat, s-au cheltuit în total 11,032,253,046 de lei, iar la nivel total în toate cele 41 de județe sumele cheltuite de la bugetul de stat s-au ridicat la 13,774,451,081 lei. Datele prezentate aici erau centralizate la finalul anului 2021. (vezi aici centralizatorul)
Dacă ne gândim doar la aceste cifre, am putea să-i dăm dreptate șefului Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, care declară ar fi necesară o restructurare a județelor din România. Conformd datelor consultate de noi, plus analiza făcută de Camera de Comerț a României duce către o regândire a cheltuieilor la nivelul fiecărui județ în parte, inclusiv Municipiul București cu cele 6 sectoare ale sale.
Pe de altă parte, același Mihai Daraban spune că instituțiile din aparatul de stat, apărute peste noapte, pun presiune și mai mare asupra bugetului centralizat, din care se împart sume considerabile și către acestea. Din păcate, deși s-a tot cerut în ultimii ani o reorganizare a sistemul bugetar de stat, cel puțin în ultimii 10 ani, unul plin de birocrație și cu cheltuieli extrem de mari, până la această oră nu s-a făcut mai nimic.
Deși ideea enunțată de Mihai Daraban nu ar fi una fezabilă, cel puțin în acest moment, pentru că tot cheltuială ar însemna, este totuși necesară o reviziuire din partea autorităților a întregului sistem. Acest lucru s-ar putea întâmpla mai repede decât ar preconiza șeful Camerei de Comerț a României, având în vedere punctele de reformă administrativă asumate în PNRR, dar reorganizarea județelor, conform fostului ministru al fondurilor europene, nu a fost introdusă în proiect. Deci, s-ar putea să rămânem la aceeași formă de organizare administrativ-teritorială. Rămâne să vedem dacă se va face, când, cum, și cât se va reforma.