Adrian Căciu a vorbit despre planurile Guvernului cu privire la salarizarea din sistemul bugetar. Ministrul de Finanțe spune că nu vor exista pe viitor tăieri de salarii, însă analiștii nu sunt de aceeași părere.
Veniturile ar urma să fie înghețate sau chiar diminuate, având în vedere că datoria publică se află în jurul valorii de 50% din PIB, spun analiștii. Pe de cealaltă parte, ministrul de Finanțe a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu are în vedere înghețarea salariilor.
„Trebuie privită datoria publică, știu că există o citire în litera legii, nu în spiritul legii. Legea responsabilității fiscal bugetare are în vedere și situații în care faci împrumuturi pentru investiții. Nu se aplică o înghețare de drept dacă avem împrumuturi pentru investiții. Creșterea temporară a datoriei se datorează împrumuturilor din PNRR.
Nu avem în vedere o astfel de chestiune privind înghețarea salariilor. Reforma administrativă este o chestiune care este asumată și prin PNRR și se va face de coordonatorii de reformă”, a declarat Adrian Câciu.
De asemenea, Adrian Câciu a declarat că, potrivit prognozelor care sunt acum și care vor apărea în săptămânile următoare, datoria va fi sub 50% din PIB.
În cursul zilei de astăzi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul de Finanțe a precizat că măsura privind amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză, iar românii ar trebui să se adapteze la ceea ce le oferă piața.
„Rămâne în continuare în analiză. (…) Între timp, faptul că rămâne această măsură în analiză nu înseamnă că toţi, companii sau persoane fizice, să nu încercăm să ne refinanţăm creditele. Vă dau un exemplu foarte simplu: diferenţa între ROBOR şi IRCC. Am mai spus-o, o repet: ROBOR spune inflaţia viitoare şi vedem că el creşte, asta înseamnă că băncile se aşteaptă la o inflaţie de durată, IRCC spune inflaţia anterioară. Vedem o diferenţă cam de 3,5 puncte procentuale la momentul acesta, poate greşesc, de trei puncte procentuale, între ROBOR şi IRCC”, a declarat ministrul de Finanțe.
Căciu a adăugat că, până atunci, ar trebui să ne adaptăm la tot ceea ce ne oferă piața, iar sistemul bancar oferă posibilitatea unor refinanțări, în unele cazuri chiar și amânări voluntare.