26 mai 2022 | 21:18

Satul cu palate și castele, din afaceri cu fier vechi. Un „Sillicon Valley” al rromilor de lângă Bucureşti

BANI
Satul cu palate și castele, din afaceri cu fier vechi. Un

Lângă București se află satul unde poți observa cu ușurință palate și castele ale rromilor, fiind asociat cu „Sillicon Valey”. Află cum au reușit locuitorii din zonă să ridice asemenea construcții.

În drum spre Giurgiu, la doar câțiva kilometri de București, regăsim satul Sinteși. Această localitate este presărată cu construcții somptuoase, similare cu castelele și palatele. Undeva la începutul anilor ’90, rromii au venit în această localitate, reușind să ridice astfel de construcții în urma afacerilor cu fier vechi.

În urmă cu trei decenii, legea le permitea acestora afacerile cu materiale neferoase care erau adunate în mod legal sau ilegal de peste tot. În prezent, aceștia dețin companii de colectare a materialelor precum fier, plumb, aluminiu sau cupru, reușind să câștige milioane de euro.

La intrarea în localitate pot fi observate construcții distruse sau cauciucuri arse. Nu departe de fumul care împânzește locul, pot fi zărite turnurile care se înalță de pe fiecare acoperiș al caselor de la șosea. Femeile și copiii pun pe foc cablurile adunate, dând mai departe bărbaților materialul feros pentru a-l vinde.

De cele mai multe ori, aceste palate au în curțile lor mașini care se ridică la prețul unui apartament. Mercedes CLK, S Classe AMG sau BMW X5 sau X6 sunt bolizii care se află în fața porților. Casele, la rândul lor sunt ornamentate cu faianță de diferite culor, până la bolta acoperișului.

Sintesti Giurgiu casele rromilor Romania

În Giurgiu, la doar câțiva kilometri de București, regăsim satul Sinteși

Satul din România în care regăsești castele și palate

Palatele au de cele mai multe ori două etaje cu tâmplărie PVC de culoare roșie, pe care se regăsesc elemente decorative și stucaturi. În fața unei astfel clădiri se pot regăsi mormane de cabluri, iar bărbații lovesc eficient cu toporul aceste cabluri pentru a le tăia, în timp ce copiii le strâng și merg în curte pentru a le da foc.

În eventualitatea în care sunt întrebați cum au reușit să agonisească o asemenea avere pentru a-și ridica palatele respective, locuitorii satului sunt destul de reticenți în a răspunde, în timp ce alții devin irascibili. Cu toate că în trecut, polițiștii au făcut nenumărate razii, în continuare, afacerile acestora sporesc.

Citește și: Povestea șoferului care a omorât 24 de țigani după ce i-a călcat cu camionul: regimul Ceaușescu a ținut totul ascuns

În anul 2011, polițiștii zonei estimau că aceștia au adus un prejudiciu statului în valoare de 4 milioane de lei. La această sumă se mai adaugă și impozitele care nu au fost niciodată plătie pentru imobilele sau mașinile de lux, ceea ce reprezintă o altă sumă uriașă.

“Păi cu ce să ne ocupăm domnule? Toată lumea munceşte ce prinde, ce poate. Mai lucrăm fier, alţii îl vând, mai vindem legume prin oraş, alţii lucrează în construcţii, da’ nu toţi strâng fier” afirma un localnic din poarta palatului său.

Cu toate că mulți dintre noi nu dăm atenție fierului și de cele mai multe ori, îl aruncăm fără băgare de seamă, el reprezintă încă un venit pentru acești localnici care au reușit să scoată bani din „piatră seacă”.

Sat Sintesti rromi case

Imagine din Sintești (Foto: graphicfront.ro)