România își redeschide ambasada de la Kiev, anunță ministrul de Externe

România își redeschide ambasada de la Kiev, anunță ministrul de Externe

România își redeschide ambasada de la Kiev, capitala Ucrainei, anunţul fiind făcut de către ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Potrivit MAE, reluarea efectivă a activităţii în instituția diplomatică va avea loc în perioada următoare, imediat după ce pregătirile tehnice şi de securitate necesare vor fi finalizate.

Ambasada României de la Kiev se redeschide

Mai multe țări europene au anunţat, în ultima perioadă, că-şi redeschid reprezentanţele diplomatice din capitala ucraineană Kiev. Decizia României vine în contextul în care mai multe state, precum Italia, Franța și Spania, au făcut la fel. Țara noastră s-a aliniat demersului. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dezvăluit pe Twitter că autoritățile noastre au decis redeschiderea Ambasadei României în Ucraina, la Kiev.

„Reluarea efectivă a activității va avea loc în perioada următoare, imediat după ce pregătirile tehnice și de securitate necesare vor fi finalizate”, a scris diplomatul MAE în mediul online.

Activitatea instituției diplomatice a fost suspendată

Majoritatea țărilor europene și-au redeschis ambasadele de la Kiev în ultimele două săptămâni, după ce soldații ruși și-au concentrat ofensiva în estul Ucrainei. Activitatea Ambasadei României la Kiev a fost suspendată chiar la începutul izbucnirii războiului din Ucraina. Decizia retragerii personalului diplomatic și consular i-a aparținut Ministerului Afacerilor Externe în contextul escaladării situației de securitate din țara cotropită de ruși. Repatrierea diplomaților a fost încheiată în data de 26 februarie.

Personalul fusese repatriat

La două zile după ce Vladimir Putin a anunțat așa-zisa operațiune militară specială în Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că s-a încheiat cu succes repatrierea în țara noastră a personalului Ambasadei României la Kiev, printr-un efort inter-instituțional susținut. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le-a mulțumit, în mod deosebit, tuturor instituțiilor implicate pentru realizarea operațiunii, precum și autorităților ucrainene și moldovene pentru sprijinul oferit. Pe parcursul repatrierii, oficialul MAE a ținut legătura cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Țurcanu.

Ce țări au revenit în capitala Ucrainei

Deja șapte misiuni diplomatice şi-au reluat activitatea la Kiev, a transmis Ministerul ucrainean de Externe pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, „este o dovadă a faptului că lumea sprijină şi crede în Ucraina”.

Astfel, până luni, 18 aprilie, au revenit la Kiev ambasada UE, Franţei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Estoniei, Poloniei, Turciei, Cehiei, Sloveniei, Vaticanului, Republicii Moldova, Georgiei, Iranului, Kazahstanului, Tadjikistanului şi Turkmenistanului. După ce Ucraina a fost atacată de ruși, cele mai multe misiuni diplomatice s-au relocat de la Kiev la Liov, în vestul țării.

Citește și: