Mandat de arestare pe numele fostului președinte al Ucrainei. Ce acuzații i se aduc lui Viktor Ianukovici

Mandat de arestare pe numele fostului președinte al Ucrainei. Ce acuzații i se aduc lui Viktor Ianukovici

Tribunalul Districtual Pechersk din capitala Kiev a emis mandat de arestare pe numele fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014. Aceste este suspectat de trafic de migranţi, anunță Procuratura Generală din Ucraina pe contul de Telegram. Instanţa de judecată şi-a pronunţat hotărârea privind arestarea fostului lider ucrainean, la adresa căruia sunt lansate acuzații grave.

Un tribunal din Kiev a decis arestarea fostului preşedinte al Ucrainei

În data de 23 februarie 2014, Viktor Ianukovici, personalul serviciilor secrete ucrainene şi mai mulți ruși au transportat ilegal cel puţin 20 de persoane peste graniţa oraşului Urzuf din regiunea Doneţk în Anapa, Rusia, au precizat procurorii ucraineni.

Viktor Ianukovici se află în Rusia din 2014

Domiciliul actual al fostului lider de la Kiev este incert. Procuratura Generală din Ucraina a dezvăluit, joi, că Ianukovici a fugit în oraşul rus Anapa. În luna martie, agenţia de ştiri ucraineană Ukrinform a citat mai multe surse care susţineau că politicianul se află în Minsk, Belarus.

A fost demis de Euromaidan

Viktor Ianukovici a fost preşedinte al Ucrainei din 2010 până în 2014, când a fost demis în timpul protestelor Euromaidan. Manifestațiile au izbucnit după ce șeful statului a respins Acordul de Asociere UE-Ucraina, care avea rolul de a aduce Kievul mai aproape de Uniunea Europeană şi de a-l îndepărta de Moscova.

„Despre alegerile din Ucraina. Am fost acuzat de multe lucruri și continui să fiu acuzat. Sunt acuzat de crimă, trădare și alte păcate de moarte. Sunt lipsit de dreptul la apărare și judecat în lipsă. Dacă pedeapsa cu moartea ar fi existat în Ucraina, atunci aș fi fost condamnat la moarte…Acum nu despre asta e vorba…Am fost acuzat că sunt dictator. Privind ce se întâmplă în Ucraina, sunt surprins că oamenii care au spus că sunt dictator au dat toată puterea din țară unei singure persoane” (n.r. – Volodimir Zelenski), este mesajul postat de Viktor Ianukovici în iulie 2019.

Îndemn pentru Zelenski

La scurt timp după declanșarea invaziei rusești, fostul președinte fugar al Ucrainei l-a îndemnat pe Zelenski să se predea, pentru „a opri vărsarea de sânge”. Scrisoarea formulată de Ianukovici, condamnat la 13 ani pentru trădare, a fost publicată de publicația RIA Novosti. În mesajul său, pro-rusul a vorbit despre „marele sacrificiu” pe care l-a făcut în 2014 și consideră că actualul lider ucrainean trebuie să „oprească vărsarea de sânge cu orice preț și să ajungă la un acord de pace”.

Citește și:
Etichete: