Marea Britanie refuză eliberarea lui Viktor Medvedchuk, în schimbul celor doi britanici luați prizonieri în Ucraina

Marea Britanie refuză eliberarea lui Viktor Medvedchuk, în schimbul celor doi britanici luați prizonieri în Ucraina

Marea Britanie refuză eliberarea lui Viktor Medvedchuk și refuză să acorde ajutor Rusiei. Anunțul a fost făcut de un înalt oficial al Regatului Unit, ca răspuns la întrebările presei cu privire la psoibilitatea de a-l schimba pe Medvedchuk cu doi luptători britanici care au fost capturați în Ucraina de armata rusă.

Marea Britanie refuză eliberarea lui Viktor Medvedchuk, în schimbul celor doi britanici luați prizonieri în Ucraina

Cei doi luptători englezi au cerut oficialităților din Marea Britanie să fie schimbați cu Medvedchuk, un aliat ucrainean al lui Vladimir Putin și care este reținut de forțele ucrainene.

”De fapt, trecem prin procesul de sancționare a oamenilor care sunt apropiați de regimul Putin, nu vom face acest lucru. Nu căutăm să ajutăm Rusia”, a declarat ministrul Brandon Lewis, scrie Reuters.

Cei doi luptători britanici au fost ridicați de armata rusească în Mariupol, în urmă cu câteva zile. La scurtă vreme după acest proces, cei doi au fost obligați să apară la televiziunea de stat de la Kremlin pentru a cere autorităților britanice un schimb între ei și eliberarea lui Viktor Medvedchuk.

Pinner are doar de 48 de ani și a lucrat în subordinea Royal Anglian. El a fost capturat în Mariupol, unde lupta alături de pușcașii marini ucraineni.

Pe de altă parte Aslin e doar un tânăr care are doar 28 de aniși e originar din Nottinghamshire. Acesta a apărat, de asemenea, orașul asediat înainte de a fi forțat să se predea, după ce a rămas fără mâncare și muniție.

Viktor Medvedchuk cere să fie eliberat într-un schimb de prizonieri

De altfel, apropiatul lui Vladimir Putin este cel care a cerut în mod expres să fie schimbat cu alți prizonieri capturați pe partea cealaltă a baricadei.

„Eu, Viktor Volodymyrovych Medvedchuk, vreau să-i cer președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să mă schimbe cu partea ucraineană și apărătorii din Mariupol și locuitorii care se află astăzi acolo și nu pot ieși în siguranță prin coridorul umanitar”, a spus Medvedchuk.

Zelenski a postat o fotografie pe contul de Telegram cu Medvedchuk în uniformă ucraineană și cu cătușe. Potrivit informațiilor din presa internațională, el a fost prins în timp ce încerca să fugă în Transnistria cu sprijinul FSB, serviciul de informații al Rusiei, urmașul KGB.

Citește și: