Parlamentul britanic începe o anchetă împotriva lui Boris Johnson. Ce acuzații i se aduc premierului

Parlamentul britanic începe o anchetă împotriva lui Boris Johnson. Ce acuzații i se aduc premierului

Boris Johnsons este în mijlocul unui scandal. Parlamentul britanic îl va investiga ca urmare a acuzațiilor că acesta a indus în eroare legislativul prin reacţiile sale iniţiale la informaţii conform cărora a încălcat măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus.

Parlamentul britanic începe o anchetă împotriva lui Boris Johnson. Ce acuzații i se aduc premierului

Parlamentarii au aprobat instituirea unei comisii care să lanseze o anchetă, imediat după ce poliția și-a încheiat propria anchetă asupra acestui dosar.

Guvernul a încercat să amâne votul, însă nu a mai putut face față opoziției propriilor parlamentari. Pe de altă parte, Johnson a spus că nu are „absolut nimic de ascuns”.

”Dacă opoziția vrea să se concentreze asupra acestui lucru și să vorbească mult mai mult despre asta, pentru mine este ok”, a spus acesta în timpul vizitei sale oficiale în India.

Săptămâna trecută, prim-ministrul, care era alături de soția sa și decu cancelarul Rishi Sunak, a fost amendat pentru încălcarea legilor Covid, participând la un eveniment în Downing Street pentru a-și sărbători ziua de naștere.

Până acum, poliția a anunțat că a emis cel puțin 50 de amenzi în cadrul anchetei lor.

Cum a motivat Boris Johnson acțiunile împotriva poliției. Organele de ordine i-au aplicat deja o amendă usturătoare

Boris Johnson le-a spus anterior parlamentarilor că legile nu au fost încălcate în Downing Street, ceea ce a dus la acuzații din partea partidelor de opoziție că prim-ministrul i-a indus în eroare.

Conform orientărilor guvernamentale, miniștrii care induc în eroare cu bună știință Camera Comunelor sunt așteptați să demisioneze.

Liderul laburist Sir Keir Starmer a numit decizia guvernului drept o „coborâre umilitoare”, și i-a dat deputatului conservator dreptul de a spune „știu că nu mai pot apăra ceea ce este de neapărat”.

Vorbind după vot, el a adăugat: „Boris Johnson și-a pierdut încrederea cetățenilorm după petrecerea organizată în Downing Street în timpul lockdown-ului.

Având în vedere că poliţia i-a aplicat ulterior premierului o amendă pentru nerespectarea restricţiilor, declaraţiile sale ar putea fi considerate false.

Moţiunea a fost adoptată fără voturi împotrivă, după ce guvernul de la Londra a renunţat la încercarea de a amâna o decizie privind ancheta parlamentară.

Citește și:
Etichete: