Se dau bani de la stat: cine e eligibil să aplice și ce fonduri sunt
Pentru dezvoltarea microelectronicii în România a fost alocată suma de cinci sute de milioane de euro, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Acești bani vor fi dați întreprinderilor.
Sunt incluse aici întreprinderile mari, IMM-urile, cercetarea instituţională, cercetarea academică şi sistemul educaţional la toate nivelele.
„Este evident interesul european, dar şi potenţialul naţional având rezervate 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR. Ecosistemul care va fi sprijinit pentru realizarea acestui tip de investiţie include întreprinderi mari, IMM-uri, cercetarea instituţională, cercetarea academică şi sistemul educaţional la toate nivelele. În acest sens, sunt sprijinite două paliere importante: pe de o parte cercetarea aplicată şi de cealaltă parte, transpunerea rezultatelor cercetării în piaţă prin facilitarea first industrial deployment”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, potrivit Agerpres.
Bani de la stat pentru dezvoltarea microelectronicii în România
Ca urmare, Ministerul Economiei pregăteşte primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie şi cipuri semiconductoare – IPCEI ME-CT. Acestea vor fi finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), estimat în perioada 10 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022.
În perioada 17 ianuarie – 4 februarie 2022, aplicaţiile vor fi redactate în limba engleză și se vor transmite la Ministerul Economiei. Apoi, urmează ca, după recepţionare, până la data de 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări.
Conform metodologiei, proiectele cu o puternică componentă inovatoare, care pot include şi investiţii necesare pentru realizarea primei aplicări industriale vor beneficia de sprijin financiar. Acestea trebuie să se integreze în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT şi să poată fi incluse într-una din cele patru teme ale acestuia: anume Sense, Think, Act şi Communicate.
De asemenea, pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse de guvernele din întreaga lume au provocat una dintre cele mai mari crize economice experimentate vreodată, având în vedere amploarea și natura sa nouă.
Pentru a ajuta țările să-și revină din criză și să-și pună economiile pe calea către o redresare economică rezistentă, UE a convenit asupra unui pachet financiar cuprinzător de 672,5 miliarde de euro care să fie pus la dispoziție sub formă de împrumuturi și granturi cu dobândă redusă prin intermediul Recovery and Resilience Facility (RRF).
Pentru a accesa aceșți bani, statele membre trebuie să elaboreze Planuri Naționale de Recuperare și Reziliență (PNRR), cu investiții și reforme în conformitate cu obiectivele mai largi ale UE, inclusiv tranzițiile verzi și digitale. Acestea trebuie să aloce cel puțin 37% din cheltuieli pentru acțiunile climatice și progresul către alte obiective de mediu ale Pactului ecologic european.