Mesaje RO-Alert din cauza vântului puternic. În Bistrița Năsăud, rafalele au ajuns la 100 de kilometri pe oră

Mesaje RO-Alert din cauza vântului puternic. În Bistrița Năsăud, rafalele au ajuns la 100 de kilometri pe oră

Alertă în Bistrița-Năsăud. Mai multe localități din județ au fost aflate sub cod portocaliu de vijeliile care au făcut prăpăd. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis mai multe echipaje care au intervenit pentru a ridica mai mulți copaci doborâți de vânt.

Vremea rea face prăpăd în Bistrița Năsăud. Autoritățile au intervenit de urgență

Mai mulți localnici au fost avertizați prin mesaje RO-ALERT de fenomenele meteo periculoase.

De altfel, pe Calea Moldovei în Bistrița, vremea rea a reușit să distrugă acoperişul unui bloc, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi. Mai mult decât atât, tot în Bistrița, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea a trei copaci care au căzut din cauza rafalelor.

În alte zone, din cauza precipitațiilor mai multe gospodării au fost inundate. Astfel, au fost distruse mai multe locuințe şi curţi din localităţile Năsăud şi Beclean, unde echipajele de intervenţie ale ISU au acţionat pentru îndepărtarea apei. De asemenea, în localitatea Căianu Mic un drum s-a surpat.

Luni după amiază, în judeţul Bistriţa-Năsăud, locuitorii din zonele Teaca, Urmeniş, Budeşti, Sânmihaiu de Câmpie, Milaş Miceştii de Câmpie, Silivasu de Câmpie fost primit mesaj RO-ALERT Cod Portocaliu de vijelie şi vânt cu rafale de peste 80 -100 km/h şi descărcări electrice.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud luni 25 aprilie, între orele 12.00 – 21.00.

În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania și în Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat grindină. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Pentru intervalul orar 13.20 – 14.00 a fost emisă avertizare nowcasting cod portocaliu de vijelie puternică, vânt cu rafale de peste 80…100 km/h și frecvente descărcări electrice, pentru localitățile Teaca, Urmeniș, Budești, Sânmihaiu de Câmpie, Milaș, Miceștii de Câmpie, Silivașu de Câmpie, iar între orele 14.20 – 15.00 pentru Telciu, Nimigea, Rebrișoara, Târlișua, Spermezeu, Căianu Mic, Zagra, Șintereag, Uriu, Salva, Negrilești, Chiuza, Coșbuc, Runcu Salvei (averse torenţiale care vor cumula 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului).

Pentru perioada 25 aprilie – 8 mai, în primele zile ale intervalului media regională a maximelor va fi de 17…18 grade. Din 27 aprilie, media maximelor va scădea spre 13 grade, apoi vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât în intervalul 29 aprilie – 8 mai maximele vor fi cuprinse între 14 și 17 grade, cele mai mici valori urmând a se înregistra în zilele de 29 și 30 aprilie. Media minimelor va scădea de la 8 grade în 25 aprilie până la valori în jurul a 4 grade în 27 aprilie, apoi va crește ușor spre 6 grade în 28 aprilie. Ulterior datei de 28 aprilie, variațiile minimelor vor fi nesemnificative, astfel încât media regională a intervalului 28 aprilie – 8 mai va fi de 5…6 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în intervalul 25-29 aprilie, apoi din nou în intervalul 3-8 mai.

Citește și:
Etichete: