Rușii ar fi furat din Mariupol peste 2.000 de opere de artă

Rușii ar fi furat din Mariupol peste 2.000 de opere de artă

Trupele rusești par să doboare orice barieră și limită. Autoritățile ucrainene spun că militarii ruși au luat peste 2.000 de opere de artă din muzeele orșaului Mariupol. Se pare că lucrările au fost mutate în regiunea Donbas, care este sub asediul rușilor.

Peste 2.000 de opere de artă, confiscate de trupele ruse la Mariupol

„Ocupanții au „eliberat” Mariupolul din moștenirea sa istorică și culturală. Au furat și au mutat peste 2.000 de exponate unice de la muzeele din Mariupol la Donețk”, au declarat reprezentanii consiliului orașului Mariupol.

Printre operele confiscate se numără și mai multe lucrări ale lui Arhip Kuindji, originar din Mariupol și ale cunoscutului pictor rus Ivan Aivazovski, dar și un sul unic Tora scris de mână și Evanghelia din 1811 realizată de tipografia venețiană pentru grecii din Mariupol.

„Consiliul orașului Mariupol pregătește materiale pentru organele de drept pentru a declanșa urmărirea penală și a face apel la Interpol”, a adăugat consiliul.

Pe de altă parte Vladimir Putin nu a avut nicio remușcare atunci când l-a mințit în față pe secretarul general al ONU. Liderul de la Kremlin a spus că la Mariupol nu mai sunt lupte.

„Nu putem să semnăm garanții de securitate înainte să rezolvăm chestiunile teritoriale legate de Crimeea, Sevastopol și de republicile din Donbas. Dar, indiferent, negocierile continuă online. Sper ca discuțiile să aibă un rezultat pozitiv.

Mariupol. Situația de acolo este dificilă și tragică. Da, dar, este simplu. Am vorbit cu Erdogan astăzi. El a spus că sunt lupte acolo. Nu mai sunt lupte acolo. Nu mai sunt lupte la Mariupol. S-au oprit”, a zis președintele rus.

Președintele Rusiei a spus care ar fi prețul ca trupele rusești să se retragă din Ucraina. Putin vrea ca Zelenski să accepte că a pierdut teritoriile ocupate de trupele rusești.

Secretarul general ONU nu a fost de acord cu aceasta și i-a amintit lui Putin că Rusia trebuie să respecte dreptul internațional, iar în cadrul declarației comune cu Lavrov acesta nu s-a ferit să folosească sintagma ”invazie”.

„Potrivit Federației Ruse, avem de-a face cu o operațiune specială, cu obiectivele deja anunțate. Potrivit Națiunilor Unite, în conformitate cu rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală, invazia rusă din Ucraina constituie o încălcare a integrității sale teritoriale și o încălcare a Cartei ONU”, a declarat Antonio Guterres

 

Citește și:
Etichete: