Rusia ar putea sărbători Ziua Victoriei și în Mariupol, pe 9 mai, spun oficialii de la Kiev

Rusia ar putea sărbători Ziua Victoriei și în Mariupol, pe 9 mai, spun oficialii de la Kiev

Rusia plănuiește o paradă militară în orașul asediat Mariupol, a anunțat Serviciul de informații al Ucrainei. Ceremonia este programată să aibă loc în orașul din sud-estul Ucrainei pe 9 mai, pentru a coincide cu Parada Zilei Victoriei de la Moscova, care marchează victoria asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. Mariupolul „va deveni centrul sărbătorilor”, a spus Serviciul de Informații Militare Ucrainene (GUR) pe Telegram.

Ucraina afirmă că Rusia ar putea sărbători Ziua Victoriei și în Mariupol

Soldații lui Vladimir Putin, tancurile și vehiculele blindate rusești s-au pregătit pentru parada anuală de Ziua Victoriei de la Moscova, din 9 mai, pentru a sărbători înfrângerea Germaniei naziste de către Armata Roșie în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ceremonii vor avea loc și în Mariupol (sud-estul Ucrainei), afirmă serviciile de informații ucrainene.

„Principalele străzi ale orașului sunt curățate urgent, molozul și cadavrele morților sunt îndepărtate, precum și muniția care nu a explodat”, a dezvăluit GUR.

Parade militare organizate în plin război

Ucraina a descris parada rușilor din 9 mai ca parte a unei „campanii de propagandă la scară largă”, pentru a-i influența pe cei aproximativ 120.000 de oameni rămași în orașul bombardat, care este acum în mare parte sub controlul Kremlinului.

Anul acesta, Moscova a anunțat planuri de parade în 28 de orașe. Aceste ceremonii implică 65.000 de oameni, 2.400 de articole de echipamente militare și peste 400 de avioane. Deocamdată, Rusia nu a anunțat vreun plan oficial pentru o paradă a victoriei în Mariupol, ci doar că nu va fi posibilă găzduirea ceremoniilor în Donbas, unde au loc în fiecare an.

Ce dezvăluie serviciile secrete ucrainene

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, nu a confirmat că parada va avea loc la Mariupol, când a fost întrebat despre pregătirile ţării sale pentru Ziua Victoriei. Ci doar a precizat că, „în acest an, vor avea loc ceremonii militare în 28 de orașe rusești”, pentru care „vor fi mobilizate aproape 65.000 de oameni, aproximativ 2.400 de tipuri de arme și echipamente militare și peste 460 de avioane”.

Potrivit GUR, directorul adjunct al administrației prezidențiale ruse a sosit la Mariupol, pentru a se pregăti de paradă. Principala misiune a lui Serghei Kirienko este să pregătească ceremoniile de 9 mai, a conchis serviciul de informații.

Putin ar putea lansa noi avertismente pentru Occident

Parada Zilei Victoriei, care are loc în Piața Roșie din Moscova, este un eveniment important în Rusia. Armamentul greu și rachetele vor fi expuse publicului. Se crede că Putin va folosi sărbătoarea pentru a celebra istoria țării sale și a avertiza Occidentul pe fondul războiului din Ucraina.

Citește și: