Nicolae Ciucă dă asigurări că România nu este vizată în scandalul sistării gazelor către țările europene

Nicolae Ciucă dă asigurări că România nu este vizată în scandalul sistării gazelor către țările europene

Nicolae Ciucă a venit cu o reacție fulger după ce Gazprom a luat decizia de a suspenda furnizarea gazelor naturale către Polonia și Bulgaria. Premierul a dat asigurări că țara noastră nu va fi afectată de această hotărâre.

Premierul României, reacție fulger după ce Bulgaria Și Polonia au rămas fără gaze naturale rusești

Șeful Guvernului spune că în România consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Pentru perioada de iarnă se asigură un import de aproximativ 20% din necesarul de gaz, spune Ciucă precizând că se caută resurse alternative.

”Am avut o discuţie cu ministrul Energiei, România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre. Acum, când discutăm, se caută surse alternative pentru gaz, dar în acest moment România nu este afectată”, a spus Ciucă, despre încetarea de furnizare a gazului către Bulgaria şi Polonia de către Gazprom.

Prețul gazelor în Europa a crescut cu 17 procente după ce Rusia a tăiat livrarea de gaze Poloniei. Temerile pe piață sunt că alte state europene ar putea fi lovite.

„Posibile tăiere ar putea fi un precedent pentru tăieri suplimentare ca urmare a cererii Rusiei pentru plata în ruble”, spune Patricio Alvarez, analist de la Bloomberg Intelligence.

După anunțul sistării gazelor, Polonia a declarat că dă Gazprom în judecată pentru încălcarea termenilor contractului Yamal și cer despăgubiri suplimentare, iar oficialii bulgarii fac apel la calm și anunță că vor merge joi la Bruxelles ca să vadă ce pași au de făcut în continuare.

În declarația sa, PGNiG a spus că „oprirea furnizării de gaze naturale [de către Gazprom] constituie o încălcare a Contractului Yamal. Prin urmare, Compania va lua măsurile adecvate pentru a restabili livrările de gaze naturale conform Contractului”.

”Guvernul trebuie să explice de ce doar nouă și Poloniei ni s-au tăiat gazele. Nu este o coincidență că am cerut de multă vreme o atitudine atentă și responsabilă a Bulgariei față de acest conflict”, a declarat președintele Radev.

 

 

 

Citește și: