09 mai 2022 | 13:36

Obligatoriu pentru toți, până pe 15 mai: îți poți lua 3.000 de lei amendă, niciun cetățean român nu scapă, dacă nu se știe de el. E oficial

ACTUALITATE
Obligatoriu pentru toți, până pe 15 mai: îți poți lua 3.000 de lei amendă, niciun cetățean român nu scapă, dacă nu se știe de el. E oficial

Românii trebuie să completeze obligatoriu documentul, altfel riscă o amendă de până la 3.000 de lei. Alfă care sunt pașii exacți pentru a face autorecenzarea.

Completarea formularelor de recensământ sunt obligatorii și pot fi efectuate atât pe cont propriu cât și în mod asistat, cu ajutorul unui telefon, ori într-o locație special amenajată. În perioada 14 martie – 15 mai, la nivel național are loc autorecenzarea online.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenia acesteia și care deține reședință obișnuită pe teritoriul României se poate recenza în doi pași:

  • persoana care accesează platforma și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;
  • persoana care a făcut pre-înregistrarea va primi un link pe adresa de e-mail indicată, astfel că fiecare link va conduce către chestionarul individual de recensământ. După ce acesta este completat, se apasă butonul „Finalizare”, iar chestionarul este transmis către baza de date.

Cei care nu completează formularul obligatoriu, riscă amendă

Toți cei care se autorecenzează trebuie să completeze acest formular în funcție de situația pe care o aveau în momentul de referință al recensământului, adică ora „00:00” din data de 1 decembrie 2021. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează autorecenzarea online, trebuie să parcurgi următorii pași:

  • pe site-ul www.recensamantromania.ro, în partea de sus a paginii accesează butonul „Platformă autorecenzare”, urmând a se deschide pagina cu formularul de pre-înregistrare.
  • la secțiunea 1 –  Informații despre capul gospodăriei/persoana de referință se va completa CNP-ul persoanei de referință și adresa de e-mail unde va fi transmis ulterior link-ul către chestionarul propriu de recensământ;
  • în secțiunea a doua – Locul de reședință obișnuită, poți alege varianta da unde se completează adresa locuinței sau nu, în momentul în care locuința persoanei se află într-un spațiu colectiv de locuit precum cămine studențești, internate șoclare, azile, sanatorii, mănăstiri, hoteluri, spitale, etc;
  • în secțiunea a 3-a  – Membrii gospodăriei, vor fi introduse datele tuturor membrilor gospodăriei prin accesarea butonului „Adăugați o persoană din componența gospodăriei”;
  • în secțiunea a 4-a – Locuințe secundare neocupate, se vor completa adresele pentru alte locuințe deținute/ co-deținute de către membrii gospodăriei dar numai dacă acestea nu sunt locuite.

După ce toate aceste informații au fost completate, apasă butonul codului re-Captcha „Nu sunt robot” și apoi butonul „Trimiteți formularul”. După câteva minute, ar trebui să primești un e-mail pe adresa indicată și citește mesajul transmis, apăsând apoi pe link-ul care conține „chestionar” marcat în culoare albastră.

Recensământul poate fi realizat pe oricare dintre dispozitivele precum tabletă, smartphone, laptop sau PC. Dacă în timp ce completezi chestionarul, procesul este întrerupt, acesta poate fi reluat din punctul unde ai rămas, însă trebuie să ai grijă să nu fi apăsat butonul „Finalizat”.