24 mart. 2022 | 12:03

„Rusia nu vrea să negocieze nimic, ci doar să ocupe teren“. Următoarele 15 zile sunt cruciale. Anunțul sumbru făcut de un oficial UE

ULTIMA ORĂ
„Rusia nu vrea să negocieze nimic, ci doar să ocupe teren“. Următoarele 15 zile sunt cruciale. Anunțul sumbru făcut de un oficial UE

Guvernul rus nu are niciun interes să negocieze încetarea focului în Ucraina pentru moment, întrucât armata lui Putin nu și-a atins încă obiectivele militare, a declarat joi înaltul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell. Ceea ce vrea însă Rusia, potrivit reprezentantului UE, este să ocupe teren. De ce au o importanță crucială următoarele 15 zile în ceea ce privește războiul din Ucraina, afli în continuare.

„Rusia nu vrea să negocieze nimic. Vrea să ocupe teren“

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat joi că Rusia nu intenționează să negocieze o încetare a focului, ci doar să ocupe teren. Potrivit lui Borrell, armata rusă încă nu și-a atins scopurile militare în țara vecină, transmite Reuters.

„În acest moment, Rusia nu vrea să stea și să negocieze nimic: ceea ce vrea este să ocupe terenul“, a afirmat Josep Borrell.

„Vrea să încercuiască coasta până la granița cu Moldova și să izoleze Ucraina de mare. Vrea să negocieze serios doar atunci când și-a asigurat o poziție de forță“, a adăugat reprezentantul UE.

Acesta a precizat că Uniunea Europeană și aliații săi vor continua să furnizeze ajutor militar Ucrainei.

„Este important pentru că totul va fi decis în următoarele 15 zile. Ceea ce va face istoria este capacitatea ucrainenilor de a rezista“, a subliniat el.

Reamintim că președintele rus, Vladimir Putin, și-a trimis trupele în țara condusă de Zelenski în ceea ce el numește o „operațiune militară specială“ pentru demilitarizarea și „denazificarea“ Ucrainei. Ucraina și Occidentul spun, în schimb, că Putin a lansat un război de agresiune neprovocat.

Citește și: Ce se întâmplă cu negocierile Rusia-Ucraina. Când ar putea să se întâlnească Putin și Zelenski

NATO nu va interveni în război „oricât de dificil ar putea fi“

Ucraina continuă să ceară ajutor în vederea încheierii războiului pe teritoriul ei, însă NATO nu va participa în mod direct la conflict, „oricât de dificil ar putea fi“, a anunțat cancelarul german, Olaf Scholz.

„Oricât de dificil ar putea fi, nu vom ceda cererilor pentru o zonă de excludere aeriană. NATO nu va pleca la război“, a asigurat Scholz.

Oficialul german a mai precizat că, făcând război în Ucraina, „Putin distruge şi viitorul Rusiei“. Potrivit acestuia, ofensiva rusă în Ucraina se împotmolește, în ciuda distrugerilor pe care le provoacă zilnic ucrainenilor (mai multe detalii AICI).