Pentagonul afirmă că Ucraina poate câștiga războiul. „Este imposibil de știut cât va mai dura“
Este „imposibil“ de știut cât va dura războiul Rusia-Ucraina dacă nu se va încheia printr-o soluționare diplomatică, însă există șanse mari ca Ucraina să câștige conflictul militar, a declarat Pentagonul. Concentrarea forțelor lui Putin pe o zonă geografică mai mică este asociată cu posibilitatea ca violențele să continue, a explicat John Kirby. Mai multe detalii, în continuare.
Pentagon: Ucraina poate câștiga războiul
Ucraina poate câștiga războiul, însă este „imposibil“ de știut cât va dura dacă nu se va soluționa pe cale diplomatică, a spus Departamentul american al Apărări.
Totodată, concentrarea trupelor ruse pe o zonă mai mică din punct de vedere geografic este asociată cu posibilitatea ca violențele să continue, a explicat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.
„Chiar s-ar putea intensifica în acea parte a Ucrainei“, a spus oficialul american.
Kirby a reiterat că, având în vedere incapacitatea liderului rus, Vladimir Putin, de a-și atinge obiectivele strategice în Ucraina, țara condusă de Zelenski poate câștiga, în mod clar, războiul.
„Mariupol încă nu a fost capturat. Vladimir Putin și-a mutat forțele în afara Kievului. Și-a mutat forțele în afara Cernihiv. Nu au capturat Harkov. Nu au capurat Mikolaiv în sud. Așa că eu cred că dovada este literalmente în deznodămintele pe care le vedeți în fiecare zi“, a afirmat secretarul de presă al Pentagonului.
Putin nu renunță la ambiția de a rescrie ordinea internațională
De asemenea, potrivit evaluărilor americane, Rusia a finalizat retragerea trupelor din jurul capitalei Kiev. Chiar și așa, asta nu înseamnă că Putin a renunțat definitiv la ideea de a captura capitala Ucrainei, avertizează oficialii occidentali.
Chiar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția asupra faptului că nu au fost remarcate semnale care să indice că președintele rus ar fi dat uitării ambiția de a controla în totalitate țara vecină și de a rescrie ordinea internațională.
„Nu am văzut niciun semnal că președintele Putin și-ar fi schimbat ambiția de a controla întreaga Ucraină și de a rescrie ordinea internațională“, a spus Stoltenberg, citat de BBC.
Alianța continuă să sprijine Ucraina, să susțină sancțiunile împotriva Rusiei și să își consolideze propriile mijloace de descurajare și apărare, a punctat secretarul general al NATO.
În opinia sa, conflictul ar putea dura o perioadă îndelungată „și trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru“.