Președintele Poloniei, despre scenariul unui atac cu arme chimice în Ucraina. „Putin poate folosi orice”

Președintele Poloniei, despre scenariul unui atac cu arme chimice în Ucraina. „Putin poate folosi orice”

Invazia Ucrainei, dictată pe data de 24 februarie de către președintele rus Vladimir Putin, pare să nu își fi îndeplinit misiunea de a fi un atac scurt și brutal, susțin mai mulți analiști. Liderul de la Kremlin și-a exprimat nemulțumirea printr-o declarație amenințătoare, în a patra zi a războiului, după ce a anunțat intrarea în stare de alertă a forțelor nucleare. De asemenea, Moscova a început să vorbească recent despre atacuri cu arme chimice, pe care le incriminează de partea Ucrainei. În timp ce mulți susțin că aceste acuzații reprezintă doar un pretext al rușilor, președintele Poloniei a vorbit despre posibilitatea unui atac chimic și viitorul războiului din Ucraina.

Andrzej Duda, președintele Poloniei, despre un posibil atac cu arme chimice în războiul din Ucraina

Utilizarea armelor chimice reprezintă cea mai nouă amenințare în contextul conflictului armat din Ucraina. După ce întreaga lume s-a temut de amenințarea lui Vladimir Putin cu atacul nuclear, oficialii de la Moscova au început să acuze Kievul de deținerea unor arme chimice. Pentru că această atitudine este considerată un pretext al rușilor, care să le permită folosirea unui astfel de armament, președintele Poloniei vorbește despre scenariul lansării unui atac cu arme chimice în Ucraina.

Liderul de la Varșovia susține că utilizarea unor astfel de arme de către Rusia ar putea determina schimbarea de plan a NATO. Andrzej Duda a vorbit într-un interviu pentru BBC despre faptul că președintele Vladimir Putin ar putea să apeleze la un atac chimic. Oficialul Poloniei a argumentat această decizie prin faptul că evoluția războiului nu este deloc în avantajul liderului de la Kremlin.

„Este ceva ce lumea nu a mai văzut la o astfel de scară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află în această situație dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar din punct de vedere militar, nu îl câștigă”, a afirmat Duda.

Cum ar trebui să reacționeze NATO, în opinia oficialului polonez

Deși Alianța Nord-Atlantică a susținut în repetate rânduri că nu se va implica în războiul din Ucraina, pentru a nu escalada tensiunile. președintele polonez susține ideea că, în cazul unui atac cu arme chimice, NATO ar trebui să reconsidere poziția actuală vis a vis de conflict. O astfel de acțiune ar putea pune în pericol nu doar zona Europei, ci chiar lumea.

„Bineînțeles, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă acest lucru. Dar… dacă va folosi arme de distrugere în masă, acest lucru ar însemna că toată chestiunea se va schimba radical. Cu siguranță, (NATO)… ar trebui să se așeze la masă și să se gândească serios la ce are de făcut, pentru că atunci va începe să fie periculos, nu doar pentru Europa…, ci pentru întreaga lume”, a mai spus președintele Poloniei.

Secretarul general al NATO, despre posibilitatea folosirii armelor chimice

Într-o intervenție recentă, Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a făcut precizări importante cu privire la presupusele planuri ale Rusiei de a lansa misiuni cu arme chimice în Ucraina. Oficialul Alianței echivalează o astfel de atitudine drept o crimă de război.

„Acum că au fost făcute aceste acuzaţii, trebuie să rămânem vigilenţi, deoarece este posibil ca Rusia însăşi să plănuiască misiuni cu arme chimice sub acest pachet de minciuni”, a spus oficialul NATO.

Totodată, Stoltenberg a respins acuzațiile aduse de Executivul rus prin care susținea că SUA ar fi administrat, în secret, laboratoare pentru dezvoltarea unor arme biologice în Ucraina.