Netflix, bun de plată: ce sumă fabuloasă trebuie să plătească pentru „Queen’s Gambit” și de ce

Netflix, bun de plată: ce sumă fabuloasă trebuie să plătească pentru „Queen's Gambit” și de ce

Marele maestru de șah georgian Nona Gaprindashvili dă în judecată compania de streaming Netflix pentru cinci milioane de dolari.

Netflix învață că dialogul neglijent în serialele sale fictive poate avea implicații grave. Cererea sa de a obține respingerea unui proces recent pentru defăimare a fost respinsă, ceea ce înseamnă că va trebui să se confrunte în instanță cu reclamanta — legenda georgiană a șahului Nona Gaprindashvili.

În septembrie, Gaprindashvili a intentat un proces împotriva gigantului de streaming, acuzând compania de defăimare și „invadarea vieții private”. Ca prima femeie mare maestru de șah din lume, Gaprindashvili a fost menționată în serialul Netflix The Queen’s Gambit.

Într-o scenă din timpul unui meci de șah, un comentator radio spune în treacăt „Singurul lucru neobișnuit la ea, într-adevăr, este sexul ei. Și nici asta nu este unic în Rusia. Există Nona Gaprindashvili, dar este campioană mondială feminină și nu s-a confruntat niciodată cu bărbați”.

Netflix trebuie să plătească cinci milioane de dolari

Potrivit procesului, nu numai că acuzația potrivit căreia Gaprindashvili nu s-a confruntat cu bărbați la acel moment este „vădit falsă”, ci este și „extrem de sexistă și disprețuitoare”. Se afirmă că „până în 1968, anul în care are loc acest episod, ea a concurat împotriva a cel puțin 59 de jucători de șah de sex masculin (28 dintre ei simultan într-un singur joc), inclusiv cel puțin zece Grandmasters ai vremii”.

Serialul care a făcut senzație pe Netflix se bazează pe un roman din 1983 al lui Walter Tevis, care o menționează și pe Gaprindashvili. Cu toate acestea, partea pe care Netflix pare să-și fi bazat acest fragment special din scenariu spune: „Singurul lucru neobișnuit la ea a fost sexul ei. Și nici asta nu este unic în Rusia. Există Nona Gaprindashvili, nu la nivelul acestui turneu, dar un jucător care i-a întâlnit pe toți marii maeștri ruși, de multe ori înainte”. Versiunea Netflix este clar diferită de carte.

Furnizorul de streaming a spus în dosar că „Serialul este o lucrare fictivă pe care un spectator rezonabil nu ar interpreta-o ca transmițătoare de fapte reale”. De asemenea, a mai spus că „un spectator rezonabil nu ar trage implicația negativă pe care o pretinde reclamantul”.

Cu toate acestea, judecătorul de district din SUA Virginia Philips a respins această moțiune, scriind că „faptul că serialul a fost o operă fictivă nu izolează pe Netflix de răspunderea pentru defăimare, dacă toate elementele defăimării sunt altfel prezente”.

Hotărârea mai precizează că „cel puțin, linia respinge realizările esențiale pentru reputația reclamantului”.

Gaprindashvili cere despăgubiri de cel puțin cinci milioane de dolari, precum și ca Netflix să elimine fragmentul din serial în care se afirmă că nu a confruntat niciodată bărbați în meciuri.