Povestea lui William Leonard Pickard, „regele drogurilor”: cum a reușit „adevăratul Walter White” să producă cea mai mare cantitate de LSD din istorie

Povestea lui William Leonard Pickard, „regele drogurilor”: cum a reușit „adevăratul Walter White” să producă cea mai mare cantitate de LSD din istorie

Pe 6 noiembrie 2000, poliția rutieră din Kansas, SUA, oprea un Buick LaSabre într-o intervenție de rutină. Imediat ce a oprit mașina, șoferul acesteia, Willliam Leonard Pickard, în vârstă de 58 de ani, a fugit de la fața locului, lăsând în urmă droguri și alte accesorii. A doua zi, poliția l-a arestat pe Pickard, capturând cea mai mai mare cantitate de LSD din istorie.

Viața lui William Leonard Pickard, de la începuturi

William Leonard Pickard s-a născut pe 21 octombrie 1945, din părinți bogați. Tatăl său a fost avocat, iar mama sa a fost cercetător al bolilor fungice la CDC. Pickard a fost un student și un atlet talentat și a câștigat o bursă la Princeton.

Deși a excelat în liceu, în facultate pare să se „fi lăsat pe o ureche” și a renunțat după primul semestru. Și-a descoperit dragostea pentru jazz în cluburile din afara campusului înainte de a se angaja ka Universitatea din California.

În următorii trei ani, Pickard a lucrat la Departamentul de Bacteriologie și Imunologie, dar nu este clar ce a făcut după 1974. Cândva, în perioada dintre abandonul facultații și UCLA, Pickard a fost introdus pe scena drogurilor, folosindu-și toate cunoștințele dobândite, până în acel moment pentru a produce droguri.

Prima problemă a lui William Leonard Pickard cu legea a fost, așa cum era de așteptat, legată de  producția de LSD.

Unele zvonuri  spun că Pickard ar fi învățat să producă MDA și și-a transferat cunoștințele pentru a produce LSD în a doua jumătate a anilor 1970. Nimeni nu știe sigur unde și-a început „cariera”, dar pe 28 decembrie 1988 a fost arestat în Mountain View, California, după ce vecinii au raportat un miros chimic, provenind dintr-un parc industrial.

Pickard a fost găsit în interiorul unei clădiri înconjurate de 200.000 de doze de LSD. Remorca în care producea LSD-ul era echipată cu echipamente de înaltă tehnologie care produceau diferite tipuri de gel, tablete și hârtie, în scopul creării acestui drog.

Pickard a fost arestat și condamnat la cinci ani într-o închisoare federală. În acești cinci ani a devenit budist, dar după eliberare s-a întors la vechile metehne.

William Leonard Pickard, trădat de un prieten

Pentru a evita o altă arestare, Pickard nu obișnuia să stea niciodată într-un anumit loc mai mult de câțiva ani. În anii 1990, și-a mutat laboratorul de mai multe ori: mai întâi în Oregon, apoi s-a mutat în Aspen, Colorado și în Santa Fe, New Mexico.

Ca metodă suplimentară, el nu obișnuia niciodată să păstreze asupra sa o sumă foarte mare de bani. De asemenea, nu a a dezvăluit niciodată unde se află laboratorul său, obișnuid să trimită marfa prin poștă, ori să-și dea ca punct de întâlnire cu colaboratorii săi un loc dintr-un oraș situat în imediata apropiere.

În februarie 1998, Pickard și partenerul său Clyde Apperson au fost prezentați lui Gordon Todd Skinner – se presupune că acest lucru s-ar fi întâmplat în casa lui Jerry Garcia. Cei trei au lucrat împreună ani de zile, mai exact până la arestarea lui William Leonard Pickard, în 2000. Se pare că nimeni nu știa că Skinner lucra, de fapt, cu guvernul Statelor Unite ale Americii.

Într-o zi, în timp ce Pickard și Apperson se aflau într-o călătorie în afara orașului, Skinner a mutat laboratorul din locația originală, din apropierea silozului de rachete Atlas E din Kansas, urmând ca cei doi să ajute și cu restul lucrurilor, la întoarcere.

Arestarea și procesul lui William Leonard Pickard

În timp ce Pickard era plecat, agenții federali au primit informații privilegiate direct de la informatorul lor, nimeni altul decât Gordon Todd Skinner. Skinner a lăsat DEA să intre în laborator pentru a căuta probele necesare pentru a obține un mandat de percheziție, pe care un judecător federal l-a semnat înainte ca Pickard să se întoarcă înapoi la locul faptei, câteva zile mai târziu.

Pickard și Apperson au început să mute laboratorul de la siloz cu două vehicule. Apperson, care a fost plătit cu o sumă frumușică pentru a construi și a dărâma laboratorul în timpul mutărilor, a condus în acea zi un camion Ryder de închiriat, în timp ce William Leonard Pickard a condus un Buick LaSabre.

Astfel, Kansas Highway Patrol l-a oprit pe Pickard, la îndemnul DEA, observând din primele clipe că ceva nu este în regulă: Pickard a fugit de la locul faptei pe jos și, pentru că avea experiență la maratoane, a reușit să scape de poliție preț de o zi întreagă.

În timpul procesului, s-a dezvăluit că laboratorul producea aproape un kilogram de LSD la fiecare cinci săptămâni, cantitatea fiind estimată la 40 de milioane de dolari pe piață. Pickard a susținut că nu a vândut la colțul străzii, ci doar en-gros, celor care distribuiau mai departe drogurile, ceea ce făcea ca valoarea drogurilor să scadă considerabil. Pickard a estimat că valoarea erta mai mică de 3 milioane de dolari, insistând că acesta este, de fapt, adevărul.

Pickard și Apperson au fost găsiți vinovați de conspirație pentru fabricarea și distribuirea de LSD. Apperson a primit o pedeapsă cu închisoare de 30 de ani, iar „profesorul” a primit două condamnări pe viață. William Leonard Pickard a fost transferat la penitenciarul american din Tucson, Arizona, la scurt timp după.

În timp ce se afla în închisoare, bărbatul a revenit la stilul la prima lui dragoste: studiul. A învățat despre libertățile civile, despre sistemul de justiție, dar și despre alte droguri. De asemenea, l-a ajutat pe un coleg de celulă să învețe să citească și și-a publicat propria carte, The Rose of Paracelsus.

În interviurile ulterioare, Pickard a declarat că arestarea lui a adus la scăderea dramatică a vânzării de LSD. El a susținut că acest drog se afla deja în declin din cauza cererii masive de MDMA, adăugând că vânzările de LSD nu ar fi avut niciodată vreo strategie centralizată.

Pickard a fost eliberat din închisoare în 27 iulie 2020. Instanța a ținut cont de vârsta înaintată a acestuia, dar și de starea sa precară de sănătate, ca fiind un factor de risc pentru răspândirea COVID-19.

Astăzi, el continuă să scrie și să facă cercetări despre efectele psihedelicelor și, aparent, nu are niciun interes să scape de eticheta de „regele drogurilor”.

Inevitabil, Pickard amintește de Walter White, din Breaking Bad.

Citește și: