Rusia expulzează 36 de diplomați din două țări UE. Au fost declarați „personae non gratae”

Rusia expulzează 36 de diplomați din două țări UE. Au fost declarați „personae non gratae”

Rusia a anunțat că expulzează 36 de diplomați din două țări UE, ca răzbunare pentru măsurile similare luate împotriva trimișilor străini ai Moscovei din cauza invaziei Ucrainei de către Kremlin. Ministerul rus de Externe a transmis, marți, 19 aprilie, că a declarat 21 de diplomați din Belgia și 15 din Țările de Jos „personae non gratae”, acordându-le două săptămâni să părăsească țara.

Rusia a anunțat expulzarea diplomaților belgieni și olandezi

Ministerul rus de Externe i-a declarat „personae non gratae” pe diplomații belgieni și olandezi. Departamentul a spus că 14 angajați ai ambasadei Olandei la Moscova și un angajat al consulatului general din Sankt Petersburg vor fi expulzați. Trebuie să părăsească Rusia în două săptămâni. Această decizie a fost luată ca răspuns la expulzarea de către autoritățile olandeze a 18 angajați ai ambasadei Rusiei la Haga, ai misiunii comerciale a Rusiei din Amsterdam și ai reprezentanței Rusiei la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Ministerul de Externe al Federației Ruse l-a convocat și pe ambasadorul Luxemburgului la Moscova, avertizându-l că Rusia ar putea decide să ia aceleași măsuri pentru recenta expulzare de către micul stat european a trimisului Moscovei.

Moscova răspunde sancțiunilor Europei

Țările europene au expulzat peste 300 de angajați ai Ambasadei Rusiei, de când Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina. Duma de Stat a răspuns la fel, dând afară diplomați cehi, bulgari, olandezi și belgieni.

La începutul lunii aprilie, a avut loc o expulzare în masă a angajaților misiunilor diplomatice ruse din întreaga lume, după publicarea dovezilor foto și video ale masacrului de civili din orașul Bucha, regiunea Kiev, care a fost ocupat de armata rusă timp de aproape o lună.

Olanda trimite arme grele în Ucraina

În aceeași zi, Olanda a precizat că va susţine Ucraina cu arme grele, precum vehicule blindate. Anunțul a fost făcut de premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte. Promisiunea a avut loc în timpul unei convorbiri telefonice pe care Rutte a avut-o cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Livrarea de materiale (militare) adiţionale mai grele” este, de asemenea, analizată împreună cu aliaţii, a menționat premierul olandez.

Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că „o nouă fază a războiului din Ucraina începe, după ce Vladimir Putin a lansat ofensiva în Donbas”. Cu toate acestea, „vom continua să sprijinim Ucraina”, a subliniat oficialul.

Ţările de Jos, printre primele țări care au promis armament Kievului

Ţările de Jos au promis arme Kievului la scurt timp după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. În ultima lună, guvernul olandez nu a publicat vreo informaţie despre aceste transporturi de muniții.

Federația Rusă a intrat în Ucraina la 24 februarie şi numeşte atacarea ţării vecine drept „o operaţiune militară specială”, menită să „demilitarizeze” Ucraina. Kievul şi Occidentul, inclusiv SUA, acuză Moscova de agresiune neprovocată.

Citește și: