LIVE Război în Ucraina. Ziua 258. Numărul susținătorilor războiului scade în Rusia. Ucraina a primit noi sisteme de apărare aeriană
Rusia a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie și a început bombardamentele în orașe, cauzând moartea a sute de civili ucraineni, iar victimele continuă să crească pe măsură ce războiul este în plină desfășurare. Mii de oameni fug din calea conflictului, iar țările vecine s-au mobilizat pentru a primi refugiați și a oferi ajutor militar. Vezi AICI ce s-a întâmplat până acum în aceste luni de confruntări.
Principalele evenimente din Ucraina în timp real
Update 8 noiembrie, ora 07.10. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a primit noi sisteme de apărare antiaeriană, care îi întăresc semnificativ protecția cerului.
„Am primit noi sisteme care ne întăresc semnificativ apărarea antiaeriană. Protecția cerului ucrainean nu este, desigur, 100%, dar ne îndreptăm treptat spre scopul nostru. Începând de astăzi, putem spune că recenta escaladare a terorii rusești cu rachete și drone nu a dus decât la răspunsul lumii. Omenierea răspunde cu un nou ajutor Ucrainei. Vom face tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că mai multe țări se alătură nouă”, a transmis liderul de la Kiev.
Update 8 noiembrie, ora 07.05. Numărul persoanelor care susțin continuarea ostilităților în Ucraina a scăzut de la 25% la 16% în Rusia, notează site-ul de știri rus Meduza, citând rezultatele sondajelor realizate de „proiectele independente” Russian Field (o agenție privată de anchetă și cercetare de piață) și Chronicles (un proiect care realizează sondaje de opinie publică).
Potrivit datelor sondajului, sprijinul maxim în Rusia pentru invazia în Ucraina a avut loc în perioada martie-aprilie 2022, iar până în toamnă a început să scadă treptat.
Rezumat 7 noiembrie
Update 7 noiembrie, ora 13.20. Trupele ruse au bombardat regiunile Zaporojie și Nikolaev. Anunțul a fost făcut de Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei, și de Vitalii Kim, șeful administrației militare Nikolaev.
„La ora 07:00, teroriștii ruși au început să bombardeze satul Kushchove, districtul Zaporojie. Vizate au fost un cămin cultural, depozitele fermierilor și casele oamenilor”, a relatat Timoșenko.
Update 7 noiembrie, ora 07.07. Oraşul ucrainean Herson, ocupat de ruși și ai cărui locuitori sunt evacuaţi la ordinul autorităţilor locale către zone mai sigure, a rămas fără energie electrică, au transmis funcţionari proruşi, citaţi de agenţia rusă RIA Novosti.
„Nu este lumină electrică în tot oraşul. Aşteptăm informaţii (în legătură cu cele întâmplate)”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei de energie electrică HersonOblEnergo.
Update 7 noiembrie, ora 07.00. Armata rusă îşi intensifică loviturile în estul Ucrainei, după ce sute de recruți au fost uciși în regiunea Luhansk. Kievul colaborează îndeaproape cu Occidentul pentru a obține mai multe tancuri, blindate, artilerie şi apărare aeriană, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski. De asemenea, liderul de la Kiev a susținut că soldații lui Putin suferă pierderi grele în regiunea Doneţk şi că pregătesc noi atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Rezumat 4 noiembrie
Update 4 noiembrie, ora 12.40. Forțele rusești și „colaboratorii” au început un recensământ în orașul Enerhodar din sud-estul țării, potrivit autorităților ucrainene.
Pentru a doua zi consecutiv, forțele ruse „împreună cu colaboratorii cu așa-zisa poliție fac tururi din ușă în ușă și interceptează oamenii în curți”, a declarat Dmytro Orlov, primarul strămutat al orașului Enerhodar.
„Acest lucru a fost raportat de locuitorii locali care au fost nevoiți să participe la „recensământ”.”
În multe cazuri, recensământul se termină cu o scotocire și o navigare prin aplicațiile telefoanelor mobile. Vă rugăm să fiți atenți!”, a adăugat el.
Înainte ca Rusia să-și lanseze invazia în Ucraina în februarie, populația din Enerhodar era de aproximativ 50.000 de locuitori. Orașul se află sub ocupație rusă de la începutul lunii martie.
Acesta este adiacent la centrala nucleară Zaporojie, care a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană din cauza bombardamentelor de la Moscova la începutul acestei săptămâni, în timp ce Kremlinul a intensificat loviturile care vizează infrastructura energetică critică.
Update 4 noiembrie, ora 11.42. Bombardamentele rusești la aproximativ 50 de kilometri de centrală au dezactivat două linii de transmisie de înaltă tensiune, potrivit companiei de stat pentru energie nucleară Energoatom.
Centrala trecuse la „modul de întrerupere totală”. Toate cele 20 de generatoare diesel au început să funcționeze”, a precizat Energoatom.
„Unitățile energetice 5 și 6 sunt transferate în modul de oprire la rece”, a adăugat aceasta. Celelalte patru unități erau deja oprite.
Centrala este condusă de tehnicieni ucraineni, dar se află sub controlul operatorului de stat rus de energie nucleară Rusatom.
Update 4 noiembrie, ora 10.56. Forțele rusești au intensificat atacurile în estul Ucrainei folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), în special în regiunea Donețk, potrivit armatei ucrainene.
Statul Major al armatei a declarat că miercuri au fost înregistrate 80 de astfel de atacuri, în timp ce joi „inamicul a efectuat patru atacuri cu rachete și 28 de atacuri aeriene și a tras de peste 45 de ori cu MLRS”.
Joi, generalul-locotenent Valerii Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, i-a spus generalului NATO Christopher Cavoli, comandantul suprem al alianței în Europa, că „inamicul a triplat intensitatea ostilităților în anumite zone ale frontului” cu până la 80 de atacuri zilnice.
Dar Zaluzhnyi a declarat că trupele ucrainene își mențin liniile de apărare.
El a mai spus că el și Cavoli au „discutat despre problema atacurilor cu rachete rusești și despre angajarea dronelor de atac”.
Update 4 noiembrie, ora 10.05. Aproape o jumătate de milion de locuințe din Kiev sunt fără electricitate vineri, în urma atacurilor rusești asupra infrastructurii civile care au provocat întreruperi de curent în întreaga Ucraină, potrivit primarului capitalei, Vitali Klitschko.
„450.000 de consumatori, adică gospodării din Kiev, nu au curent electric în această dimineață. Este de o dată și jumătate mai mult decât în ultimele zile”, a declarat Klitschko pe Telegram.
„Întreruperile de stabilizare sunt aplicate din cauza supraîncărcării unității centrale a sistemului energetic al țării. Îi îndemn pe toți locuitorii orașului să economisească energia electrică cât mai mult posibil, deoarece situația rămâne dificilă”.
Update 4 noiembrie, ora 9.39. Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au finalizat activitățile de verificare în trei locații din Ucraina, la cererea guvernului ucrainean, și nu au găsit niciun indiciu privind activități și materiale nucleare nedeclarate, potrivit unei declarații făcute joi de directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
Ucraina a solicitat inspecția după ce Rusia a făcut acuzații cu privire la activități legate de posibila producție de „bombe murdare” în trei locații: Institutul de Cercetări Nucleare din Kiev, Uzina de minerit și procesare din estul țării din Zhovti Vody și Asociația de producție Pivdennyi Machine-Building Plant din Dnipro, potrivit AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU.
„În ultimele zile, inspectorii au putut să desfășoare toate activitățile pe care AIEA le-a planificat și au avut acces neîngrădit la locații.
Pe baza evaluării rezultatelor disponibile până în prezent și a informațiilor furnizate de Ucraina, Agenția nu a găsit niciun indiciu privind activități și materiale nucleare nedeclarate în locațiile respective”, se arată în comunicatul AIEA.
Update 4 noiembrie, ora 8.55. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a numit Rusia „cel mai mare mincinos din lume” după anunțul AIEA.
„AIEA a verificat 3 instalații ucrainene aflate în centrul dezinformării rusești și nu a găsit nicio dovadă a vreunei ‘bombe murdare’. Îi mulțumesc lui @rafaelmgrossi pentru cooperarea excelentă și promptă a AIEA, care a ajutat la contracararea falsurilor rusești. Rusia și-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos din lume”, a scris Kuleba joi pe Twitter.
Update 4 noiembrie, ora 8.12. Poliția națională ucraineană a anunțat că 100% dintre civili au fost evacuați din orașul Mariinka, situat la 33 de kilometri vest de Donețk, ocupat de Rusia.
Potrivit poliției, toate locuințele din oraș, în care locuiau cândva aproape 10.000 de persoane, au fost distruse. Campania de evacuare este acum în curs de desfășurare în orașul vecin Krasnohorivka, unde au rămas aproximativ 800 de civili.
Populația sa de dinainte de război era de aproximativ 16.000 de locuitori. În oraș nu există alimentare cu apă, electricitate sau gaz, scrie Kiev Independent.
Update 4 noiembrie, ora 7.55. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat la 3 noiembrie că bombardamentele au avariat liniile electrice externe către centrala nucleară Zaporojie, aflată pe teritoriul controlat de Ucraina, în puncte aflate la 50-60 km de centrală, întrerupând complet alimentarea cu energie electrică a centralei, la doar o zi după ce autoritățile ucrainene au transferat două reactoare în modul de oprire la cald pentru a genera căldură pentru orașul Enerhodar.
Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultimul său raport că această sincronizare sugerează că autoritățile rusești încearcă să forțeze transferul centralei la rețeaua electrică rusă, prezentând controlul rusesc ca fiind „singura opțiune viabilă” pentru a furniza electricitate centralei, căldură pentru Enerhodar și zona înconjurătoare.
Update 4 noiembrie, ora 7.35. Armata ucraineană a efectuat peste 160 de misiuni de foc asupra pozițiilor rusești din sudul Ucrainei, ucigând 32 de soldați ruși și distrugând două depozite de muniție rusească, un tanc și nouă vehicule blindate, potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei.
De asemenea, comandamentul a raportat că Rusia are în prezent șapte nave în Marea Neagră începând cu 3 noiembrie.
Rezumat 3 noiembrie
Update 3 noiembrie, ora 23.22. Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a avertizat că Mondra este „prea implicată” în războiul din Ucraina, susținând că are dovezi că forțele speciale ale Regatului Unit au participat la atacul ucrainean cu drone asupra flotei Mării Negre din Crimeea, potrivit The Guardian.
„Este periculos pentru că escaladează situația. Este, de fapt, un avertisment că Marea Britanie este prea implicată în acest conflict. Înseamnă că situația devine din ce în ce mai periculoasă”, este semnal de alarmă tras de Kelin.
Update 3 noiembrie, ora 18.58. Peste 100 de soldaţi ruşi şi ucraineni au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri, într-o nouă operaţiune între Kiev şi Moscova, au anunţat cele două capitale.
„Astăzi, aducem înapoi 107 dintre combatanţii noştri din închisorile ucrainene”, dintre care „65 vin din republicile populare Doneţk şi Lugansk”, a spus Denis Puşilin, unul dintre principalii lideri separatişti proruşi.
Ministerul rus al Apărării a precizat că soldaţii eliberaţi „vor fi aduşi la Moscova” pentru examinări medicale. La rândul său, Kievul a confirmat schimbul de prizonieri prin şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.
Potrivit lui Iermak, „107 militari (ucraineni) au fost eliberaţi: şase ofiţeri şi 101 soldaţi şi sergenţi”, dintre care „mulţi au fost răniţi în martie”, în timpul luptelor.
Update 3 noiembrie, ora 15.27. Vladimir Putin a fost „slăbit” de războiul din Ucraina, dar lumea nu ar trebui să se aștepte la o schimbare de lider „prea curând”, consideră oficialii occidentali.
Armata rusă a suferit o serie de lovituri umilitoare pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni, iar forțele armate ucrainene se îndreaptă spre iarnă.
Dar aceasta vine pe fondul îngrijorărilor unora din Occident că Putin ar putea recurge la arme nucleare, deoarece speranțele unei victorii ușoare rămân departe de a fi atinse.
Oficialii occidentali consideră că, deși Putin a fost slăbit, cu rapoarte despre o nemulțumire tot mai mare în legătură cu conflictul, există puține îndoieli că războiul va continua să se prelungească.
„Acesta va continua să fie un conflict lung, dificil și sângeros”, a declarat un oficial occidental.
„Eroarea” sa de a invada Ucraina l-a afectat pe liderul rus pe plan intern, au sugerat oficialii occidentali, fiind raportate îngrijorări în rândul unor elite cu privire la impactul războiului.
Un oficial occidental a spus despre război: „A fost slăbit de această eroare cu adevărat catastrofală”.
Pe plan intern, oamenii din Rusia „vorbesc mai mult despre ceea ce urmează” și „își imaginează o viață dincolo”.
Cu toate acestea, oficialii au declarat că acest lucru nu se va întâmpla „prea curând”, neexistând „nicio perspectivă probabilă de schimbare în viitorul apropiat”.
Update 3 noiembrie, ora 14.32. Casa Albă a acuzat Coreea de Nord că a trimis un număr „semnificativ” de proiectile de artilerie către Rusia pentru a sprijini invazia acesteia în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA consideră că Coreea de Nord „încearcă să facă să pară că acestea sunt trimise către țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord”.
El nu a oferit o estimare specifică privind cantitatea de muniție trimisă Rusiei.
Kirby a declarat că Coreea de Nord „furnizează în mod ascuns” muniția către Rusia, dar SUA „monitorizează în continuare acest lucru pentru a determina dacă transporturile sunt într-adevăr primite”.
El a insistat asupra faptului că transporturile „nu vor schimba cursul războiului”, citând eforturile occidentale de realimentare a armatei ucrainene.
Casa Albă nu a dorit să precizeze modul de transport sau dacă națiunile occidentale vor încerca să intercepteze transporturile către Rusia.
Update 3 noiembrie, ora 13.20. Șapte nave care transportau alimente au părăsit joi porturile ucrainene în urma relansării acordului privind cerealele din Marea Neagră, potrivit lui Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Infrastructurii.
Transporturile de cereale din Ucraina au fost puse în pericol după ce Rusia și-a suspendat participarea la această inițiativă în weekend. Aceasta și-a reluat rolul miercuri.
Ministerul ucrainean al Infrastructurii a declarat că navele sunt încărcate cu 290.000 de tone de produse agricole ucrainene și au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk și Yuzhny.
Navele se îndreaptă spre Spania, Italia, Olanda, Oman și trei spre China.
Delegația Federației Ruse și-a reluat joi activitatea la Centrul Comun de Coordonare și s-a alăturat inspecțiilor navelor, a precizat Secretariatul Națiunilor Unite. Miercuri, inspecțiile a cinci nave care pleacă au fost efectuate de inspectorii Națiunilor Unite și ai Turciei.
Update 3 noiembrie, ora 11.58. Unitățile medicale din Ucraina au instalat generatoare pentru a face față bombardamentelor rusești de rutină care au degradat rețeaua electrică a țării. Dar când Rusia a vizat luni instalațiile electrice ale Ucrainei, a întrerupt o altă utilitate esențială: apa.
Pentru prima dată de la începutul invaziei rusești din februarie, patru dintre cele mai mari spitale din capitala ucraineană au rămas fără apă curentă pentru cea mai mare parte a unei zile.
Centrul clinic regional din Kiev s-a numărat printre unitățile afectate. Medicii și asistentele s-au grăbit să transfere cele mai urgente cazuri la spitalele funcționale. Operațiile chirurgicale au fost anulate, iar tratamentele vitale, precum dializa, au fost amânate, lăsând vieți în pericol.
„Trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu. Rusia vorbește chiar despre arme nucleare, așa că trebuie să fim pregătiți pentru cele mai dificile provocări”, a declarat viceguvernatorul regiunii Kiev, Vitaliy Vlasyuk.
Update 3 noiembrie, ora 10.31. Forțele rusești au atacat instalațiile de infrastructură energetică și de apă din orașul Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, potrivit unui oficial militar local.
„Seara și în timpul nopții inamicul a făcut un alt atac asupra infrastructurii energetice din regiune. Patru drone inamice au fost distruse deasupra regiunii de către apărarea noastră aeriană, dar există lovituri”, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului, într-o postare pe Telegram.
„Au avut loc două lovituri în Krivoi Rog. Una a lovit instalația de infrastructură energetică (dronă), alta – pe cea de infrastructură de apă (rachetă). Distrugerile sunt semnificative”.
Vikul a declarat că nu au existat victime, adăugând că alimentarea cu apă a fost restabilită în tot orașul, dar că se lucrează la restabilirea energiei electrice.
Ucraina se confruntă cu un asalt de amploare asupra infrastructurii critice și a surselor de energie de la începutul lunii octombrie.
Update 3 noiembrie, ora 9.25. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că faptul că Rusia a cerut garanții de securitate din partea Ucrainei demonstrează eșecul invaziei sale după opt luni de lupte.
În discursul său nocturn de miercuri, liderul ucrainean a declarat:
„În urmă cu 252 de zile, Rusia a cerut garanții de securitate din partea Statelor Unite ale Americii. După opt luni de la așa-numita „operațiune specială” a Rusiei, Kremlinul cere garanții de securitate din partea Ucrainei. Acestea sunt într-adevăr schimbări izbitoare.
Aceasta arată atât eșecul agresiunii rusești, cât și cât de puternici suntem atunci când rămânem uniți”, a adăugat Zelenski.
La începutul zilei de miercuri, Rusia și-a reluat participarea la acordul privind cerealele negociat de ONU, pe care îl părăsise cu câteva zile înainte, afirmând că a primit garanții de securitate scrise din partea Ucrainei privind demilitarizarea coridorului maritim.
În comentarii televizate, președintele rus Vladimir Putin a declarat: „după ce a primit garanțiile necesare din partea Ucrainei că ruta umanitară nu va fi folosită în scopuri militare, Rusia reia punerea în aplicare a acordului privind cerealele”.
Update 3 noiembrie, ora 8.40. Administrația Biden a aprobat potențiala vânzare către Finlanda a unor sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată în valoare de aproximativ 535 de milioane de dolari, a anunțat miercuri Departamentul de Stat.
Aprobarea vine în timp ce Finlanda așteaptă aprobarea Turciei și Ungariei pentru a se alătura NATO. Demersul Helsinki de a se alătura alianței de apărare a fost determinat de războiul Rusiei din Ucraina – Finlanda are o graniță de 800 de mile cu Rusia.
„Această vânzare propusă va sprijini politica externă și securitatea națională a Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui partener de încredere, care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa.
Este vital pentru interesul național al Statelor Unite să ajute Finlanda să dezvolte și să mențină o capacitate de autoapărare puternică și pregătită”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.
„Finlanda intenționează să folosească aceste articole și servicii de apărare pentru a-și spori stocul național, consolidând capacitățile de apărare terestră și aeriană în flancul nordic al Europei”, se mai arată în comunicat.
„Creșterea stocului național este esențială pentru apărarea și descurajarea Finlandei, din cauza deteriorării situației de securitate din Europa”.
Update 3 noiembrie, ora 7.25. Oficialii ucraineni spun că armata a lovit o țintă importantă în regiunea sudică Herson, în timp ce autoritățile pro-ruse continuă să facă presiuni asupra civililor pentru a pleca.
Serhii Khlan, membru al Consiliului Regional Herson, a declarat că forțele ucrainene au lovit sistemele de apărare aeriană rusești în apropierea stadionului din oraș. Aceste sisteme au fost folosite, de asemenea, pentru a bombarda Nikolaiev, uneori cu efecte devastatoare.
Khlan a postat o fotografie care ar fi arătat „rămășițele echipamentelor”.
Khlan a mai spus că au mai avut loc și alte lovituri în zona podului Antonivskyi, unde forțele ruse și administrația pro-rusă au operat feriboturi și poduri de pontoane pentru a realimenta malul vestic, unde au rămas mii de soldați ruși.
El a precizat că în orașul Kakhovka – pe malul estic al râului Dnipro – cele trei străzi cele mai apropiate de râu au fost evacuate cu forța. El a precizat că rușii „sapă în oraș, instalând tranșee de beton”.
Khlan a spus că rușii „sapă pe malul estic, pregătindu-se pentru apărare, gândindu-se că astfel fac imposibilă ofensiva noastră. Dar mișcarea de rezistență și Forțele Armate ale Ucrainei continuă să lupte”.
Khlan a repetat ceea ce au afirmat și alți oficiali ucraineni: că autoritățile susținute de ruși au părăsit orașul Herson – care se află pe malul vestic – pentru a se stabili în orașul Skadovsk, mult mai aproape de Crimeea.
„În ceea ce privește „evacuarea” urgentă și obligatorie cerută de ruși, oamenii noștri nu vor pleca nicăieri. Dacă localnicii nu au avut posibilitatea de a merge pe teritoriul deocupat [controlat de Ucraina] sau au decis să rămână acasă, cu siguranță nu vor să meargă în Rusia”, a declarat Khlan.
Rezumat 2 noiembrie
Update 2 noiembrie, ora 23.33. În Zaporojie au avut loc noi explozii, iar în oraș a fost emisă o sirenă de raid aerian, a transmis Oleksandr Staruh, șeful Administrației militare regionale. Alarma a început să sune în oraș și regiune începând cu ora 20:42. Staruh, a confirmat atacul asupra suburbiilor din Zaporojie.
„Sistemul nostru de apărare antiaeriană funcționează. Personalul militar raportează că toate dronele iraniene Shahed trimise în direcția Zaporojie au fost distruse. Informațiile sunt în curs de actualizare”, a spus oficialul ucrainean.
Update 2 noiembrie, ora 19.58. În regiunea Kiev a început o oprire de urgenţă a curentului electric, a anunțat Ukrenergo, operator de sistem de transport de energie electrică.
„Acum, consumul de energie electrică a crescut semnificativ în regiunea Kiev. Pentru a evita incidentele masive la echipamentele electrice, NPC Ukrenergo a emis un ordin de a efectua opriri de urgență. Începem să le efectuăm acum”, a declarat Kyiv Regional Electric Grids.
Update 2 noiembrie, ora 15.57. Moscova o va chema „în scurt timp” pe ambasadoarea Marii Britanii în Rusia, Deborah Bronnert, pentru acuzația că Londra ar fi fost implicată în atacul cu dronă ucraineană în Sevastopol.
„Aceste acțiuni au fost efectuate sub îndrumarea specialiștilor britanici”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
Update 2 noiembrie, ora 15.50. Livrările de cereale din Ucraina pentru export au fost reluate, după ce Rusia a declarat că se alătură din nou acordului intermediat de ONU și Turcia la Marea Neagră.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că „transporturile vor continua astăzi, de la ora 12:00, așa cum era planificat”, după un apel între miniștrii Apărării rus și turc. Moscova a confirmat participarea, spunând că a primit garanții „suficiente” de la Kiev pentru demilitarizarea coridorului maritim. Citește mai multe AICI.
Update 2 noiembrie, ora 11.15. Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a sosit miercuri la Kiev pentru a livra 30 de ambulanțe Ucrainei, potrivit autorităților spaniole.
Ministerul spaniol de Externe a precizat că Albares a luat un tren de noapte de la Przemysl, Polonia, spre Ucraina. Vizita sa în capitala ucraineană fusese ținută secretă anterior.
Ambulanțele donate sunt echipate special pentru a se ocupa de femeile însărcinate, a declarat biroul de presă al Ministerului de Externe.
Albares va vizita zonele afectate de recentele atacuri cu rachete rusești și va aduce un omagiu ucrainenilor care au murit în război, a precizat biroul de presă. De asemenea, este de așteptat să se întâlnească cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba și cu premierul Denys Shmyhal.
Update 2 noiembrie, ora 10.45. Pakistanul a aprobat un acord pentru a importa 30.000 de tone de grâu din Rusia în urma inundațiilor devastatoare care au decimat aprovizionarea cu alimente a țării din Asia de Sud.
Acordul, avizat de Comitetul de coordonare economică (ECC) din Pakistan, a fost aprobat luni pentru a cumpăra grâul de la Prodintorg, o întreprindere de stat rusă, potrivit unei declarații guvernamentale.
Update 2 noiembrie, ora 9.38. Orașul Nikopol din sudul Ucrainei și un oraș din apropiere, situat de-a lungul râului Dnipro, a fost lovit de mai multe lansatoare de rachete în noaptea de marți spre miercuri, potrivit lui Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipro.
„Rușii au terorizat din nou regiunea Nikopol pe parcursul nopții și dimineața devreme”, a scris Reznichenko miercuri pe Telegram.
Deocamdată nu au fost raportate victime, iar amploarea pagubelor este în curs de investigare, a adăugat el.
Într-o postare anterioară, Reznichenko a declarat că apărarea aeriană ucraineană a distrus șase drone Shahed-136 în timpul nopții.
Forțele aeriene ucrainene au declarat miercuri că apărarea sa aeriană a doborât 12 din 13 atacuri.
Update 2 noiembrie, ora 8.00. Serviciile secrete militare ucrainene au declarat marți că Iranul intenționează să trimită peste 200 de drone de luptă forțelor rusești, inclusiv noua dronă de luptă iraniană, Arash-2.
Serviciul de informații al apărării din Ucraina, parte a Ministerului Apărării, a declarat că „un lot de peste 200 de drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2 este planificat să fie trimis din Iran în Federația Rusă la începutul lunii noiembrie”.
Agenția de informații a precizat într-o postare pe Telegram că vehiculele aeriene fără pilot „vor fi livrate prin Marea Caspică în portul Astrahan”.
Agenția a precizat că dronele vor fi transportate în stare dezasamblată și, odată intrate pe teritoriul rus, „vor fi colectate, vopsite și aplicate cu marcaje rusești”.
Agenția de informații nu a precizat cum a obținut informațiile despre transporturi.
Update 2 noiembrie, ora 7.30. Armata ucraineană i-a acuzat pe oficialii instalați de Rusia în regiunea sudică Herson că au răspândit dezinformări pentru a constrânge civilii să părăsească regiunea în cadrul unei evacuări forțate, ceea ce reprezintă o crimă de război.
Într-o declarație de marți, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat: „Ocupanții continuă strămutarea forțată a civililor în teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson”.
„Inamicul recurge la intimidarea civililor, răspândind dezinformări despre o posibilă explozie a barajului centralei hidroelectrice de la Kakhovka”, se arată în declarație.
Forțele armate ucrainene au explicat că populația locală din Herson a fost „lipsită de mijloace de comunicare” și nu este în măsură să obțină o imagine exactă a ceea ce se întâmplă cu adevărat în război.
La începutul săptămânii, oficiali instalați de Rusia au anunțat o nouă evacuare din regiunea ucraineană Herson, spunând că duc civilii în siguranță din cauza riscului ca Ucraina să folosească arme neconvenționale.
„Din cauza posibilității folosirii de către regimul ucrainean a unor metode de război interzise, precum și a informațiilor potrivit cărora Kievul pregătește un atac masiv cu rachete asupra centralei hidroelectrice Kakhovka, există un pericol imediat ca regiunea Herson să fie inundată”, a declarat luni, într-un mesaj video, Vladimir Saldo, șeful instalat de Rusia în provincia Kherson ocupată, Vladimir Saldo.
Rezumat 1 noiembrie
Update 1 noiembrie, ora 23.33. Administrația militară a regiunii Kiev speră să pregătească 425 de adăposturi speciale în cazul unui atac nuclear al Rusiei, în următoarele două săptămâni; buncărele vor fi echipate cu radiouri portabile alimentate cu baterii, a transmis Oleksi Kuleba, șeful Administrației Militare a Oblastului Kiev.
„Există 425 de adăposturi speciale în regiunea Kiev. Sunt situate în subteran; fiecare are două intrări și două ieșiri, un sistem de ventilație funcțional. (…) Evident, [în cazul unei lovituri nucleare] trebuie, în primul rând, să găsim adăpost. În al doilea rând, și acest lucru este crucial, trebuie să avem mijloace de comunicare. Singurul lucru care va continua să funcționeze este radioul, în cazul unei lovituri nucleare. De aceea, radiourile portabile alimentate cu baterii trebuie puse la dispoziție [în adăposturi]; vor permite oamenilor să comunice”, a explicat oficialul ucrainean.
Șeful Administrației Militare a Oblastului Kiev a spus că localnicii știu deja unde se află cele mai apropiate buncăre anti-bombă, explicând că, „în cea mai mare parte, sunt aceleași adăposturi care îi vor proteja de radiații”.
Update 1 noiembrie, ora 19.40. Iranul intenţionează să trimită peste 200 de drone de luptă în Federaţia Rusă, la începutul lunii noiembrie, a anunţat Ministerul Apărării al Ucrainei. Potrivit informațiilor de la Kiev, este vorba despre Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2, care „vor fi livrate prin Marea Caspică în portul Astrakhan”.
Update 1 noiembrie, ora 19.37. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Kadri Simson, comisarul Uniunii Europene pentru afaceri energetice, s-au întâlnit astăzi, unde au discutat despre modul în care Ucraina a fost forțată să nu mai exporte energie electrică în Europa, „din cauza loviturilor cu rachete și drone kamikaze ale Rusiei”.
„Sunt sigur că vom restabili totul și, într-un moment mai calm, când situația din sistemul nostru energetic se va stabiliza, vom continua să exportăm energie electrică în Europa”, a spus liderul de la Kiev.
Zelenski i-a spus lui Simson că forțele ruse au „avariat grav” aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, în special centralele termice și hidroelectrice.
Update 1 noiembrie, ora 15.46. Alte trei nave cargou încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene şi se îndreaptă spre coridorul umanitar din Marea Neagră, transmite Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul.
„Deplasările celor trei nave au fost aprobate de delegaţiile ucraineană, turcă şi a ONU. Delegaţia Rusiei a fost informată”, a precizat JCC, care supervizează exportul cerealelor ucrainene în virtutea acordului încheiat în luna iulie.
Update 1 noiembrie, ora 14.10. Liderii Finlandei și Suediei și-au exprimat speranța că Turcia și Ungaria își vor ratifica cererile de aderare la NATO „cât mai curând posibil”.
În timpul unei conferințe de presă comune la Helsinki, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că a avut o convorbire telefonică cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, mai devreme, marți, pentru a discuta despre „ratificarea cererii noastre de aderare”.
„Ochii noștri sunt acum ațintiți asupra Ungariei și, bineînțeles, asupra Turciei, și așteptăm ca aceste țări să ratifice cererile noastre. Cred că ar fi foarte important ca acest lucru să se întâmple de preferință cât mai curând”, a spus Marin.
Premierul islandez Katrín Jakobsdóttir a declarat că sprijinul națiunilor nordice pentru Kiev „rămâne solid și de neclintit”, în condițiile în care războiul istovitor din Ucraina a trecut de a opta lună.
Invazia Rusiei a avut „consecințe devastatoare pentru poporul ucrainean și efecte grave și de amploare asupra noastră, a tuturor: asupra securității noastre, asupra economiei noastre energetice și a securității alimentare din întreaga lume”, a declarat Jakobsdóttir la o reuniune a Consiliului Nordic desfășurată marți în capitala finlandeză Helsinki.
Consiliul reprezintă Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Insulele Feroe, Groenlanda și regiunea autonomă Åland.
„Suntem uniți în răspunsul nostru față de Rusia în timp ce aceasta își duce războiul brutal împotriva Ucrainei”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin, care a găzduit conferința.
Update 1 noiembrie, ora 12.54. Centrul comun de coordonare pentru „coridorul de cereale” din Marea Neagră a declarat că alte trei nave au părăsit marți porturile ucrainene, în pofida deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la acest aranjament în weekend.
Secretariatul Națiunilor Unite de la CCM din Istanbul a declarat că „mișcarea acestor nave a fost convenită de delegațiile ucraineană, turcă și ONU la CCM”. Delegația rusă la CCM a fost informată”.
Două nave au părăsit portul Chornomorsk din Marea Neagră și una a plecat din Yuzhny, cu încărcături pentru Germania, Libia și Maroc, a precizat acesta.
Împreună, cele trei nave transportă 84.490 de tone de cereale și produse alimentare.
„Până în prezent, tonajul total de cereale și produse alimentare mutate din porturile ucrainene în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră este de 9.729.083 de tone metrice”, a precizat ONU.
Update 1 noiembrie, ora 11.30. Uniunea Europeană a condamnat ceea ce consideră a fi o campanie a Moscovei de recrutare a bărbaților din Crimeea anexată în armata rusă.
Într-o declarație, UE a afirmat că tătarii din Crimeea sunt „vizați în mod deliberat și disproporționat în punerea în aplicare a ordinului de mobilizare al Rusiei și se pare că sunt implicați cu forța în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, patria lor tradițională”.
„Măsura de astăzi constituie încă o încălcare a dreptului internațional de către Rusia”, se arată în declarația UE.
Luni, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că campania de recrutare din Crimeea a fost a 16-a din 2015 încoace.
„În acest timp, administrația de ocupație rusă din Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol a forțat în mod ilegal aproximativ 36.000 de ucraineni să facă serviciul militar”, a declarat acesta.
Ministerul ucrainean de Externe a adăugat că „o campanie de mobilizare este, de asemenea, în curs de desfășurare în Crimeea, a cărei natură și metode atestă dorința conducerii politico-militare ruse de a reduce numărul ucrainenilor și al tătarilor crimeeni din peninsulă”.
„Mobilizarea parțială” a cetățenilor Rusiei pentru a lupta în războiul său împotriva Ucrainei a fost finalizată, a declarat marți președintele Vladimir Putin.
Întrebat în timpul unei conferințe de presă dacă va semna un decret care să pună capăt campaniei de recrutare pe care a anunțat-o la 21 septembrie, Putin a răspuns că se va consulta cu avocații cu privire la următorii pași.
„Sincer vorbind, nici măcar nu m-am gândit la asta. Voi discuta cu avocații dacă este necesar să anunț prin decret că a fost finalizată”, a spus el la evenimentul din stațiunea Soci, la Marea Neagră. „Dar este finalizat. Linia a fost trasată”.
Ministerul rus al Apărării a precizat luni, într-o declarație, că toate activitățile de mobilizare, inclusiv transmiterea convocărilor, au fost finalizate.
Citând ministerul, Putin a declarat că 41.000 dintre cei recrutați se află în prezent în formațiunile de luptă ale Forțelor Armate Ruse.
„Adică, aproape 260.000 de persoane nu participă la nicio ostilitate, ci sunt antrenate”, a spus Putin.
Update 1 noiembrie, ora 10.55. Apa și curentul electric au fost restabilite în totalitate în capitala ucraineană Kiev, a declarat marți dimineață primarul orașului, Vitali Klitschko, pe Telegram.
Primarul a declarat că echipele au lucrat timp de aproape 24 de ore pentru a restabili alimentarea cu apă și electricitate a locuitorilor orașului, după ce Rusia a lansat luni un nou tir de rachete asupra unor facilități cheie de infrastructură din Kiev și alte orașe ucrainene.
Deși electricitatea a fost restabilită, Klitschko a avertizat că vor fi în continuare necesare întreruperi de energie electrică, având în vedere impactul „semnificativ” al recentelor atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii critice.
Update 1 noiembrie, ora 9.31. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat cu ministrul turc de externe Mevlut Çavușoğlu despre condițiile pentru reluarea participării sale la un acord critic privind cerealele, a relatat luni târziu agenția de știri de stat rusă TASS, citând Ministerul rus de Externe.
Potrivit TASS, Lavrov i-a spus omologului său turc că reluarea navelor care transportă cereale prin coridorul de export de cereale va fi posibilă doar cu „garanțiile necesare” din partea Kievului.
Lavrov i-a spus lui Çavușoğlu că Kievul trebuie să garanteze că nu va folosi coridorul umanitar și porturile ucrainene pentru acțiuni împotriva Rusiei, a relatat presa de stat.
Update 1 noiembrie, ora 8.00. Cancelarul german Olaf Scholz a respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o „așa-numită bombă murdară” – calificându-le drept nefondate, potrivit unei redactări a convorbirii publicate luni de Cancelaria germană.
În cadrul unei convorbiri telefonice purtate între cei doi lideri, Scholz a fost de acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski că investigațiile independente ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar elimina orice îndoială cu privire la pregătirea unei astfel de bombe de către Ucraina, potrivit textului.
AIEA a declarat luni că anchetatorii au început inspecția a două locații pe care Rusia a afirmat că Ucraina le folosește pentru a dezvolta astfel de bombe. Șeful Agenției, Rafael Grossi, este așteptat să prezinte concluziile sale inițiale în cursul acestei săptămâni.
Scholz a mai spus că Germania va continua să ofere „sprijin politic, financiar și umanitar concret Ucrainei”, precum și „apărarea suveranității și integrității sale teritoriale, inclusiv în ceea ce privește livrările de arme”.
Update 1 noiembrie, ora 7.55. Președintele Zelenski a declarat că lucrările de reparații continuă după atacurile cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei – și că majoritatea rachetelor lansate au fost doborâte de apărarea aeriană.
„În acest moment, lucrările de restaurare sunt încă în curs de desfășurare în regiunile unde rachetele rusești au lovit astăzi. Facem tot posibilul pentru a restabili alimentarea cu energie și apă”, a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic.
„Dacă cineva de la Kremlin a ascultat de propagandiștii lor nebuni și a decis că întunericul din Ucraina va ajuta la presiuni asupra ucrainenilor, atunci să nu fie surprins de pierderile lor când va vedea cum ucrainenii poartă „negocieri” în întuneric”, a adăugat el.
Zelenski a repetat declarația armatei potrivit căreia din cele 55 de rachete de croazieră lansate, 45 au fost doborâte.
Update 1 noiembrie, ora 7.30. Experți ai agenției de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite și-au început inspecția în două locații pe care Rusia a afirmat că Ucraina le folosește pentru a dezvolta „bombe murdare”, se arată într-un comunicat al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, publicat luni.
Rusia a afirmat în repetate rânduri că Ucraina conspiră pentru a folosi o „bombă murdară” – un dispozitiv care conține materiale nucleare alături de explozibili tradiționali – în ceea ce Moscova spune că ar fi o operațiune sub steag fals pentru a da vina pe Rusia.
Afirmațiile au fost respinse de Ucraina, precum și de aliații săi occidentali, inclusiv SUA și Marea Britanie.
Inspecțiile sunt efectuate în urma unei solicitări scrise din partea Ucrainei ca urmare a afirmațiilor Moscovei, se arată în declarație, adăugând că șeful agenției, Rafael Grossi, va prezenta „concluziile sale inițiale” în cursul acestei săptămâni.
Rezumat 31 octombrie
Update 31 octombrie, ora 23.52. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că atacurile din timpul zilei asupra Ucrainei sunt, „într-o anumită măsură”, răspuns la loviturile asupra flotei ruse de la Marea Neagră (golful Sevastopol). Potrivit șefului de la Kremlin, gestul Kievului a reprezentat o amenințare pentru navele militare și civile implicate în „afacerea cu cereale”, deoarece „dronele, atât subacvatice, cât și aeriene, se aflau în coridorul prin care cerealele sunt scoase din Ucraina”.
Update 31 octombrie, ora 19.41. Statul Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse a susținut că subalternii săi au primit instrucțiuni să raporteze cu privire la finalizarea mobilizării parțiale până la 1 noiembrie 2022. RIA Novosti notează că Ministerul rus al Apărării a suspendat toate măsurile de mobilizare, la instrucțiunile lui Serghei Șoigu.
La 28 octombrie, ministrul rus al Apărării l-a informat pe președintele Vladimir Putin că mobilizarea parțială s-a încheiat și că 82.000 de recruți au fost trimiși în Ucraina.
Update 31 octombrie, ora 19.37. Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații ucrainene, a dezvăluit că Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, are cel puțin trei dubluri, care și-au făcut operații estetice astfel încât să arate ca el. Citește mai multe AICI.
Update 31 octombrie, ora 15.45. Germania a condamnat decizia Rusiei de a suspenda participarea sa la acordul de export de cereale cu Ucraina, negociat de ONU, acuzând Moscova că a transformat foamea în armă.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni, în timpul unei conferințe de presă guvernamentale obișnuite, că folosirea „foamei ca armă” prin suspendarea livrărilor de cereale este „profund disprețuitoare”, făcând apel la Rusia să își reia participarea și să ia în considerare o prelungire a acordului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Andrea Sasse, acordul privind cerealele a făcut disponibile pe piețele mondiale peste șapte milioane de tone de cereale.
„Facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că transportul pe mare rămâne posibil”, a declarat purtătoarea de cuvânt, adăugând că transportul terestru va continua.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat luni, într-un mesaj pe Twitter, că „Rusia nu trebuie să scape cu asta!” și că Europa este „angajată în favoarea stabilității – inclusiv în aprovizionarea cu alimente”.
Update 31 octombrie, ora 14.58. Decizia Rusiei de a se retrage din acordul negociat de ONU care garanta trecerea în siguranță a navelor care transportau exporturi vitale de cereale din Ucraina a stârnit „îngrijorări grave” cu privire la aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, într-un moment în care lumea se confruntă deja cu o criză a foametei în creștere.
Ucraina joacă un rol-cheie pe piața mondială a alimentelor. În mod normal, țara furnizează în fiecare an aproximativ 45 de milioane de tone de cereale, potrivit ONU. Ea se numără printre primii cinci exportatori mondiali de orz, porumb și grâu. De asemenea, este de departe cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui, reprezentând 46% din exporturile mondiale.
Când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, a impus efectiv o blocadă asupra navelor care părăsesc porturile ucrainene. Impactul războiului asupra piețelor alimentare globale a fost iminent și extrem de dureros, mai ales pentru că Ucraina este un furnizor important de cereale pentru Programul alimentar mondial.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură, un organism al ONU, a declarat că până la 47 de milioane de persoane ar putea fi împinse într-o „insecuritate alimentară acută” din cauza războiului.
Acordul privind Marea Neagră a oferit o ușurare foarte necesară. ONU estimează că reducerea prețurilor la alimentele de bază ca urmare a acordului a împiedicat indirect ca aproximativ 100 de milioane de persoane să cadă în sărăcie extremă.
Până luni, peste 9,5 milioane de tone de produse alimentare au fost exportate în cadrul acordului de la intrarea în vigoare a acestuia în vară, a adăugat aceasta.
Update 31 octombrie, ora 14. 15. Fără ca Rusia să garanteze siguranța navigației, continuarea acordului privind cerealele din Marea Neagră „este cu greu fezabilă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei convorbiri obișnuite cu reporterii, calificând un astfel de scenariu drept „mult mai riscant” și „periculos”.
În prezent, Rusia continuă contactele privind cerealele cu partea turcă, precum și cu ONU, prin canale diplomatice, a adăugat Peskov.
Update 31 octombrie, 13.20. Kremlinul a declarat că acțiunile ucrainene au „subminat” acordul privind cerealele din Marea Neagră și a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat în ce circumstanțe s-ar alătura din nou acestuia.În weekend, Rusia s-a retras din acordul de export mediat de ONU, menit să asigure aprovizionarea crucială din Ucraina devastată de război.
Aceasta a acuzat Ucraina de un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea.
Update 31 octombrie, ora 12.20. Atacurile rusești asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, au întrerupt alimentarea cu apă a locuitorilor și au oprit majoritatea serviciilor de metrou, potrivit primarului orașului, în contextul unei noi runde de atacuri cu rachete care au vizat luni infrastructuri ucrainene cheie.
„Lovitura a căzut asupra unei instalații de infrastructură critică, ceea ce a dus la scoaterea de sub tensiune a metroului și a transportului electric terestru”, a declarat primarul Ihor Terekhov, pe Telegram.
„În acest moment, am reușit să punem în funcțiune linia (de metrou) Kholodnohirsko-Zavodska și am înlocuit troleibuzele și tramvaiele cu autobuze”.
Inginerii lucrează pentru a relua alimentarea cu apă a locuințelor rezidenților locali, a adăugat Terekhov.
Update 31 octombrie, ora 11.59. Douăsprezece nave au părăsit luni porturile ucrainene din Marea Neagră, în ciuda faptului că Rusia s-a retras din acordul privind cerealele negociat de ONU la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat un oficial ucrainean.
Oleksandr Kubrakov, ministrul infrastructurii din această țară, a declarat că ONU și Turcia vor inspecta navele – un proces care are loc în apropierea orașului turc Istanbul. Moscova a fost informată, a adăugat el.
„Astăzi, 12 (nave) au părăsit porturile (ucrainene). @ONU & delegațiile (turcești) pun la dispoziție 10 echipe de inspecție pentru a inspecta 40 de (nave)s cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecție a fost acceptat de delegația (ucraineană)”, a scris Kubrakov pe Twitter.
Una dintre navele care au plecat luni a fost încărcată cu 40.000 de tone de cereale, destinate Etiopiei, a adăugat el.
Ministrul a precizat că patru nave se îndreptau, de asemenea, spre Ucraina, după ce au fost inspectate duminică în strâmtoarea Bosfor, de către o echipă care a inclus reprezentanți ai ONU, Turciei, Ucrainei și Rusiei.
Actualizarea sa a urmat unui anunț făcut duminică de ONU potrivit căruia 12 nave vor părăsi Ucraina prin coridorul maritim la 31 octombrie.
Update 31 octombrie, ora 10.43. Kremlinul a anunțat sâmbătă că își va întrerupe participarea la acordul de export de cereale cu Kievul după atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea.
Forțele rusești au lansat „peste 50 de rachete de croazieră împotriva Ucrainei”, iar 44 dintre ele au fost interceptate, a anunțat luni forțele aeriene ucrainene într-o postare pe Telegram.
„La 31 octombrie, la ora 7:00 dimineața, ocupanții ruși au lansat mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra unor facilități de infrastructură critică din Ucraina”, a precizat Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Mai mult de 50 de rachete de croazieră X-101/X-555 au fost lansate din avioanele purtătoare de rachete ale aviației strategice Tu-95/Tu-160 la nord de Marea Caspică și regiunea Volgodonsk (regiunea Rostov)”.
Un val de lovituri rusești a lovit luni infrastructura critică din Kiev și din orașele din Ucraina.
Forțele aeriene au adăugat că au distrus 44 de rachete de croazieră.
Un atac asupra capitalei ucrainene Kiev în această dimineață a lovit o instalație energetică care alimenta 350.000 de apartamente din capitală, a declarat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.
Lucrătorii din domeniul energiei lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică după ce o instalație care alimentează 350.000 de apartamente a fost avariată”, a spus el.
Serviciile de urgență, precum și specialiștii de la DTEK, cea mai mare companie energetică privată din țară, și operatorul energetic ucrainean Ukrenergo „fac tot posibilul pentru a stabiliza situația cât mai curând posibil”, a adăugat Klitschko.
„Update 31 octombrie, ora 9.12. Explozii au fost auzite la Kiev luni dimineața devreme. Unele părți ale orașului au rămas fără electricitate și apă, în urma unor pene de curent provocate de atacurile rusești din weekend, despre care oficialii spun că ar dura săptămâni pentru a fi reparate.
Update 31 octombrie, ora 8.10. Șeful Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a îndemnat Rusia să continue să participe la acordul privind cerealele din Marea Neagră, negociat de ONU, scriind că „lumea nu-și poate permite ca Putin să continue să folosească alimentele ca armă de război”.
„Comentariile Rusiei cu privire la suspendarea participării sale la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră sunt regretabile. Acest acord salvator între Rusia, Ucraina și Turcia, negociat în iulie de către Națiunile Unite, a permis exportul a peste nouă milioane de tone de cereale și alte produse alimentare către populații din întreaga lume în mijlocul unei crize alimentare globale devastatoare”, a scris duminică administratorul USAID, Samantha Power, într-o declarație.
Ea a lăudat „succesul extraordinar” al acordului de până acum, atribuindu-i meritul de a reduce prețurile mondiale la alimente și de a oferi ajutor celor „cei mai vulnerabili la foametea severă”.
Update 31 octombrie, ora 7.45. Circulația a peste 200 de nave care participă la acordul de export de cereale cu Ucraina, mediat de ONU, este blocată, a anunțat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii în ultima sa actualizare.
Aceasta vine la o zi după ce Rusia a declarat că a decis să își suspende participarea la acordul cu Ucraina, în urma afirmațiilor sale potrivit cărora Kievul a ordonat atacuri cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea.
„Din cauza faptului că, începând cu 30 octombrie, partea ucraineană nu are permisiunea din partea Centrului Comun de Coordonare de a trece prin coridorul de siguranță și de a efectua inspecții, 218 nave sunt de fapt blocate în pozițiile lor actuale”, a declarat ministerul pe pagina sa verificată de Facebook.
Dintre aceste 218 nave blocate în pozițiile lor actuale, există „95 de nave încărcate care au părăsit deja porturile ucrainene și așteaptă inspecția pentru a fi expediate către consumatorul final”, a precizat ministerul.
Alte 101 nave așteaptă să fie inspectate la intrarea în porturile ucrainene și 22 de nave încărcate așteaptă să părăsească porturile ucrainene, a adăugat acesta.
Update 31 octombrie, ora 7.12. NATO a cerut Rusiei să reînnoiască de urgență acordul de export de cereale cu Ucraina mediat de ONU, a declarat duminică purtătorul de cuvânt Oana Lungescu.
Acest lucru vine la o zi după ce Rusia a decis să își suspende participarea la acordul cu Ucraina după atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea de sâmbătă, pe care le-a pus pe seama Kievului.
„Toți aliații NATO au salutat acordul ONU mediat de Turciei care a făcut posibilă reluarea exporturilor agricole ucrainene prin Marea Neagră. Aceste exporturi au contribuit la reducerea prețurilor la alimente în întreaga lume, inclusiv în Africa”, a declarat Lungescu.
„Facem apel la Rusia să își reconsidere decizia și să reînnoiască urgent acordul, permițând ca alimentele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele. Președintele Putin trebuie să înceteze să mai înarmeze alimentele și să pună capăt războiului său ilegal împotriva Ucrainei”, a adăugat Lungescu.
Rezumat 28 octombrie
Update 28 octombrie, ora 21.25. Pentagonul a anunțat o asistență suplimentară de 275 de milioane de dolari pentru securitatea Ucrainei prin intermediul autorității prezidențiale de retragere, a declarat vineri secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, în timpul unui briefing la Pentagon.
Pachetul include muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, care au fost o armă cheie care a ajutat Ucraina să contracareze Rusia în conflictul în curs de desfășurare.
Pachetul include, de asemenea, „500 de cartușe de artilerie de 155 de precizie ghidate; 2.000 de cartușe de 155 mm de sisteme de minare antiblindate la distanță, peste 1.300 de sisteme antiblindate, 125 de Humvee-uri, arme de calibru mic și peste 2,75 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic și patru antene de comunicații prin satelit”, a declarat Singh.
Pachetul este cel de-al 24-lea pachet prezidențial de autoritate de retragere, a precizat Singh.
SUA au angajat „peste 18,5 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina” de la începutul administrației Biden, a adăugat Singh.
Singh a mai spus că un program de pregătire al Departamentului Apărării pentru ucraineni în vederea operării sistemului național avansat de rachete sol-aer (NASAMS) „se va încheia în curând”.
„Odată ce va fi finalizat, sistemul va fi gata pentru a fi livrat Ucrainei”, a spus ea.
Update 28 octombrie, ora 20.12. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că a vorbit vineri cu omologul său iranian și a cerut Iranului să înceteze să mai furnizeze arme Rusiei.
„Astăzi, am primit un apel de la ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, în timpul căruia am cerut Iranului să înceteze imediat fluxul de arme către Rusia, folosite pentru a ucide civili și a distruge infrastructura critică din Ucraina”, a declarat Kuleba într-un tweet vineri.
Iranul a negat în mod repetat că trimite arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.
Ucraina a declarat vineri că a doborât peste 300 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană pe care Moscova le folosește pentru a paraliza infrastructura, potrivit lui Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene.
Update 28 octombrie, ora 19.39. Capitala ucraineană va avea nevoie de cel puțin două-trei săptămâni pentru a-și repara sistemul energetic afectat de atacurile rusești, a declarat vineri primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, în timp ce în oraș au fost implementate întreruperi de urgență ale energiei electrice.
„Dacă nu vor avea loc accidente de urgență, specialiștii ‘Ukrenergo’ (compania de electricitate) speră să elimine deficitul provocat de atacurile barbarilor ruși asupra instalațiilor de infrastructură critică în 2-3 săptămâni”, a declarat el pe canalul său oficial de Telegram.
Alimentarea cu energie electrică este întreruptă temporar în toate cartierele Kievului „din cauza unui deficit semnificativ de electricitate – de la 20 la 50% – astăzi”, a adăugat Klitschko.
El a cerut locuitorilor și întreprinderilor să reducă consumul de electricitate pentru a evita pene de curent potențial mai grave.
Update 28 octombrie, ora 18.45. Situația din orașul Herson, ocupat de Rusia în sudul țării, este „tensionată”, Rusia staționând acolo un număr mare de soldați ruși, a declarat vineri un oficial al orașului pentru televiziunea ucraineană.
„Oamenii din teritoriile ocupate cu care comunic spun că sunt mai mulți soldați ruși pe străzile orașului decât locuitorii locali”, a declarat Halyna Luhova, membru al consiliului municipal din Herson.
Ministerul britanic al Apărării a declarat vineri, în actualizarea zilnică a informațiilor, că este „probabil” că „rezerviști mobilizați” au fost trimiși pentru a întări trupele rusești în capitala regională și pe malul vestic al râului Nipru.
Update 28 octombrie, ora 17.43. Serhii Khlan, un consilier al guvernatorului regiunii Herson, a declarat pentru televiziunea ucraineană că forțele de ocupație au jefuit întreprinderile locale, iar civilii care au rămas în oraș au fost forțați să devină autosuficienți.
„Este dificil pentru oamenii din oraș, deoarece malul de vest se află într-o ocupație dură și ostilități. Fermierii și micile afaceri îi ajută pe locuitorii orașului să supraviețuiască”, a declarat el.
Yuriy Sobolevskyi, membru al consiliului regional din Herson, a postat vineri pe contul său de Telegram fotografii care, potrivit acestuia, arată rafturi aproape goale în magazinele alimentare din regiunea ocupată.
Update 28 octombrie, ora 16.19. O unitate cecenă care luptă în regiunea Herson din sudul Ucrainei a suferit pierderi semnificative în această săptămână, a declarat liderul pro-Kremlin al Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, într-o postare pe Telegram la sfârșitul zilei de joi.
„La începutul acestei săptămâni, una dintre unitățile cecene a fost bombardată. Acest lucru s-a întâmplat în regiunea Herson. 23 de soldați au fost uciși și 58 răniți”, a spus el.
Republica Cecenă este o regiune din Caucazul de Nord al Rusiei. Kadîrov, un aliat proeminent al președintelui rus Vladimir Putin, a trimis multe dintre trupele sale să lupte pentru Moscova în Ucraina.
Adresându-se membrilor săi de serviciu, el a spus: „Dacă sunteți destinați să cădeți într-un război sfânt, atunci aceasta este o onoare și o mare bucurie pentru fiecare musulman adevărat”.
Într-o postare separată pe Telegram, un consilier al guvernatorului ucrainean al regiunii Herson a declarat că luptătorii ceceni au fost bombardați în timp ce traversau râul Nipru spre malul estic. „Ei și-au dezvăluit locația pe rețelele lor de socializare precum TikTok”, a declarat Serhii Khlan.
Update 28 octombrie, ora 14.51. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a spus președintelui Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri de vineri, că apelul la mobilizare în Rusia a fost finalizat și că obiectivul țintă de 300.000 de cetățeni mobilizați a fost îndeplinit, fără planuri suplimentare de mobilizare în viitor.
„Expedierea cetățenilor chemați la mobilizare a fost finalizată astăzi. Proiectele de notificări către cetățeni au fost întrerupte. Sarcina stabilită de dumneavoastră – de a mobiliza 300.000 de persoane – a fost îndeplinită. Nu sunt planificate sarcini suplimentare”, i-a spus Șoigu lui Putin în timpul întâlnirii televizate.
În discursul său, Șoigu i-a mai spus lui Putin că, dintre cei care au fost mobilizați, 82.000 de recruți se află deja în zona de conflict, iar 218.000 de recruți sunt încă în pregătire.
Putin este singurul oficial din Rusia care poate pune capăt în mod oficial mobilizării în țară prin emiterea unui decret.
Update 28 octombrie, ora 13.49. Suedia va lansa noi investigații privind scurgerile de gaze în două conducte rusești din Marea Baltică, au anunțat vineri procurorii, pe lângă ancheta în curs de desfășurare privind ceea ce autoritățile suedeze numesc „sabotaj grosolan”.
„Am decis, împreună cu Serviciul de Securitate, să efectuăm o serie de investigații suplimentare la locul faptei”, a anunțat procurorul general Mats Ljungqvist într-un comunicat al Parchetului suedez.
Forțele armate suedeze vor ajuta la ancheta inițială în curs de desfășurare privind scurgerile de informații, a anunțat Ljungqvist.
Investigația inițială a fost lansată după ce luna trecută au fost detectate scurgeri rare și inexplicabile în conductele Nord Stream 1 și 2, care sunt concepute pentru a pompa gazul din Rusia în Europa și care sunt în centrul crizei energetice din Europa.
Update 28 octombrie, ora 12.32. Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor efectua inspecții la două centrale nucleare de pe teritoriul Ucrainei în această săptămână, în urma unei solicitări scrise din partea guvernului ucrainean de a trimite acolo o delegație AIEA.
Cererea Ucrainei a fost emisă după acuzațiile Rusiei privind producția de „bombe murdare” în cele două instalații, care se află sub incidența garanțiilor AIEA.
„Scopul vizitelor de garanții din această săptămână este de a detecta orice posibile activități nucleare nedeclarate și materiale legate de dezvoltarea de „bombe murdare”. AIEA a inspectat una dintre cele două locații în urmă cu o lună și nu au fost descoperite acolo activități sau materiale nucleare nedeclarate”, au spus reprezentanții AIEA.
Update 28 octombrie, ora 12.19. Serghei Kirienko, prim-adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, a vizitat oraşul ucrainean Herson, controlat de Moscova, a spus guvernatorul rus al peninsulei ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov.
Kirienko, care este un colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a vizitat portul de feriboturi înaintea unei aşteptate contraofensive ucrainene, a afirmat oficialul din Crimeea.
Tot Aksionov a relatat că evacuarea civililor din regiunea Herson, s-a încheiat: Munca de organizare a plecării locuitorilor de pe malul drept al (fluviului) Nipru către regiuni sigure din Rusia s-a încheiat”.
Update 28 octombrie, ora 07.30. Luptele de la sol par să fi încetinit în ultimele zile, oficialii ucraineni afirmând că terenul dur și vremea rea le-au împiedicat principalul avans în provincia Herson (sud). Joi, un apropiat al lui Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, a declarat că 23 dintre soldații săi au fost uciși și alți 58 au fost răniți într-un atac de artilerie ucrainean în regiunea Herson. După atac, forțele cecene s-au răzbunat, omorând aproximativ 70 de ucraineni, a susținut acesta.
Update 28 octombrie, ora 07.25. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că războiul din Ucraina face parte din lupta mai largă a Rusiei împotriva dominației vestice .
„Ne aflăm la o frontieră istorică: este probabil cel mai periculos, imprevizibil și, în același timp, important deceniu de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a spus șeful Kremlinului.
Putin a adăugat că războiul face parte din „schimbările întregii ordini mondiale” și că „perioada istorică a dominației nedivizate a Occidentului asupra afacerilor globale se apropie de sfârșit”.
Rezumat 27 octombrie
Update 27 octombrie, ora 23.10. Joi a fost o zi dificilă pentru ucraineni, după ce mai multe atacuri rusești au lăsat sute de mii de locuințe fără energie electrică, a declarat directorul general al companiei ucrainene Yasno Energy Company.
Alimentarea cu energie electrică a fost redusă cu 40% în unele zone, a declarat Serhiy Kovalenko, potrivit unui comunicat. Noile întreruperi de energie electrică s-au aplicat la Kiev, regiunea Kiev, Cernihiv, Cerkasy și regiunea Zhytomyr, a precizat directorul general.
La un moment dat, peste 320.000 de locuințe din capitală au rămas fără curent electric. Până seara, acest număr scăzuse la 159.000 de locuințe, a precizat el.
În regiunea mai largă a Kievului, cel puțin 258.000 de locuințe au rămas fără energie electrică și peste 500.000 de locuințe au fost deconectate pe parcursul zilei.
Update 27 octombrie, ora 22.19. Instalații de infrastructură au fost atacate cu drone de fabricație iraniană în regiunea Kiev joi, potrivit serviciilor de urgență din regiunea Kiev.
Nu s-au înregistrat răniți sau decese, dar 48 de lucrători ai serviciilor de urgență au intervenit pentru a stinge incendiile.
Update 27 octombrie, ora 21.32. Președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că Moscova nu a „spus niciodată în mod intenționat nimic” despre utilizarea armelor nucleare, dar a precizat că, atât timp cât aceste arme există, există întotdeauna pericolul utilizării lor.
Și a negat că Rusia ar intenționa să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.
„Nu am spus niciodată în mod intenționat nimic despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia. Am răspuns doar cu aluzii la (amenințările nucleare venite) din partea liderilor occidentali”,” a declarat Putin, acuzând guvernele occidentale, inclusiv pe fostul premier britanic Liz Truss, că se angajează într-un „șantaj nuclear” împotriva Rusiei.
De asemenea, el a acuzat Occidentul că „forțează teza că Rusia va folosi arme nucleare” pentru a influența țările neutre împotriva Moscovei. El a subliniat că doctrina militară a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare doar în scopuri de „apărare”.
Putin a reiterat, de asemenea, afirmațiile nefondate ale Rusiei potrivit cărora Ucraina construiește o bombă murdară pentru a o folosi pe propriul teritoriu și a da vina pe Moscova pentru aceasta.
Rusia a acuzat Ucraina că plănuiește să folosească o așa-numită bombă murdară, care combină explozibili convenționali precum dinamita și materiale radioactive precum uraniul. Kievul și aliații săi occidentali spun că acuzația nu este adevărată și că Moscova ar putea organiza o operațiune sub steag fals.
Update 27 octombrie, ora 20.00. Președintele rus, Vladimir Putin, a adresat joi, în timpul unui discurs, câteva atacuri cunoscute la adresa SUA și a aliaților săi, acuzându-i pe liderii occidentali că joacă un „joc periculos, sângeros și murdar” și că încearcă să paseze vina pentru o mare parte din problemele lumii.
Vorbind la forumul de discuții al Clubului Valdai din Moscova, el a acuzat, de asemenea, guvernele occidentale, dintre care multe au oferit sprijin Ucrainei în fața invaziei ilegale a Moscovei, că urmăresc dominația globală și încearcă să controleze resursele naturale ale lumii.
Putin a continuat acuzând Occidentul de „înscenarea … revoluțiilor de culoare” în alte țări, „cum ar fi cea din Ucraina din 2014”, și a afirmat că națiunile occidentale care au fost susținute „pierd mâna superioară” în afacerile globale.
Președintele rus a mai spus că nimeni nu poate spune Rusiei cum să își construiască societatea: „Occidentul poate face ce vrea cu paradele gay, dar nu ar trebui să dicteze aceleași reguli pentru Rusia”.
Putin a luat în mod repetat măsuri drastice împotriva relațiilor homosexuale, în încercarea de a susține ceea ce regimul său consideră valorile tradiționale ale familiei.
Discursul său de la Moscova a avut loc la câteva ore după ce legislatorii ruși au fost de acord să înăsprească legea discriminatorie a țării împotriva așa-numitei „propagande” a persoanelor de același sex, trecând la interzicerea tuturor rușilor de a promova sau „lăuda” relațiile homosexuale sau de a sugera public că acestea sunt „normale”.
Update 27 octombrie, ora 18.33. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că lui Putin i-au fost transmise consecințele pentru Rusia dacă va folosi arma nucleară în războiul său împotriva Ucrainei.
Blinken a denunțat ultima afirmație a Rusiei potrivit căreia Ucraina ia în considerare utilizarea unei „bombe murdare” ca fiind „o altă invenție și ceva care este, de asemenea, culmea iresponsabilității venind din partea unei puteri nucleare”.
Blinken a reiterat că SUA urmărește „foarte atent” tirul de sabie nuclear al Kremlinului, dar nu a „văzut niciun motiv pentru a ne schimba poziția nucleară”.
Update 27 octombrie, ora 17.43. SUA sunt „cu siguranță îngrijorate” de escaladarea situației din Ucraina, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon.
„Atât timp cât avem canalele de comunicare deschise și suntem capabili să comunicăm, știți, ceea ce este important pentru noi, atunci cred că avem o oportunitate de a gestiona escaladarea”, a declarat Austin.
Austin a mai spus că utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare în Ucraina ar avea ca rezultat „un răspuns foarte semnificativ din partea comunității internaționale”.
„Vom continua să comunicăm că orice tip de utilizare a unei astfel de arme sau chiar și discuția despre utilizarea unei astfel de arme este periculoasă și iresponsabilă”, a declarat Austin, care a adăugat că, dacă Rusia ar folosi una, aceasta „are potențialul de a schimba lucrurile în comunitatea internațională”.
Update 27 octombrie, ora 16.15. Agenția ucraineană pentru energie va pune în aplicare tăieri de energie electrică de urgență „severe” și „fără precedent” în capitala Kiev pentru a evita o „pană de curent completă”, a anunțat joi administrația orașului într-o postare pe Telegram.
Anunțul a fost făcut după loviturile rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene în timpul nopții, care au lăsat Kievul și regiunea înconjurătoare cu „o lipsă de energie electrică de 30% din consum”, a precizat aceasta.
„Pentru a preveni o pană de curent completă în capitală și în regiunile centrale ale Ucrainei, compania energetică de stat Ukrenergo introduce restricții de urgență fără precedent. Programul de întreruperi anunțat ieri nu mai este relevant. Din păcate, în zilele următoare vor fi implementate pene de curent mai severe și mai lungi”, a continuat acesta.
Postul a îndemnat locuitorii să folosească energia electrică „cu moderație”, în special dimineața și noaptea, în timp ce întreprinderile au fost rugate să stingă luminile din fața birourilor, restaurantelor și centrelor comerciale.
Update 27 octombrie, ora 15.19. Autoritățile susținute de Rusia care controlează părțile ocupate din regiunea ucraineană Zaporojie au anunțat că intenționează să verifice telefoanele rezidenților pentru ceea ce numesc „propagandă”.
„Începând de astăzi, ofițerii de aplicare a legii din regiunea Zaporojie au început verificări preventive selective ale telefoanelor mobile ale cetățenilor”, a declarat joi Vladimir Rogov, membru al consiliului regional instalat de Rusia, într-o postare pe Telegram.
„Sunt de interes abonamentele la resursele de propagandă ale regimului terorist de la Kiev. Dacă o persoană este abonată la resursele de propagandă, va primi un avertisment prima dată. În viitor, cei care încalcă legea vor fi amendați”, a spus el.
Oricine va fi găsit ca fiind un „agent străin” va fi supus unei posibile urmăriri penale, a adăugat el.
Update 27 octombrie, ora 13.54. Președintele rus Vladimir Putin urmează să țină joi un discurs „foarte important” în cadrul unui eveniment la Moscova, în timp ce forțele rusești au lovit Kievul, Zaporojie și Bakhmut, precum și au vizat din nou rețeaua energetică ucraineană.
Atacurile asupra infrastructurii energetice ar putea provoca „suferințe profunde” în această iarnă, potrivit Organizației Națiunilor Unite, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina a accelerat tranziția energetică pe măsură ce exporturile de combustibili fosili ale Moscovei scad, relatează Agenția Internațională pentru Energie.
Update 27 octombrie, ora 12.50. O centrală termică din Crimeea anexată de Rusia a fost vizată de un atac cu dronă, a spus un oficial pro-Kremlin.
„Unul dintre transformatoare a luat foc. Până când echipa Ministerului pentru Situații de Urgență a ajuns în stație, focul fusese stins de personalul centralei”, a transmis Mihail Razvozhaev, guvernatorul Sevastopolului susținut de Moscova, într-o postare pe Telegram.
Update 27 octombrie, ora 07.23. Kievul a anunțat un nou schimb de prizonieri cu Moscova. Potrivit lui Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au fost eliberați 10 militari (un ofițer și nouă militari și sergenți).
„A fost predat și corpul unui voluntar american, un veteran al armatei SUA, Joshua Alan Jones, care a luptat pentru Ucraina şi a murit într-o luptă cu ocupanții”, a mai transmis oficialul ucrainean.
Update 27 octombrie, ora 07.20. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că lupte extrem de acerbe se dau lângă Bahmut, oraş din regiunea Doneţk (est), o ţintă prioritară pentru armata rusă de multe luni.
„Situaţia din prima linie nu cunoaşte schimbări semnificative. În regiunea Doneţk, lângă Bahmut şi Avdiivka, au loc lupte extrem de acerbe”, a relatat liderul de la Kiev.
Confruntările sunt dezlănţuite în zonă, forţele ruse fiind disperate să obţină victorii după mai multe eşecuri de la începutul lunii septembrie.
Zelenski a denunţat din nou nebunia comandamentului rus, care „trimite zi după zi oameni la moarte” şi care este vizibilă, în opinia sa, în special în estul ţării.
Rezumat 26 octombrie
Update 26 octombrie, ora 17.55. Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat, prin videoconferinţă, la un antrenament al forţelor de descurajare strategică, trupe capabile să răspundă la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear, a precizat Kremlinul.
„Sub conducerea comandantului suprem al forţelor armate, Vladimir Putin, forţele de descurajare strategică terestre, maritime şi aeriene au efectuat un antrenament, fiind efectuate, totodată, lansări practice de rachete balistice şi de croazieră”, a explicat Administrația Prezidențială de la Moscova. De asemenea, a fost simulat un exerciţiu de „lansare nucleară masivă de către forţele strategice ofensive ca răspuns la un atac nuclear inamic”, a spus ministrul rus al Apărării.
Armata rusă a tras rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula şi cu ajutorul a două bombardiere strategice Tu-95MC, precum şi sisteme de rachete intercontinentale mobile terestre Yars, care au fost lansate de pe cosmodromul Pleseţk. Rachete balistice Sineva au fost lansate și din Marea Barents, în nordul părţii europene a Rusiei, către poligonul Kura (Peninsula Kamceatka).
Update 26 octombrie, ora 14.31. Primarul Kievului acuză Rusia că a încercat să distrugă întreaga infrastructură a Ucrainei înainte de iarnă, numind atacurile asupra țării „un simplu genocid al poporului”.
Vitali Kliciko susține că obiectivul lui Putin este reconstruirea Uniunii Sovietice, avertizându-l pe liderul rus că Ucraina „nu se va întoarce niciodată în URSS”, edilul Kievului adăugând că „ne vedem viitorul ca parte a familiei europene”.
Update 26 octombrie, ora 09.45. Pentagonul transmite că Rusia va începe efectuarea unor serii de exerciții militare nucleare în perioada următoare.
„Statele Unite au fost înştiinţate şi, aşa cum am evidenţiat anterior, acesta este un exerciţiu anual de rutină efectuat de Rusia. Din acest punct de vedere, Rusia se conformează obligaţiilor anuale în materie de control al armamentului şi angajamentelor în materie de transparenţă, de aceea transmite această înştiinţare”, a precizat generalul american Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, fără a detalia programul exerciţiilor strategice ruse, care probabil vor include teste cu rachete balistice.
Exercițiul nuclear anunțat de Moscova va fi intitulat „Grom” sau „The Thunder” și presupune, de cele mai multe ori, manevre pe scară largă ale forțelor nucleare strategice, inclusiv lansări de rachete reale, a explicat un oficial militar din SUA.
Update 26 octombrie, ora 09.39. Un oficial ucrainean de rang înalt susține că forţele ruse se pregătesc pentru cele mai grele bătălii în regiunea Herson, în timp ce Kremlinul este gata să apere cel mai mare oraș aflat sub controlul său de contraofensiva Ucrainei.
Armata rusă din regiune a fost respinsă în ultimele săptămâni și riscă să fie blocată împotriva malului vestic al râului Nipru. Regiunea Herson se află în mâinile lui Vladimir Putin încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni.
„Cu Herson totul este clar. Rușii se reaprovizionează, își întăresc gruparea de acolo”, a spus Oleksi Arestovych, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Asta înseamnă că nimeni nu se pregătește să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea dintre bătălii va avea loc pentru Herson”, a completat oficialul de la Kiev.
Rezumat 25 octombrie
Update 25 octombrie, ora 14.29. Rușii au lansat drone iraniene Shahed de pe teritoriul Belarusului. Sirenele de raidu aerian se aud în regiunea Kiev. Colonelul Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, a explicat că sirena de raid aerian se aude atunci când există amenințarea unui atac.
„Dacă se sună sirena de raid aerian, atunci există o amenințare. Nu putem face niciun comentariu până acum, pentru că, dacă o sirena de raid aerian este activată, atunci în mod clar există o amenințare și, în consecință, operațiunile de luptă sunt în desfășurare. Vom face comentarii imediat ce vom avea rezultatele”, a transmis el.
Update 25 octombrie, ora 14.26. Armata rusă a efectuat 15 lovituri cu rachete asupra Ucrainei în ultima zi și desfășoară operațiuni ofensive pe fronturile Bakhmut și Avdiivka. De asemenea, rușii stabilesc poziții defensive prin plasarea de mine de-a lungul malului stâng al râului Nipro (regiunea Herson).
„Inamicul încearcă să mențină teritoriile ocupate temporar și să le îmbunătățească pozițiile tactice, concentrându-se pe descurajarea acțiunilor forțelor de apărare [ucrainene] pe anumite fronturi și, în același timp, desfășoară acțiuni ofensive asupra Bakhmut și Avdiivka”, a relatat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Update 25 octombrie, ora 09.51. Aproximativ șapte explozii au răsunat în districtul Melitopol [partea ocupată a Oblastului Zaporojie – n.red.] peste noapte, iar dimineața a avut loc o explozie puternică chiar în orașul Melitopol.
„Ocupanții sunt din nou neliniştiţi în districtul Melitopol. Localnicii au numărat aproximativ şapte explozii puternice. Au văzut fum ridicându-se de lângă un pod de cale ferată. Sperăm că invadatorii au acum o modalitate mai puțină de a transporta echipamente”, a relatat Ivan Fedorov, primarul din Melitopol.
Update 25 octombrie, ora 09.44. Forțele armate ucrainene i-au împins pe ocupanții ruși din zone ale regiunii Lugansk și Donețk (Donbas).
„Forțele aeriene au efectuat 17 lovituri în cursul zilei. S-a confirmat că au fost lovite 13 grupuri de arme și echipamente militare și patru poziții de sisteme de rachete antiaeriene. În plus, unitățile de apărare aeriană au doborât două elicoptere pe diferite fronturi.
Rachetele ucrainene au lovit patru posturi de comandă, 10 grupuri de forță de muncă, arme și echipamente, șase puncte de depozitare a muniției, un sistem de rachete antiaeriene, o zonă de poziții de foc de artilerie și alte trei locuri importante folosite de inamic”, au transmis autoritățile militare.
Pentru a încetini contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, ocupanții continuă să pună mine pe poduri și pe rutele lor de retragere din regiunile Nikolaev și Herson. Invadatorii continuă să recruteze în mod activ prizonieri atât în Rusia, cât și în teritoriile ocupate temporar.
Rezumat 24 octombrie
Update 24 octombrie, ora 22.15. Uniunea Europeană a declarat că sprijină decizia Ucrainei de a invita experți ai organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite pentru a investiga „acuzațiile false” ale Rusiei, potrivit cărora Kievul intenționează să însceneze Rusiei folosirea armelor nucleare în Ucraina, a declarat luni șeful diplomației blocului la ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
„(Noi) salutăm decizia Ucrainei de a solicita trimiterea unei misiuni de experți ai AIEA. Sprijinul UE pentru Ucraina continuă fără încetare, inclusiv în combaterea dezinformării”, a declarat șeful politicii externe a UE, Joseph Borrell, într-un mesaj pe Twitter după convorbirea sa cu Kuleba.
Borrell s-a referit la afirmațiile Moscovei ca fiind „cele mai recente afirmații false ale Rusiei”.
Ministerul rus al Apărării a declarat că deține informații care arată că Ucraina plănuiește o provocare legată de detonarea așa-numitei „bombe murdare” sau a unei arme nucleare cu randament scăzut pe teritoriul său.
Ministerul nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține afirmația.
Update 24 octombrie, ora 21.20. Generalul american de rang înalt Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a vorbit astăzi cu omologul său rus, a declarat purtătorul său de cuvânt într-o scurtă citire a convorbirii.
Liderii militari au discutat mai multe probleme de interes legate de securitate și au convenit să mențină deschise liniile de comunicare.
„În conformitate cu practicile anterioare, detaliile specifice ale conversației lor vor fi păstrate private”, a declarat colonelul Dave Butler, purtătorul de cuvânt al Statului Major Întrunit, în nota de lectură.
Ieri, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, și secretarul apărării, Lloyd Austin, au vorbit prin telefon, fiind a doua convorbire în trei zile între cei doi.
Update 24 octombrie, ora 20.43. Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a reiterat angajamentul țării sale față de Ucraina în lupta împotriva agresiunii rusești, afirmând că „Iranul face o mare greșeală” dacă oferă ajutor rușilor și că sprijinul pentru Ucraina va continua chiar dacă republicanii vor prelua conducerea Camerei în urma alegerilor de la mijlocul mandatului din noiembrie.
„Sprijinul pentru Ucraina este bipartizan, bicameral, adică în Cameră și în Senat, și începe la Casa Albă, cu președintele nostru”, a declarat Pelosi într-o conferință de presă bilaterală cu premierul croat Andrej Plenković, după primul summit parlamentar al Platformei Internaționale pentru Crimeea.
„Cineva a făcut o declarație de genul ‘Nu vom da un cec în alb Ucrainei’. Noi nu am dat niciodată un cec în alb Ucrainei”, a spus ea.
„Așa că deducția care trebuie trasă din asta este că nu le-am da un ajutor, nu este adevărat. Și că a existat un cec în alb, nu este adevărat. Aceasta a fost o relație de mare integritate pentru democrație și libertate în întreaga lume.”
Update 24 octombrie, ora 20.08. Cel mai înalt șef militar britanic a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, generalul de armată Valeri Vasilievici Gerasimov, în această după-amiază.
Aceasta are loc pe fondul afirmațiilor repetate ale Rusiei – fără dovezi – potrivit cărora Ucraina ar plănui un atac cu „bombe murdare”.
Potrivit Ministerului Apărării, șeful Statului Major al Apărării, amiralul Tony Radakin, a respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește acțiuni de escaladare a conflictului și a reafirmat sprijinul de durată al Regatului Unit pentru Ucraina.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a adăugat: „Liderii militari au fost amândoi de acord cu privire la importanța menținerii unor canale deschise de comunicare între Marea Britanie și Rusia pentru a gestiona riscul de calcul greșit și pentru a facilita dezescaladarea.
„Conversația a urmat convorbirii telefonice a secretarului apărării cu omologul său rus de ieri și unei convorbiri telefonice între miniștrii de externe ai Franței, Regatului Unit și SUA de aseară.”
Convorbirea a avut loc la cererea Ministerului rus al Apărării.
Update 24 octombrie, ora 19.19. Alți doi ruși au fost arestați sub suspiciunea că au fotografiat o instalație militară restricționată din nordul Norvegiei, a anunțat poliția.
Procurorul Steffen Ravnasen a declarat pentru postul de televiziune norvegian NRK că cetățenii ruși – un bărbat și o femeie în vârstă de 30 de ani – au fost arestați sâmbătă în apropiere de Bjerkvik, care găzduiește o instalație militară și o cazarmă a Forțelor Armate norvegiene.
În ultimele săptămâni, mai mulți cetățeni ruși au fost reținuți în Norvegia, inclusiv patru cetățeni ruși – trei bărbați și o femeie – care au fost văzuți făcând fotografii în centrul Norvegiei cu obiecte acoperite de o interdicție de fotografiere. De atunci, aceștia au fost eliberați.
Update 24 octombrie, ora 18.34.Autoritățile ucrainene au încercat să atenueze temerile publicului cu privire la utilizarea de către Rusia a dronelor de fabricație iraniană, susținând că au avut din ce în ce mai mult succes în doborârea micilor aeronave.
Orașele din întreaga țară au fost afectate de loviturile repetate ale Rusiei asupra rețelelor electrice – folosind atât rachete, cât și drone.
Populația a fost îndemnată să economisească energia electrică, iar în multe zone au avut loc pene de curent.
Șeful spionajului militar ucrainean, Kyrylo Budanov, a declarat că armata a doborât mai mult de două treimi din cele aproximativ 330 de drone Shahed lansate de Rusia până sâmbătă.
„Teroarea cu ajutorul ‘Shaheds’ poate dura de fapt mult timp”, a declarat acesta, citat de ziarul Ukrainska Pravda.
„Apărarea antiaeriană face practic față, 70% sunt doborâte”, a adăugat el.
Update 24 octombrie, ora 17.12. Rusia a afirmat – fără a furniza dovezi – că Ucraina a fost în contact cu Marea Britanie cu privire la posibilitatea de a crea arme nucleare.
Într-o lungă postare pe Telegram, Ministerul rus al Apărării a reluat comentariile unor înalte personalități de la Kremlin, potrivit cărora Ucraina plănuiește un atac cu „bombe murdare” (a se vedea postarea de la ora 6.33).
Acesta a afirmat că biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost în contact cu reprezentanți britanici cu privire la posibilitatea de a obține tehnologie pentru crearea de arme nucleare.
„Pentru aceasta, Ucraina are o bază de producție adecvată și potențial științific”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
„Astfel, în Ucraina există întreprinderi din industria nucleară care au stocuri de substanțe radioactive care pot fi folosite pentru a crea o „bombă murdară”.”
Este important de reținut că așa-numitele bombe murdare nu sunt arme nucleare și sunt, în schimb, explozibili convenționali îmbibați cu materiale radioactive.
Ucraina nu deține arme nucleare, deoarece a renunțat la cele pe care le-a moștenit de la Uniunea Sovietică în 1994.
Rusia, pe de altă parte, are un stoc uriaș de focoase nucleare.
Update 24 octombrie, ora 16.40. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a pus sub semnul întrebării viitorul acordului privind cerealele, susținut de ONU, afirmând că mai este „mult de lucru” de făcut înainte ca acordul să poată fi reînnoit luna viitoare.
Acordul a permis Ucrainei – unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume – să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră de la începutul lunii august.
Lavrov a declarat că Moscova dorește ca ONU să furnizeze dovezi că exporturile, care trebuie să treacă printr-un centru de monitorizare din Istanbul, sunt direcționate către cele mai sărace țări din lume. În timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al Organizației Cooperării Islamice (OCI), care a avut loc luni la Moscova, el a declarat că a cerut ONU date privind destinațiile finale ale cerealelor.
Lavrov a declarat că Rusia înțelege că națiunile cele mai sărace primesc doar cinci până la șapte procente din grânele exportate, în timp ce restul ajunge în țările UE.
„Țările europene dau următoarea explicație: spun: da, noi primim cea mai mare parte a grâului ucrainean, dar apoi acest grâu este distribuit în întreaga lume, inclusiv în cele mai sărace țări.
Aș vrea să am o imagine mai clară, așa că am cerut secretariatului ONU, care este implicat în această operațiune și care deține toate datele, să furnizeze statistici privind circulația cerealelor până la destinația finală”, a declarat Lavrov.
Update 24 octombrie, ora 15.22. Ucraina a invitat experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) în țară pentru a dezminți afirmațiile nefondate ale Rusiei potrivit cărora Kievul intenționează să folosească o „bombă murdară”, a declarat ministrul ucrainean de externe.
Într-un mesaj postat luni pe Twitter, Dmitro Kuleba a declarat că a vorbit la telefon cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
„În convorbirea mea … am invitat oficial AIEA să trimită urgent experți la instalațiile pașnice din Ucraina despre care Rusia pretinde în mod înșelător că dezvoltă o bombă murdară”, a spus el.
„Grossi a fost de acord. Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost întotdeauna și rămâne transparentă. Nu avem nimic de ascuns”.
Kievul, SUA și alți oficiali occidentali au respins afirmațiile Moscovei potrivit cărora Ucraina plănuiește să folosească o așa-numită „bombă murdară” ca fiind o operațiune rusească sub steag fals.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și-a sunat omologii din SUA, Marea Britanie, Franța și Turcia într-un „carusel” telefonic pentru a susține că Ucraina plănuia să detoneze o armă care să combine explozibili convenționali și uraniu.
Zelenski a declarat duminică: „Dacă Rusia sună și spune că Ucraina se presupune că pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”.
Update 24 octombrie, ora 13.45. Postul de televiziune rusesc controlat de stat RT l-a suspendat pe prezentatorul Anton Krasovsky după ce acesta a sugerat în direct că copiii ucraineni din anii 1980 care vedeau forțele rusești ca ocupanți ar fi trebuit să fie „înecați”.
Luni, redactorul-șef al RT, Margarita Simonyan, a denunțat comentariile lui Krasovsky într-o postare pe Telegram, spunând că acestea sunt „sălbatice și dezgustătoare”.
„Deocamdată, opresc colaborarea noastră, deoarece nici eu, nici restul echipei RT nu ne putem permite să credem că vreunul dintre noi este capabil să împărtășească astfel de idei sălbatice”, a spus Simonyan.
Krasovsky este un comentator care își prezintă propria emisiune la RT.
El a făcut aceste comentarii într-o emisiune difuzată joia trecută, după ce autorul Serghei Lukyanenko a declarat că, într-o vizită în Ucraina în anii 1980, copiii i-au spus: „Ucraina este ocupată de moscoviți”.
Krasovsky a răspuns: „Acești copii ar fi trebuit să fie înecați în Tysyna [râu]”.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a apelat pe Twitter pentru a cere interzicerea la nivel mondial a RT, afirmând că aceste comentarii reprezintă o „incitare agresivă la genocid”.
„Guvernele care încă nu au interzis RT trebuie să urmărească acest fragment. Iată de partea cui vă alăturați dacă permiteți ca RT să opereze în țările voastre”, a spus Kuleba, împărtășind un fragment din emisiunea RT.
Ulterior, Krasovsky și-a cerut scuze pentru comentariile sale pe Telegram, spunând că „a fost foarte jenat” și că „nu a văzut linia”.
„Se întâmplă așa: Ești în direct, te lași dus de val”, a spus prezentatorul.
„Îmi cer scuze față de toți cei care au fost uimiți de acest lucru. Îmi cer scuze Margaritei, tuturor celor cărora acest lucru li s-a părut sălbatic, de neconceput și insurmontabil. Sper că mă veți ierta”, a adăugat Krasovsky.
Update 24 octombrie, ora 11.48. Rusia continuă să folosească drone iraniene kamikaze împotriva țintelor din întreaga Ucraină, deși eforturile ucrainenilor de a învinge UAV-urile Shahed-136 sunt din ce în ce mai reușite, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie. Surse oficiale, printre care și președintele Volodimir Zelenski, susțin că până la 85% din atacuri sunt interceptate, potrivit celui mai recent raport al serviciilor secrete britanice.
„Aceste aparate sunt lente, zgomotoase și zboară la altitudini joase (…). Probabil că Rusia folosește un număr mare de drone Shahed-136 iraniene pentru a pătrunde în apărările aeriene ucrainene din ce în ce mai eficiente. Probabil că le utilizează ca înlocuitor pentru armele de precizie cu rază lungă de acțiune fabricate în Rusia, care devin din ce în ce mai rare”, a transmis Ministerul britanic al Apărării.
Update 24 octombrie, ora 07.08. Autoritățile proruse din teritoriul ocupat Herson continuă să-i îndemne pe localnici să fugă, pe fondul unei contraofensive a ucrainenilor în regiune. De marți, aproximativ 25.000 de persoane au fost evacuate, a susținut șeful adjunct regional, instalat de Rusia, Kirill Stremousov. Oamenii au fost sfătuiți să ia „documente, bani, obiecte de valoare și haine” din cauza „situației tensionate de pe front”, potrivit agenției de presă Interfax.
Între timp, Kievul, SUA, Marea Britanie și Franța au respins cea mai recentă afirmație a Rusiei conform căreia Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe propriul său teritoriu ca fiind „în mod evident falsă”.
„Dacă Rusia sună și spune că se presupune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Consiliul de securitate națională de la Casa Albă a respins, de asemenea, afirmațiile lui Serghei Șoigu. „Lumea ar putea trece peste orice încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”, susțin Statele Unite ale Americii, notează The Guardian.
Rezumat 21 octombrie
Update 21 octombrie, ora 17.00. Iranul și-a îndemnat cetățenii din Ucraina să părăsească țara și să evite să călătorească acolo din cauza „intensificării confruntărilor militare și a creșterii tulburărilor”, potrivit unui comunicat al Ministerului iranian de Externe.
„Din cauza intensificării confruntărilor militare și a creșterii tulburărilor din Ucraina, cetățenilor iranieni li se recomandă cu tărie să nu călătorească în această țară. În același timp, toți iranienii care trăiesc în Ucraina sunt sfătuiți să părăsească țara pentru a-și proteja viața și siguranța”, se arată în declarație.
Măsura vine după ce SUA și aliații europeni au acuzat Iranul că a furnizat drone Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat miercuri că SUA au „numeroase dovezi” că dronele iraniene sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni și infrastructuri civile critice.
Casa Albă a declarat că personalul militar iranian a vizitat Crimeea pentru a ajuta la operațiunile rusești care vizează infrastructura civilă din Ucraina cu ajutorul dronelor.
Iranul continuă să nege că trimite arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.
„Iranul nu trimite arme părților beligerante din Ucraina și dorește să se pună capăt războiului și să se pună capăt strămutării oamenilor”, a transmis vineri pe Twitter ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian.
Update 21 octombrie, ora 16.23. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au ca scop crearea unui nou val de refugiați.
Vorbind în fața Consiliului European într-un discurs video, Zelenski a declarat că, după ce nu a reușit să folosească resursele energetice ca armă împotriva Europei, „actuala conducere rusă a ordonat să transforme sistemul energetic însuși într-un câmp de luptă. Consecințele acestui lucru sunt foarte periculoase, din nou pentru noi toți în Europa”.
„Atacurile rachetelor de croazieră rusești și ale dronelor de atac iraniene au distrus mai mult de o treime din infrastructura noastră energetică”, a spus el. „Din această cauză, din păcate, nu mai putem exporta energie electrică pentru a vă ajuta să mențineți stabilitatea.”
Update 21 octombrie, ora 15.19. Zilele de atacuri devastatoare ale Rusiei asupra infrastructurii energetice au făcut ca națiunea să piardă cel puțin 40% din capacitatea sa de generare a energiei electrice. Oficialii ucraineni au avertizat la începutul acestei săptămâni că vor urma pene de curent atât de urgență, cât și programate.
Zelenski a adăugat: „Rusia provoacă, de asemenea, un nou val de migrație a ucrainenilor către țările UE. Teroarea Rusiei împotriva instalațiilor noastre energetice are ca scop să creeze cât mai multe probleme cu electricitatea și căldura în Ucraina în această toamnă și iarnă și să determine cât mai mulți ucraineni să plece în țările dumneavoastră”.
Update 21 octombrie, ora 14.10. Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele aeriene ruse au distrus un depozit cu echipamente militare ucrainene de fabricație străină în regiunea ucraineană Herson.
Update 21 octombrie, ora 12.40.Cel puțin doi membri ai unui post de televiziune local au fost uciși de bombardamentele ucrainene joi seara, a declarat viceguvernatorul regiunii Herson, Ekaterina Gubareva, numită de Rusia.
Postând o fotografie a vehiculului lor, Gubareva a spus: „Așa arată mașina echipei noastre de televiziune Tavria TV după bombardamentul de seară al Forțelor Armate ale Ucrainei….Cel puțin două persoane din echipă au fost ucise”.
Un producător rus a fost unul dintre cei uciși, a spus Gubareva.
Update 21 octombrie, ora 11.57. În pofida cooperării cu Rusia în ceea ce privește capacitățile de apărare, Iranul respectă „integritatea teritorială” a Ucrainei, a afirmat vineri ministrul iranian de externe într-o convorbire telefonică cu cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene – în care a negat, de asemenea, că Teheranul ar fi furnizat Moscovei dronele folosite în atacurile mortale asupra Kievului din această săptămână.
„Politica Teheranului în ceea ce privește războiul din Ucraina este de a respecta integritatea teritorială a țării”, i-a spus Hossein Amirabdollahian lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, potrivit unei postări pe Twitter a Ministerului iranian de Externe.
„Iranul nu trimite arme părților aflate în conflict în Ucraina și dorește să se pună capăt războiului și să se pună capăt strămutării oamenilor”, a spus Amirabdollahian, potrivit postării.
„Ministrul iranian de externe a subliniat că Republica Islamică face eforturi pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina prin diplomație și îi sfătuiește pe europeni să privească problema cu o abordare realistă.”
Update 21 octombrie, ora 10.43. Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite în ultimele 24 de ore de atacurile cu rachete ucrainene asupra regiunii Lugansk din estul țării, potrivit unor oficiali pro-ruși din teritoriul ocupat.
Centrul comun de control și coordonare al Republicii Populare Lugansk (JCCC), susținut de Moscova, a afirmat că atacurile au fost efectuate de forțele ucrainene cu ajutorul sistemelor americane de rachete cu lansare multiplă HIMARS.
Așezările Lisichansk, Brianka, Troitske, Rubizhne, Chervony Prapor și Brianka au fost lovite în atacurile de joi și vineri, a declarat JCCC.
Cinci dintre cei uciși erau angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență din Chervony Prapor, a adăugat acesta.
Update 21 octombrie, ora 9.54. Ucraina a finalizat exhumarea cadavrelor din cea mai mare groapă comună descoperită în urma retragerii trupelor rusești din orașul Liman din estul țării, a anunțat joi poliția ucraineană.
Potrivit Poliției Naționale a Ucrainei, 146 de cadavre au fost exhumate în cimitirul Liman din regiunea Donețk, dintre care 111 erau civili și 35 de militari.
Poliția a precizat că unele dintre victime au murit din cauza rănilor provocate de schije de obuze rusești, adăugând că unele cadavre prezentau semne că au suferit „o moarte violentă”, fără a oferi mai multe detalii.
Odată cu exhumarea cimitirului finalizată, numărul cadavrelor exhumate în Liman se ridică acum la 166, dintre care cinci sunt copii, potrivit poliției.
Victimele vor fi reîngropate după o examinare medico-legală, în timp ce exhumarea civililor îngropați în altă parte este în curs de desfășurare, a precizat poliția.
Update 21 octombrie, ora 9.30. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că plănuiește să distrugă un baraj hidroelectric în regiunea Herson, în estul țării, unde soldații ucraineni avansează în mod constant, iar autoritățile instalate de Moscova au început ceea ce numesc „evacuări” de civili.
Joi târziu, Zelenski a acuzat Moscova că a plantat mine la un baraj din regiunea ocupată de Rusia, ceea ce reprezintă o amenințare pentru o rețea de canale lungi de 400 km construită de sovietici.
Zelenski a declarat în ultimul său discurs:
„Rusia se pregătește să atace centrala hidroelectrică Kakhovka. Potrivit informațiilor noastre, agregatele și barajul centralei hidroelectrice de la Kakhovka au fost minate de teroriștii ruși.
Dacă barajul este distrus … canalul din Crimeea de Nord va dispărea pur și simplu, iar acest lucru ar fi „o catastrofă la scară mare”, a adăugat liderul ucrainean.
Prin acest atac terorist, ei pot distruge, printre altele, chiar și posibilitatea de a furniza apă din râul Nipru către Crimeea. În cazul distrugerii barajului de la Centrala Hidroelectrică Kakhovka, canalul din Crimeea de Nord va dispărea pur și simplu”.
Update 21 octombrie, ora 9.10. Șase persoane au fost rănite în această dimineață într-o lovitură rusă asupra „unui obiect de infrastructură industrială” din orașul Harkov, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regional, Oleh Synyehubov.
Vitaliy Kim, guvernatorul din Nikolaiev nu are de raportat victime în actualizarea sa zilnică, deși a postat pe Telegram pentru a spune că la ora 6.50 în această dimineață a fost lovită „coasta comunității Kutsurub”.
Rezumat 20 octombrie
Update 20 octombrie, ora 18.00. O termocentrală din orașul Burshtyn, în vestul Ucrainei, a fost lovită miercuri de un atac rusesc, potrivit guvernatorului regiunii Ivano-Frankivsk, Svitlana Onyshchchuk.
Ea a declarat că nimeni nu a fost rănit în atacul care a provocat un incendiu la centrală, dar nu a dat alte detalii despre pagube.
Salvele de miercuri au lovit centrala Burshtyn, care furnizează electricitate pentru trei regiuni vestice și 5 milioane de consumatori.
Update 20 octombrie, ora 17.33. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat într-un interviu pentru DW că situația din jurul centralei este „cu adevărat periculoasă” și „precară”.
Echipa sa lucrează de săptămâni întregi pentru a stabili o zonă de protecție în zonă, a spus el, dar nu a avut încă succes.
Grossi a spus că încă se negociază zona, dar că „ambele părți au fost de acord să lucreze cu mine, așa că sper că vom putea face progrese destul de curând”.
El a spus că o comparație cu Cernobîl nu este potrivită, deoarece tehnologia este foarte diferită și pentru că ” este o centrală mult mai mare”, cu riscuri constante pentru alimentarea cu energie electrică.
Întrebat dacă Putin ar putea folosi arme nucleare pe fondul unei serii de eșecuri militare, Grossi a răspuns: „Nu am niciun indiciu că ar fi cazul”.
Update 20 octombrie, ora 16.55. Președintele rus Vladimir Putin a introdus legea marțială în regiunile ocupate din Ucraina pe care Moscova susține că le-a anexat.
Kremlinul a publicat un decret care spune că legea marțială va fi introdusă începând de joi dimineață în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
„Am semnat un decret pentru a introduce legea marțială în aceste patru subiecte ale Federației Ruse”, a declarat Putin într-o reuniune televizată a Consiliului Național de Securitate.
Putin nu a precizat inițial măsurile care vor fi luate în cadrul legii marțiale în aceste regiuni.
Update 20 octombrie, ora 15.12. Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene au convenit provizoriu sancțiuni împotriva a opt persoane și entități din cauza folosirii unor avioane fără pilot de fabricație iraniană în loviturile rusești asupra Ucrainei, potrivit unor surse diplomatice.
Experții în domeniul sancțiunilor din cele 27 de state membre ale UE au convenit asupra listei în cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri.
„Acum că am adunat propriile noastre dovezi suficiente, se lucrează în cadrul Consiliului [European] în vederea unui răspuns clar, rapid și ferm al UE”, a declarat Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell.
Un diplomat a declarat că lista va fi probabil completată la timp pentru o reuniune a liderilor europeni, care va începe joi seara târziu.
Ucraina a cerut luni sancțiuni împotriva Iranului, haiving a acuzat Teheranul de săptămâni întregi că a furnizat Rusiei drone Shahed-136.
Update 20 octombrie, ora 13.40. Recenta recunoaștere a Rusiei că „a apărut o situație dificilă” în regiunea Herson este extrem de neobișnuită și probabil indică faptul că autoritățile iau în considerare o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Dnipro, au declarat serviciile secrete britanice.
Comandantul recent numit de Moscova al forțelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a făcut acest anunț la începutul acestei săptămâni.
Cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării arată:
„Autoritățile ruse iau în considerare în mod serios o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de râul Dnipro.
O provocare cheie a oricărei operațiuni de retragere rusească ar fi extragerea trupelor și a echipamentelor lor peste râul de 1000 de metri lățime în bună ordine.
Având în vedere că toate podurile permanente au fost grav avariate, este foarte probabil ca Rusia să se bazeze în mare măsură pe un pod temporar pe care l-a finalizat în apropiere de Herson în ultimele zile și pe unitățile militare de feriboturi cu pontoane, care continuă să funcționeze în mai multe locații.”
Update 20 octombrie, ora 12.43. Ucraina va începe să restricționeze furnizarea de energie electrică în întreaga țară începând de astăzi, de la ora 7 dimineața, ca răspuns la loviturile Rusiei împotriva infrastructurii sale energetice.
Ucrainenii vor trebui acum să se pregătească pentru „pene de curent”, iar oamenii vor trebui să economisească energia, a avertizat adjunctul șefului biroului președintelui, Kyrylo Tymoshenko.
Update 20 octombrie, ora 11.55. Un atac aerian rusesc care a lovit miercuri o importantă centrală termică din orașul Burshtyn, în vestul Ucrainei, a provocat pagube „destul de serioase”, a declarat joi guvernatorul regiunii.
Update 20 octombrie, ora 11.12. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin folosește energia și foamea ca arme, dar nu a reușit să rupă unitatea Occidentului și nu își va atinge obiectivele de război prin tactici de pământ pârjolit.
„Nu vom lăsa fără răspuns ultima escaladare a Moscovei. Tacticile de pământ pârjolit nu vor ajuta Rusia să câștige războiul. Ele nu vor face decât să întărească unitatea și hotărârea Ucrainei și a partenerilor săi”, a declarat Scholz în parlamentul german.
Update 20 octombrie, ora 9.30. Rachete rusești au lovit joi o școală din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean.
„În această dimineață, în jurul orei 7:20 (locală), teroriștii ruși au lansat un atac cu rachete pe teritoriul unei școli specializate pentru copii din satul Komyshuvakha”, a declarat pe Telegram Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului Biroului președintelui ucrainean.
„Informațiile despre distrugeri și victime sunt în curs de clarificare”.
Update 20 octombrie, ora 9.12. Ambasadorul iranian la ONU neagă că Teheranul a furnizat drone Rusiei.
Ambasadorul Iranului la Națiunile Unite, Amir Saeid Iravani, a negat miercuri că țara sa a furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina.
Vorbind cu reporterii după o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU, Iravani a afirmat că țările occidentale desfășoară o campanie de dezinformare împotriva Iranului, spunând că Teheranul nu ar încălca o rezoluție a Consiliului de Securitate prin trimiterea de drone către Rusia.
„Iranul are convingerea fermă că niciunul dintre exporturile sale de arme, inclusiv UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot], către vreo țară nu se încadrează în prevederile paragrafului patru din anexa B la rezoluția 2231”, a declarat Iravani, referindu-se la Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care restricționează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.
Update 20 octombrie, ora 9.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Iranul că a luat „bani cu sânge” de la Rusia pentru furnizarea de drone „kamikaze” folosite în atacurile mortale împotriva unor orașe, inclusiv Kiev.
Utilizarea dronelor în războiul din Ucraina a crescut din vară, când Statele Unite și Kievul spun că Moscova a achiziționat drone Shahed-136 din Iran. Teheranul a negat că a furnizat arme Rusiei, în ciuda dovezilor care demonstrează contrariul.
„Nu am încredere în conducerea Iranului”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat miercuri postului canadian CTV.
„Ei au negat public toate acestea, spunând că nu am vândut nimic, dar iată că vedem. Sute de lovituri.
În Ucraina, în capitală, în infrastructura civilă, în școli, în apropiere de universitate, la universitate și oprirea sistemului nostru energetic.”
În timp ce Rusia se confruntă cu eșecuri tot mai mari în Ucraina, se pare că apelează tot mai des la ajutorul Iranului, într-o evoluție care a stârnit îngrijorarea Occidentului și a adversarilor regionali ai Teheranului.
Iranul a trimis instructori militari în Crimeea pentru a instrui și consilia armata rusă cu privire la utilizarea dronelor construite de Iran, pe care Moscova le-a folosit pentru a face să plouă cu teroare asupra orașelor din Ucraina.
Prezența personalului iranian pe teritoriul ucrainean ocupat ar marca o escaladare semnificativă a implicării Iranului în războiul de susținere a Rusiei și o nouă etapă în alianța militară în devenire a celor două țări.
Rezumat 19 octombrie
Update 19 octombrie, ora 23.48. Şeful adjunct al Biroului preşedintelui, Kirilo Timoşenko, le-a cerut ucrainenilor să limiteze pe cât posibil utilizarea energiei electrice de la 7:00 a.m. până la 23:00, joi, 20 octombrie.
„Tocmai am avut o întâlnire cu Ministerul Energiei și cu toți șefii administrațiilor militare. Mă adresez întregii populații a Ucrainei, mâine este o zi foarte grea, în legătură cu bombardamentele care au avut loc astăzi și ieri, alaltăieri, pe instalațiile energetice.
Prin urmare, mâine este necesar și solicităm cu tărie de la ora 7 dimineața până la ora 11 seara să se minimizeze utilizarea energiei electrice, acest lucru se aplică în fiecare regiune”, a spus oficialul de la Kiev.
Update 19 octombrie, ora 21.53. O rachetă rusească a lovit o termocentrală importantă din Burştin (vestul Ucrainei), a transmis guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk. Uzina pe cărbune alimentează cu electricitate cinci milioane de consumatori din trei regiuni ucrainene, adică peste 10% din populaţia ţării dinainte de război.
Într-o declaraţie video online, oficialul regional spune că bombardamentul a provocat un incendiu la centrală, dar nimeni nu a fost rănit. Până acum, zona aflată la sute de kilometri de front nu fusese afectată prea mult de conflictul armat. Săptămâna trecută, termocentrala de la Burştin a fost lovită de patru rachete.
Update 19 octombrie, ora 19.35. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat decizia de a introduce legea marțială în părțile anexate ale regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk. Citește mai multe AICI.
Update 19 octombrie, ora 15.05. Mai multe explozii au fost auzite în Kiev, capitala Ucrainei, conform ambasadorului Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons.
Explosions heard in #Kyiv – likely air defence in action. I was at meetings in town so am now in a bomb shelter. Everyone here has pulled out a laptop or phone and got on with their work or they’re continuing meetings. Total calm.
— Melinda Simmons (@MelSimmonsFCDO) October 19, 2022
„Explozii auzite în Kiev – probabil apărarea antiaeriană în acțiune. Eram la întâlniri în oraș, așa că acum sunt într-un adăpost antiaerian. Toată lumea de aici a scos un laptop sau un telefon și și-a continuat munca sau continuă întâlnirile. Calm total”, a scris Simmons pe Twitter.
Update 19 octombrie, ora 14.03. Rusia afirmă că a lansat noi lovituri asupra infrastructurii energetice din Ucraina
Rusia a lansat noi lovituri împotriva unor obiective militare și energetice din Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul Apărării în informarea sa zilnică.
Loviturile rusești cu rachete și bombardamentele asupra utilităților energetice au lăsat miercuri mai multe sate, orașe și părți din două orașe ucrainene fără energie electrică, au declarat autoritățile ucrainene, strângând și mai mult lațul energetic pe care Moscova îl folosește pentru a strânge țara, amenințând cu suferința pentru milioane de oameni în timpul iernii.
Update 19 octombrie, ora 13.33. Oficialii pro-Kremlin spun că vor evacua 50.000 de persoane din Herson
Autoritățile instalate de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei au declarat miercuri că intenționează să evacueze aproximativ 50.000 de civili din cauza unei contraofensive ucrainene.
„Ne așteptăm să evacuăm între 50.000 și 60.000 de persoane pe malul stâng al Niprului”, a declarat un oficial pro-Kremlin, Vladimir Saldo, pe canalul Telegram „Solovyov Live”.
Saldo a spus că se așteaptă ca evacuarea să dureze șase zile, iar agenția de știri RIA Novosti a anunțat că evacuările cu barca au început deja.
Citând un alt oficial pro-rus, aceasta a afirmat că persoanele evacuate ar putea călători în Rusia.
Update 19 octombrie, ora 11.20. Dnipro a fost lovit „toată noaptea” de atacuri rusești, provocând pene de curent în orașele și satele din regiunea centrală a Ucrainei, a declarat miercuri un oficial militar într-o postare pe Telegram.
„Rușii au lovit regiunea toată noaptea cu diferite arme. Două districte – Krivoi Rog și Nikopol – au fost bombardate. Infrastructura energetică din districtul Krivoi Rog a fost lovită de rachete provocând distrugeri serioase”, a declarat Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.
„Nu există energie electrică în orașele și satele din comunitățile teritoriale Apostolove, Zelenodolsk, Shyroke și Sofiivka, precum și într-unul dintre districtele din Krivoi Rog”.
De asemenea, au existat „întreruperi de apă” în aceleași comunități, a adăugat postul.
La începutul zilei de miercuri, primarul din Krivoi Rog a declarat că unele părți ale orașului au rămas fără electricitate din cauza unei greve care a avut loc peste noapte la o instalație energetică.
Update 19 octombrie, ora 10.20. Armata ucraineană afirmă că 13 drone „kamikaze” au fost doborâte miercuri dimineață în regiunea Nikolaiev.
Armata ucraineană a declarat că a doborât 13 drone „kamikaze” deasupra regiunii sudice Nikolaiev în cursul nopții, potrivit unei declarații publicate miercuri pe Telegram.
„În timpul nopții de 18-19 octombrie, inamicul a atacat regiunea Mykolaiv de două ori cu drone kamikaze ‘Shahed-136′”, se arată în declarația Forțelor Armate.
„Unsprezece au fost doborâte de apărarea aeriană a comandamentului aerian „Sud”, alte două – de soldații Gărzii Naționale a Ucrainei și ai Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei”.
Într-o postare anterioară, armata a declarat că au fost doborâte în total 12 drone.
Update 19 octombrie, ora 9.10. Ucraina s-a confruntat săptămâna aceasta cu un asalt de amploare asupra infrastructurii critice și a surselor de energie, care a implicat drone și rachete de croazieră.
Orașul Enerhodar din sud-estul Ucrainei, ocupat de Rusia, se confruntă cu întreruperi de energie electrică și apă din cauza bombardamentelor din timpul nopții, a declarat primarul Dmytro Orlov într-o postare pe Telegram miercuri.
„În timpul nopții, Enerhodar a fost din nou sub tir. Orașul este parțial fără electricitate și apă. Bombardamentele, mai întâi asupra zonei industriale și apoi asupra orașului însuși, au început în jurul miezului nopții și nu s-au oprit dimineața”, a declarat Orlov.
Update 19 octombrie, ora 08.10. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la recentele rețineri a doi membri ai personalului centralei nucleare din Zaporojie.
„Aceasta este o altă evoluție îngrijorătoare care sper sincer că va fi rezolvată rapid”, a declarat Grossi într-un comunicat.
Compania energetică de stat ucraineană Energoatom a afirmat luni, într-o postare pe Telegram, că doi lucrători de la centrala nucleară ocupată de Rusia au fost „răpiți” și l-a rugat pe Grossi să intervină.
Update 19 octombrie, ora 07.55.Iranul a trimis personal militar în Crimeea pentru a instrui și consilia armata rusă cu privire la utilizarea dronelor de fabricație iraniană, potrivit a două surse familiare cu serviciile de informații americane. În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat o serie de atacuri rusești cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană. Oficialii iranieni au negat că Teheranul trimite arme pentru a ajuta Rusia.
Numărul persoanelor ucise în atacurile Rusiei asupra capitalei ucrainene de luni a crescut la cinci, potrivit primarului Vitali Klitschko. Separat, cel puțin trei persoane au murit în loviturile de marți, a declarat biroul procurorului general al Ucrainei.
Ministerul ucrainean de Externe a cerut Israelului să „fie deschis alături de Ucraina” și să ofere sprijin „în sfera apărării aeriene”. Israelul a condamnat oficial invazia Rusiei în Ucraina și a trimis ajutoare Kievului, dar nu a furnizat încă arme țării.
Rezumat 18 octombrie
Update 18 octombrie, ora 22.40. Peste o mie de orașe și sate din Ucraina au rămas fără curent electric, după atacurile masive ale Rusiei din ultimele zile, au declarat oficialii ucraineni. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Oleksandr Khorunzhyi, a declarat că peste 70 de persoane au fost ucise în loviturile cu rachete și drone.
Update 18 octombrie, ora 22.12. Armata rusă se pregătește să evacueze populația orașului Herson, capitala regiunii omonime anexată de Vladimir Putin, din cauza unei contraofensive a Kievului, a anunțat, marți, comandantul forțelor ruse din Ucraina.
„Armata rusă va asigura înainte de toate evacuarea în siguranță a populației” din Herson, unde atacurile ucrainene care vizează infrastructura civilă „creează o amenințare directă la adresa vieții locuitorilor”, a spus generalul Serghei Surovikin pentru postul de televiziune public rusesc Rossia 24, subliniind că situația din oraș era „foarte grea”.
Update 18 octombrie, ora 17.43. Ocupanții ruși au răpit alți angajați de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP). Este vorba de doi oficiali ai fabricii, pe care i-au dus într-o locație necunoscută, relatează Energoatom [compania de stat a Ucrainei care conduce toate centralele nucleare din această țară].
Angajații răpiți sunt Oleh Kostiukov, șeful Serviciului IT ZNPP, și Oleh Osheka, asistentul directorului general al ZNPP. Energoatom a adăugat că locația sau starea lor rămâne necunoscută. Compania a făcut apel la Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), și la comunitatea internațională să intervină pentru eliberarea ostaticilor.
Update 18 octombrie, ora 14.00. Luni, Kievul a fost lovit de drone „kamikaze”, soldate cu moartea a cel puțin patru persoane. Rusia a declarat că a vizat infrastructura militară și energetică în atacurile de luni.
Ucraina a declarat că atacurile au fost efectuate de drone fabricate în Iran. Marea Britanie, Franța și SUA spun că furnizarea de drone de către Iran Rusiei ar încălca o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care a aprobat acordul nuclear din 2015 dintre Iran și șase puteri, care acum se află în impas. Iranul neagă că furnizează drone Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a făcut niciun comentariu.
Update 18 octombrie, ora 13.12. UE a aprobat o misiune de asistență militară pentru antrenarea a 15.000 de soldați ucraineni începând de luna viitoare, precum și un plan de acordare de fonduri suplimentare de aproximativ 500 de milioane de euro (486 de milioane de dolari) pentru a ajuta la achiziționarea de arme.
Update 18 octombrie, ora 11.55. Dmitri Medvedev, vicepreședintele consiliului de securitate al lui Putin, a avertizat că ar fi o greșeală ca Israelul să furnizeze arme Ucrainei, a relatat agenția rusă de știri Tass.
„Israelul pare să fi decis să furnizeze arme regimului de la Kiev. Aceasta ar fi o decizie foarte pripită, deoarece ar afecta toate relațiile interstatale dintre țările noastre”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram.
Update 18 octombrie, ora 10.30. O instalație energetică din capitala Ucrainei, Kiev, a fost lovită marți dimineață de cel puțin trei lovituri rusești, potrivit unui oficial de rang înalt
„Trei lovituri preliminare asupra unei instalații energetice de pe malul stâng al orașului”, a declarat adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, Kyrylo Tymoshenko, într-o postare pe Telegram.
Primarul Kievului, Vitali Klitchko, a declarat: „Explozii din nou în Kiev în această dimineață. Este vorba despre districtul Desnyanskyi. O instalație de infrastructură critică. Toate serviciile se îndreaptă spre locul faptei”.
Loviturile vin la o zi după ce cel puțin patru persoane au fost ucise când Rusia a atacat Kievul cu drone „kamikaze” de fabricație iraniană.
Update 18 octombrie, ora 9.40. În premieră, oficiali ucraineni și ruși pentru drepturile omului s-au întâlnit luni în timpul unui schimb de prizonieri între cele două părți.
Dmytro Lubinets, comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, s-a întâlnit cu Tatiana Moskalkova, comisarul rus pentru drepturile omului, în timpul schimbului a peste 200 de prizonieri de război.
Moskalkova a postat pe Telegram o înregistrare video a întâlnirii. Nu este clar unde anume a avut loc schimbul.
În videoclip, Lubineț și Moskalkova se apropie unul de celălalt pe o autostradă pustie, își strâng mâinile și au un scurt schimb de replici.
„Astăzi este ziua în care marinarii noștri civili se vor întoarce acasă”, i-a spus Moskalkova lui Lubinets.
„De asemenea, este important să ne asigurăm că există coridoare sigure pentru munca noastră cu cei evacuați. Avem o mulțime de întrebări, dar cea mai importantă este returnarea tuturor documentelor lor.
Așa că pentru asta vin astăzi la dumneavoastră și sunt aici pentru a vă ajuta în cazul în care un evacuat sau un refugiat are nevoie de un anumit document sau de confirmarea identității sale.”
Update 18 octombrie, ora 8.00. Clădiri rezidențiale din capitala ucraineană Kiev au fost avariate în urma unor atacuri cu drone kamikaze asupra unui cartier central luni dimineață.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 28 de drone încărcate cu explozibil s-au îndreptat spre capitală în această dimineață și, deși multe au fost interceptate, un număr mic a lovit mai multe locații, cel puțin cinci explozii fiind auzite în oraș.
Se știe că patru persoane au murit în urma atacurilor cu drone, inclusiv o femeie însărcinată.
Rusia și-a intensificat utilizarea atacurilor efectuate cu drone în ultimele săptămâni, cu diverse ținte lovite în Ucraina, în special infrastructura energetică.
Update 18 octombrie, ora 7.55. Moscova a lansat luni o anchetă penală privind prăbușirea unui avion de vânătoare în orașul rusesc Yeysk din sudul țării, în apropiere de Ucraina.
Update 18 octombrie, ora 7.38. SUA vor trage Rusia la răspundere pentru „crime de război” după atacurile cu drone.
Statele Unite vor trage Rusia la răspundere pentru „crime de război”, a declarat Casa Albă, la câteva ore după ce Rusia a atacat cu drone orașe ucrainene, ucigând cel puțin patru persoane într-o clădire de apartamente din centrul Kievului.
De asemenea, forțele rusești au vizat infrastructuri din întreaga țară, în al doilea val de raiduri aeriene într-o săptămână.
Secretarul de presă al președintelui american Joe Biden, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor că Casa Albă „condamnă cu fermitate atacurile cu rachete ale Rusiei de astăzi” și a afirmat că atacul „continuă să demonstreze brutalitatea președintelui rus Vladimir Putin”.
Rezumat 17 octombrie
Update 17 octombrie, ora 23.43. Cel puțin patru persoane au fost ucise în urma prăbușirii unui avion de vânătoare rusesc într-o clădire de apartamente din Yeysk, în apropiere de Ucraina, au anunțat agențiile de presă rusești.
Yeysk este separat de teritoriul rusesc ocupat în sudul Ucrainei de o porțiune îngustă a Mării Azov.
O înregistrare video publicată de canalul de știri militare Zvezda pare să arate explozii în avionul de vânătoare-bombardament supersonic cu rază medie de acțiune Sukhoi Su-34 în timp ce acesta plonja spre apartamente. Agențiile rusești au declarat că piloții s-au ejectat.
Președintele rus Vladimir Putin a fost informat și a ordonat „să se acorde toată asistența necesară victimelor incidentului cu avionul militar”, a declarat Kremlinul pentru agenția de știri de stat TASS.
Update 17 octombrie, ora 19.40. Un avion militar s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din orașul Yeysk din sudul Rusiei.
Imagini neconfirmate ale incidentului arată o minge de foc uriașă care înghite un bloc turn.
Ministerul rus al Apărării a declarat că avionul, un bombardier Su-34, efectua un zbor de antrenament când unul dintre motoare a luat foc.
Nu se știe încă dacă există victime, dar la fața locului au fost văzute ambulanțe și mașini de pompieri.
Piloții de vânătoare din avion au reușit să scape înainte de prăbușire, a precizat ministerul.
„Potrivit unui raport al piloților, care s-au aruncat din avion, motivul prăbușirii a fost un incendiu la unul dintre motoare în timpul decolării”, se arată în comunicatul său.
Într-un mesaj pe Telegram, guvernatorul teritoriului Krasnodar, din care face parte Yeysk, a declarat că se îndreaptă spre oraș și că toate serviciile de pompieri regionale și locale luptă împotriva incendiului.
„Astăzi, puțin timp după decolarea pentru un zbor de antrenament, de pe aerodromul militar din Districtul Militar de Sud, o aeronavă Su-34 s-a prăbușit.
Avionul s-a prăbușit în orașul Eisk Potrivit raportului piloților catapultați, cauza accidentului a fost aprinderea unuia dintre motoare în timpul decolării.
La locul prăbușirii Su-34 în curtea uneia dintre zonele rezidențiale, combustibilul aeronavei s-a aprins”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Update 17 octombrie, ora 19.05. Un avion s-a prăbușit în regiunea Krasnodar peste clădiri rezidențiale, iar o parte a unui bloc a luat flăcări.
Se pare că avionul ar fi căzut într-o curte de pe strada Western. Avionul rus a distrus 15 apartamente, care au fost cuprinse de flăcări, în timp ce pilotul s-ar fi ejectat.
Update 17 octombrie, ora 18.10. Rusia a atacat luni Kievul cu drone „kamikaze”, potrivit oficialilor ucraineni, care și-au repetat apelurile pentru ca aliații occidentali să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană mai avansate. Atacurile ucigașe au loc după ce Moscova a tras sute de rachete asupra unor ținte civile din Ucraina săptămâna trecută.
Dronele au jucat un rol semnificativ în conflict de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă, dar utilizarea lor a crescut după ce Moscova a achiziționat noi drone din Iran în timpul verii.
Update 17 octombrie, ora 17.10. Mobilizarea parțială a Rusiei se încheie la Moscova, iar birourile de încorporare militară din oraș se vor închide luni, anunță primarul orașului.
Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunțat luni încheierea mobilizării parțiale în oraș și închiderea birourilor de recrutare militară la ora locală 14.00, potrivit declarației publicate online.
„Potrivit informațiilor comisarului militar al Moscovei, sarcinile pentru mobilizarea parțială, stabilite în baza decretului președintelui și a însărcinării Ministerului Apărării, au fost finalizate în totalitate”, a declarat Sobyanin în comunicat.
„Birourile militare de recrutare se vor închide la 17 octombrie 2022, la ora 14:00. Convocările trimise în procesul de mobilizare la locul de reședință și la întreprinderi încetează să mai fie valabile”, se arată în declarație.
Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși, o măsură care amenința să escaladeze invazia sa șovăitoare în Ucraina, după o serie de înfrângeri care au provocat recriminări la Moscova.
Update 17 octombrie, ora 16.24. Putin a declarat într-un discurs că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” și chiar a evocat spectrul armelor nucleare, dacă va considera că „integritatea teritorială” a Rusiei este pusă în pericol.
Update 17 octombrie, ora 15.33. Forțele de securitate ale Kievului au reușit să doboare 36 din cele 42 de drone de atac lansate luni de Rusia, a declarat luni ministrul de interne al Ucrainei.
„Aceasta arată că acest atac nu și-a atins scopul. Cred că scopul a fost să depășească atacul cu rachete de lunea trecută. Dar acest lucru nu s-a întâmplat astăzi”, a declarat Denys Monastyrskyi la televiziunea ucraineană.
Dintre cele 42 de drone, aproximativ 30 au vizat Kievul, a precizat el, adăugând că celelalte au vizat regiunile Sumy și Dnipropetrovsk.
Cel puțin o dronă din Kiev a fost doborâtă de focuri de armă de calibru mic trase de ofițerii de poliție, a adăugat el.
Cu toate acestea, el a avertizat că șansa de a doborî o dronă cu focuri de armă de calibru mic este destul de redusă, cu un risc ridicat.
„Aș dori să mă adresez acelor cetățeni care au arme de foc în posesie: împușcarea dintr-o pușcă sau un pistol din clădirea înaltă ar putea provoca mai multe daune decât șansa de a doborî o dronă”, a spus el.
Update 17 octombrie, ora 13.55. Trupele ruse și belaruse „acționează în etape” pentru a proteja Belarusul, afirmă ministrul apărării.
Trupele rusești și belaruse au „început să se desfășoare și să îndeplinească sarcini pentru apărarea armată” a Belarusului, potrivit ministrului belarus al apărării Viktor Khrenin, a anunțat luni presa de stat belarusă BELTA.
„Astăzi, pe baza situației actuale, acționăm în etape, implementând măsuri individuale care vizează pregătirea proactivă a grupării regionale pentru a răspunde la provocările și amenințările emergente”, a declarat Khrenin la o întâlnire cu personalul uneia dintre fabricile din Belarus, citat de BELTA.
„Gruparea regională de trupe și forțe în sine este un organism complex format din mai multe componente. Acesta include organisme de comandă și control la diferite niveluri, și trupe, și forțe, precum și diferite sisteme de sprijin, atât belaruse, cât și rusești”, a adăugat el.
Potrivit lui Alexander Volfovici, secretar de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, gruparea regională de trupe de pe teritoriul republicii este desfășurată într-o componență incompletă.
„În viitor, viața va arăta dacă va fi desfășurată la scară completă sau nu”, a declarat Volfovici, citat de BELTA.
„Belarus va primi 9.000 de persoane, aproximativ 170 de tancuri, până la 200 de vehicule de luptă antiaeriană și până la 100 de tunuri și mortiere cu un calibru de peste 100 mm”, a declarat Revenko pe Twitter.
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a anunțat pe 10 octombrie că Belarusul a fost de acord să desfășoare o grupare regională comună, invocând „agravarea situației la granițele vestice ale statului Uniunii”.
Update 17 octombrie, ora 12.53. Regiunea Kiev a fost atacată cu drone kamikaze, motiv pentru care apărareaa eriană a fost activată, a transmis Oleksii Kuleba, șeful Administrației Militare a Oblastului Kiev.
„De la 6:30, avem un semnal de raid aerian, iar sistemul de apărare aeriană funcționa eficient; nu putem dezvălui încă detaliile (…)”, a spus oficialul ucrainean.
Trupele rusești și belaruse au „început să se desfășoare și să îndeplinească sarcini pentru apărarea armată” a Belarusului, potrivit ministrului belarus al apărării Viktor Khrenin, a anunțat luni presa de stat belarusă BELTA.
„Astăzi, pe baza situației actuale, acționăm în etape, implementând măsuri individuale care vizează pregătirea proactivă a grupării regionale pentru a răspunde la provocările și amenințările emergente”, a declarat Khrenin la o întâlnire cu personalul uneia dintre fabricile din Belarus, citat de BELTA.
„Gruparea regională de trupe și forțe în sine este un organism complex format din mai multe componente. Acesta include organisme de comandă și control la diferite niveluri, și trupe, și forțe, precum și diferite sisteme de sprijin, atât belaruse, cât și rusești”, a adăugat el.
Potrivit lui Alexander Volfovici, secretar de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, gruparea regională de trupe de pe teritoriul republicii este desfășurată într-o componență incompletă.„În viitor, viața va arăta dacă va fi desfășurată la scară completă sau nu”, a declarat Volfovici, citat de BELTA.
Luni, Valery Revenko, șeful departamentului de cooperare militară internațională din cadrul Ministerului Apărării din Belarus, a declarat într-un mesaj pe Twitter că Rusia intenționează să trimită în Belarus aproximativ 170 de tancuri, până la 200 de vehicule blindate de luptă și până la 100 de tunuri și mortiere cu un calibru de peste 100 mm, ca parte a grupării de trupe belaruso-ruse desfășurate.
„Belarus va primi 9.000 de persoane, aproximativ 170 de tancuri, până la 200 de vehicule de luptă antiaeriană și până la 100 de tunuri și mortiere cu un calibru de peste 100 mm”, a declarat Revenko pe Twitter.
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a anunțat pe 10 octombrie că Belarusul a fost de acord să desfășoare o grupare regională comună, invocând „agravarea situației la granițele vestice ale statului Uniunii”.
Update 17 octombrie, ora 12.47. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski condamnă atacurile rușilor din această dimineață, în centrul Kievului: „Inamicii ne pot ataca orașele, dar nu ne vor distruge. Toată noaptea și toată dimineața, inamicul a terorizat civilii. Dronele și rachetele kamikaze atacă toată Ucraina. Ocupanții vor primi doar pedeapsa corectă și condamnarea generațiilor viitoare. Și vom obține victoria noastră”.
Update 17 octombrie, ora 07.19. Uniunea Europeană îşi intensifică sprijinul militar pentru Ucraina, prin lansarea unei misiuni de formare a 15.000 de soldaţi ucraineni pe teritoriul său, precum și printr-o nouă tranşă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme.
„Este o mare premieră pentru UE. Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare”, a spus un responsabil european.
Miniştrii de Externe ai celor 27 de ţări membre urmează să aprobe aceste două decizii, în cursul unei reuniuni la Luxemburg, iar misiunea va fi imediat operaţională, a declarat o sursă diplomatică.
Update 17 octombrie, ora 07.15. Cel puțin trei explozii s-au auzit în centrul Kievului, în această dimineață. Pe Telegram, primarul capitalei, Vitali Kliciko, a scris: „Explozia din districtul Shevchenkiv – în centrul capitalei. Detalii mai târziu. Alerta aeriană continuă. Stați în adăposturi!”.
Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că o situație „foarte gravă” persistă în regiunile din est – Donețk și Lugansk, luptele „cele mai grele” fiind în apropierea orașului Bakhmut. Bombardamentele au venit în timp ce războiul Rusiei se apropie de cele opt luni.
Rezumat 16 octombrie
Update 16 octombrie, ora 12.14. Din 24 februarie și până acum, armata rusă a pierdut 65.000 de militari în Ucraina. De asemenea, a rămas fără 2.529 de tancuri, 5.193 de vehicule blindate de luptă, 1.589 de sisteme de artilerie, 365 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 186 de sisteme de apărare aeriană, 268 de avioane, 242 de elicoptere, 1.224 de ambarcațiuni și 1.224 de drone. Anunțul a fost făcut de Statul Major al Ucrainei.
Update 16 octombrie, ora 12.08. Rusia încearcă să lovească infrastructura energetică a Ucrainei, dar forțele lui Vladimir Putin nu par să fi avut un succes semnificativ. Cu toate acestea, o rachetă a avariat grav o instalație cheie din regiunea Kiev, iar 10 rachete și patru drone au lovit zone din orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.
Update 16 octombrie, ora 12.04. Federația Rusă continuă să efectueze „deportări masive, forțate” de ucraineni, care „probabil echivalează cu o campanie de curățare etnică deliberată”, potrivit unui think tank american.
În cea mai recentă evaluare a conflictului, Institutul pentru Studiul Războiului notează că oficialii ruși „au admis în mod deschis că au plasat copiii din zonele ocupate ale Ucrainei spre adopție”, potrivit The Guardian.
„Autoritățile ruse pot fi, în plus, implicate într-o campanie mai largă de curățare etnică prin depopularea teritoriului ucrainean prin deportări și repopularea orașelor ucrainene cu cetățeni ruși importați”, subliniază ISW.
Rezumat 15 octombrie
Update 15 octombrie, ora 12.08. Anatolii Kurtiev, secretarul Consiliului Local Zaporojie, a raportat că rușii au atacat orașul cu drone kamikaze, distrugând infrastructura. Și guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, a spus că Rusia a lansat o rachetă spre regiune. Două persoane au fost rănite după ce armata lui Putin a bombardat Nikopol în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, a precizat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko. Au fost distruse peste 10 blocuri și case, o companie de transport, mai multe magazine, un garaj, mașini și birouri, a explicat oficialul ucrainean.
Rezumat 14 octombrie
Update 14 octombrie, ora 17.53. Președintele Vladimir Putin crede că „mobilizarea parțială” a rezerviștilor din armată, ordonată luna trecută, va fi finalizată în două săptămâni, sporind forța de luptă a Rusiei. Șeful Kremlinului a declarat reporterilor, după ce a participat la un summit din Kazahstan, că un total de 222.000 de rezerviști vor fi chemați, în scădere față de cifra de 300.000 vehiculată inițial. O parte ar fi deja în unități militare, iar 16.000 sunt implicați în operațiunea militară din Ucraina.
Putin avertizează că orice ciocnire directă cu trupele NATO ar fi o „catastrofă globală”, deoarece afirmă că vor fi convocați 220.000 de persoane.
„Sper că cei care spun acest lucru sunt suficient de deștepți să nu ia astfel de măsuri”, este semnalul de alarmă tras de liderul rus.
Update 14 octombrie, ora 14.29. Alerte de raid aerian au fost transmise, vineri după-amiază, în regiunile ucrainene Odesa, Nikolaev, Poltava, Cernigov, Sumi și Cerkasi, transmit administrațiile regionale pe Telegram. Aceeași situație este în regiunile Kirovograd și Dnipropetrovsk. În această dimineață, o rachetă a lovit oraşul Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali.
Update 14 octombrie, ora 09.47. În ultima lună, forțele armate ucrainene au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația rusă, inclusiv 75 în regiunea strategică Herson, a declarat Ministerul ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar.
„Zona teritoriilor ucrainene eliberate a crescut semnificativ”, a scris Ministerul pe site-ul său, relatează The Guardian.
Update 14 octombrie, ora 09.42. Civilii din regiunea sudică Herson, anexată ilegal de Vladimir Putin, fug în Rusia, motivul fiind avansul forțelor ucrainene în zonă. Un oficial instalat de Moscova a sugerat că locuitorii ar trebui să plece în siguranță, un semn al slăbirii controlului Kremlinului asupra teritoriului pe care pretinde că l-a anexat.
„Am sugerat ca toți locuitorii din regiunea Herson, dacă doresc să se protejeze de consecințele loviturilor cu rachete…să meargă în alte regiuni”, a spus șeful administrației Herson, instalat de Rusia, Vladimir Saldo, într-un mesaj video. Oamenii ar trebui să „plece cu copiii lor”, a completat prorusul.
Oferta se aplică în primul rând locuitorilor de pe malul de vest al râului Nipro, a explicat Saldo. Primii civili care fugeau din Herson urmau să sosească în regiunea Rostov din Rusia, a informat agenția de presă TASS.
Rezumat 13 octombrie
Update 13 octombrie, ora 15.59. Serhii Naiev, comandant al forțelor armate ucrainene, a declarat că Ucraina monitorizează constant ceea ce se întâmplă în Belarus și, de acum, este pregătită pentru o posibilă nouă ofensivă de pe acest teritoriu. Acesta a explicat că nivelul amenințărilor militare se măsoară prin numărul corespunzător de trupe, componența acestora și potențialul lor de luptă.
„Acumularea de forțe și resurse relevante ale Rusiei, împreună cu forțele armate ale Republicii Belarus, creează amenințarea unui atac repetat în zona operațională de nord, în special asupra orașului Kiev. Dar nivelul acestor amenințări militare este măsurat în mod constant de către partenerii noștri, care ne oferă informații specifice în timp util; iar noi, ca soldați profesioniști, reacționăm în același mod: luăm măsuri pentru a ne asigura că trupele noastre sunt suficiente, au armele necesare, echipamentul militar și, neapărat, un potențial ridicat de luptă. Suntem pregătiți pentru un atac din Republica Belarus”, a spus Serhii Naiev.
Update 13 octombrie, ora 14.14. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, au început discuțiile la Astana, Kazahstan. Cei doi lideri se află în țară pentru Conferința privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia. Întâlnirea are loc înaintea summitului regional, iar consilierul de la Kremlin, Yuri Ushakov, a sugerat că Erdogan ar putea propune idei pentru pace.
Update 13 octombrie, ora 14.11. Soldații urși au bombardat peste 40 de orașe și localități ucrainene, au anunțat autoritățile de la Kiev, după ce o rezoluție a Adunării Generale a ONU a calificat drept ilegală anexarea de către Moscova a patru regiuni, iar aliații s-au angajat să acorde mai mult ajutor militar.
În ultimele 24 de ore, rachetele rusești au lovit peste 40 de așezări, în timp ce forțele aeriene ucrainene au efectuat 32 de lovituri asupra a 25 de ținte rusești, a anunțat Statul Major al forțelor armate ucrainene.
Update 13 octombrie, ora 09.45. Rusia va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), după ce uzina şi-a consumat rezervele de combustibil, a anunţat agenţia de presă TASS, citând un reprezentant al Rosenergoatom.
„Combustibilul care este în funcţiune va fi epuizat … în viitor va fi folosit al nostru”, a precizat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom.
Update 13 octombrie, ora 09.40. Armata rusă a lovit regiunea Kiev cu drone kamikaze, potrivit oficialilor locali și rapoartelor din presă, scrie The Guardian. Guvernatorul regional al Kievului, Oleksi Kuleba, a cerut cetățenilor să rămână în adăposturi. De asemenea, orașul Nikolaev a fost lovit cu rachete în timpul nopții.
„O clădire de locuințe cu cinci etaje a fost lovită, cele două etaje superioare au fost complet distruse, restul sunt sub moloz. Salvatorii lucrează la fața locului”, a spus primarul Oleksandr Senkevich chiar înainte de ora locală 4 dimineața, adăugând că orașul din sud a fost „bombardat puternic”.
Rezumat 12 octombrie
Update 12 octombrie, ora 20.00. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că se va întoarce la Kiev după întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin.
„Lucrările privind instituirea unei zone de protecție a securității nucleare și a siguranței în jurul centralei nucleare din Zaporojie continuă”, a scris Grossi într-un tweet, fotografiat alături de un tren ucrainean.
Anterior, miercuri, compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, Energoatom, a declarat într-un comunicat că centrala nucleară funcționează cu generatoare diesel, după ce o rachetă rusească a avariat o parte a instalației.
Într-o actualizare, Grossi a declarat că energia electrică a fost restabilită la centrala nucleară Zaporizhzhia după o scurtă întrerupere.
Update 12 octombrie, ora 19.12. Un atac nuclear rusesc ar schimba cursul conflictului și aproape sigur ar declanșa un „răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și, potențial, din partea NATO, a declarat miercuri un înalt oficial NATO.
Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea „consecințe fără precedent” pentru Rusia, a avertizat oficialul. Aceasta ar atrage „aproape sigur un răspuns fizic din partea multor aliați și, potențial, din partea NATO însăși”, a spus acesta.
Oficialul a adăugat că Moscova își folosește amenințările nucleare în principal pentru a descuraja NATO și alte țări să intre direct în războiul său împotriva Ucrainei.
Update 12 octombrie, ora 18.44. Bilanțul morților în urma atacurilor cu rachete rusești a crescut la 20, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.
Loviturile cu rachete rusești de luni au ucis 20 de persoane și au rănit cel puțin alte 108, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei într-o postare pe Telegram care oferă cele mai recente cifre privind bilanțul uman al atacurilor din mai multe orașe.
„În total, 205 obiecte au fost avariate – 45 de clădiri, 30 de clădiri înalte și alte obiecte din diverse domenii, inclusiv infrastructura critică”, a declarat Oleksandr Horunzhy, ofițer de presă al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, potrivit unei traduceri NBC News.
Separat, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență a precizat că lucrările de restaurare sunt încă în desfășurare.
Update 12 octombrie, ora 16.10. Kremlinul a negat că ar urma să aibă loc un al doilea val de mobilizare militară, în urma unor informații potrivit cărora guvernatorii regionali ar fi intensificat eforturile de mobilizare.
„Nu există un nou val”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că va trebui să verifice chiar la guvernatori pentru a înțelege rapoartele.
Kremlinul dorește să minimalizeze rapoartele din jurul mobilizării, având în vedere că anunțul din septembrie al președintelui Vladimir Putin, potrivit căruia rezerviștii erau chemați să lupte în Ucraina, a determinat mii de bărbați să părăsească Rusia pentru a încerca să fugă de recrutare.
Update 12 octombrie, ora 13.55. Civilii din partea ocupată și anexată de Rusia a regiunii ucrainene Lugansk sunt obligați să obțină un pașaport rusesc până la 1 ianuarie, potrivit unui oficial ucrainean.
Serhii Haidai, șeful Administrației militare regionale din Luhansk, a declarat pe Telegram că populației locale i s-a dat „puțin mai mult de două luni pentru a obține un pașaport rusesc”.
„Mai devreme… era vorba de populism și de voința locuitorilor regiunii”, a declarat Haidai, adăugând că „acum nu se mai întreabă dacă vor sau nu”, făcând referire la un referendum fictiv desfășurat în regiune la sfârșitul lunii septembrie, în care majoritatea locuitorilor din Lugansk ar fi votat pentru aderarea la Federația Rusă.
De la 1 ianuarie, orice plată, cum ar fi salariul, prestațiile sociale și transferurile de bani, se va face exclusiv în prezența unei persoane care are un cont personal. „Cu toate acestea, pentru a-l deschide, aveți nevoie de un pașaport al Federației Ruse”, a spus el.
„Nu îi forțează direct – pur și simplu îi lasă fără bani”, a adăugat el.
Update 12 octombrie, ora 12.23. Linia electrică recent restabilită, care alimentează centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, a fost din nou întreruptă, forțând uzina să apeleze la generatoare diesel de urgență, a declarat Rafael Grossi, șeful AIEA.
Echipa noastră de la centrala nucleară Zaporojie m-a informat în această dimineață că centrala și-a pierdut toată energia externă pentru a doua oară în cinci zile”, a scris Grossi pe Twitter, reînnoind apelul său pentru o zonă de protecție în jurul centralei, pentru a preveni bombardamentele în apropierea instalației.
Update 12 octombrie, ora 12.20. Aproximativ 30% din infrastructura energetică din Ucraina a fost lovită de rachetele rusești, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko. Potrivit oficialului de la Kiev, „pentru prima dată de la începutul războiului”, Rusia a „țintit în mod dramatic” infrastructura energetică. Halușcenko a spus că unul dintre motive este că exportul de energie electrică ucraineană în Europa „ajuta țările europene să economisească gaz și cărbune rusesc”.
Rezumat 11 octombrie
Update 11 octombrie, ora 20.04. Franța va desfășura forțe suplimentare pentru a consolida „poziția defensivă” a NATO în Europa de Est, a declarat marți ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, în fața parlamentarilor.
Președintele francez Emmanuel Macron a luat decizia privind desfășurarea luni seara, a precizat Lecornu.
Anunțul vine după recentul val de atacuri rusești asupra orașelor și infrastructurii civile ucrainene.
Franța va desfășura în România o companie întărită de vehicule blindate de infanterie, precum și un escadron de tancuri Charles Leclerc, a precizat Lecornu. Franța a preluat conducerea prezenței NATO în România, cu aproximativ 750 de soldați desfășurați deja acolo.
De asemenea, ministrul a prezentat o desfășurare suplimentară de avioane de vânătoare Rafale în Lituania, precum și desfășurarea unei companii întărite de infanterie ușoară și în Estonia.
El a precizat că forțele vor fi la fața locului până la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.
Franța contribuia deja cu două avioane Rafale și avioane de sprijin la misiunea de apărare aeriană a NATO în Polonia și cu aproximativ 300 de soldați în Estonia.
Update 11 octombrie, ora 19.10. Serviciul ucrainean de securitate (SBU) afirmă că a găsit noi dovezi privind existența unor centre de detenție în care se folosea tortura în locuri care fuseseră ocupate de forțele rusești.
SBU a declarat că ofițerii săi au descoperit un loc de detenție ilegal în Sviatohirsk, în regiunea Donețk, care includea o cameră de tortură în ceea ce fusese un centru de recreere.
„Detectivii și anchetatorii SBU au găsit elemente care indică în mod direct semne de tortură”, a declarat acesta.
Biroul procurorului general a declarat că inspectorii săi au vizitat atât Sviatohirsk, cât și Lyman, care a fost eliberată luna trecută.
În Sviatohirsk, „ofițerii de aplicare a legii au exhumat cadavrele a 34 de persoane, unele dintre ele cu semne de moarte violentă. De asemenea, într-o mașină au fost găsite corpurile carbonizate a doi cetățeni, identitatea acestora fiind în curs de stabilire”, a precizat biroul procurorului general.
În Lyman, „aproximativ 110 tranșee au fost găsite în cimitirul Nova Masliakivka, inclusiv morminte de copii”, a adăugat acesta. „În total, 44 de cadavre au fost deja exhumate în timpul inspecției”.
Update 11 octombrie, ora 18.32. Președintele rus Vladimir Putin i-a spus marți șefului agenției de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite că situația de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este „îngrijorătoare”, adăugând că Moscova este „deschisă” la dialog.
Înaintea întâlnirii sale cu Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, la Sankt Petersburg, Putin a declarat:
„Vedem că astăzi există elemente ale unei politizări excesiv de periculoase a tot ceea ce este legat de activitatea nucleară. Sperăm foarte mult că, datorită eforturilor dumneavoastră, vom reuși să reducem toată retorica și să aducem acest domeniu al cooperării noastre la normalitate, în ciuda tuturor turbulențelor și proceselor complexe care au loc pe scena mondială”.
Update 11 octombrie, ora 17.45. Ambasadoarea SUA la NATO, Julie Smith, a declarat marți că nu a văzut „nicio schimbare” în sprijinul alianței pentru Ucraina.
„Nu văd cu adevărat nicio schimbare în angajamentul aliaților de a sprijini Ucraina prin asistență umanitară, economică și de securitate”, a declarat Smith reporterilor în timpul unei ședințe virtuale.
„Văd 30 de aliați în jurul mesei care sunt pe deplin uniți în opinia lor că războiul lui Putin continuă să fie un afront adus păcii internaționale și Cartei ONU, că niciunul dintre noi nu va recunoaște încercările de anexare ale Rusiei, pe care le-am văzut în ultimele zile, și că, în mod tragic, costurile acestui război, ale războiului Rusiei în interiorul Ucrainei, continuă să crească.”
Update 11 octombrie, ora 15.12. Forțele Aeriene ale armatei ucrainene au distrus 18 rachete rusești în diferite regiuni ale țării.
„Două rachete de croazieră au fost doborâte de [unitățile] Air Command Tsentr (Centru); 4 rachete de croazieră au fost, de asemenea, distruse în partea de est a țării de către personalul militar al Comandamentului Aerien Skhid (Est); 8 rachete de croazieră au fost distruse în sud de unitățile ambelor Comandamente Aeriene Zakhid (Vest) și Pivden (Sud). Adică deja 14 rachete, a spus Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, pe lângă cele patru de dimineață.
Update 11 octombrie, ora 13.53. O unitate de elită a armatei ruse a fost scoasă pe străzile din Moscova, în contextul în care președintele Vladimir Putin se teme tot mai mult că ar putea pierde puterea în urma unei lovituri de stat. Informația aparține serviciilor de informații de la Kiev. Trupele ODON au aproximativ 18.000 de oameni și sunt conduse de generalul-maior Nikolai Kuznețov.
Update 11 octombrie, ora 13.47. Atacurile rușilor continuă și astăzi. O mare parte din orașul Liov (vestul Ucrainei) nu are curent electric. Centrala termică Ladîjîn (LTPP) din regiunea Vinnîțea a fost bombardată cu două drone kamikaze Shahed-136
„În acest moment, se știe despre trei explozii la două instalații energetice din regiunea Liov”, a spus guvernatorul Maxim Kozitski, iar primarul orașului, Andrei Sadovi, a făcut apel la rezidenți să păstreze rezervele de apă la îndemână.
Update 11 octombrie, ora 12.09. Vladimir Putin se va întâlni cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Întrevederea dintre președintele rus şi şeful AIEA vine în contextul în care agenţia face presiuni, de câteva luni, asupra Kievului şi Moscovei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie.
Update 11 octombrie, ora 12.05. Armata ucraineană a atacat trei regiuni rusești de la graniță, respectiv Belgorod, Kursk şi Briansk. Canalele de Telegram din Rusia relatează mai multe expozii produse în aceste zone bombardate. Un depozit al armatei lui Putin este în flăcări, iar trupele lui Zelenski ar fi lichidat un centru pentru ghidarea dronelor din regiunea Kursk. În Belgorod, ucrainenii ar fi distrus trei sisteme de rachete sol-aer S300, spun rețelele sociale.
Update 11 octombrie, ora 08.32. Soldații ruși atacă puternic Zaporojie, oraș în care se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa. În ultimele șapte ore, armata a lansat 15 rachete înspre obiective din Zaporojie. Potrivit NEXTA, forțele militare susțin că au căutat să lovească depozitele de armament ale NATO, dar, de fapt, au bombardat mai multe blocuri din cartiere rezidențiale. De asemenea, în timpul nopții, explozii puternice au fost raportate în Kramatorsk și Slaviansk, regiunea Donețk, precum și în regiunile Sumî, Poltava, Harkov și Dnepropetrovsk.
Update 11 octombrie, ora 07.17. Oamenii legii au confirmat că 14 persoane au fost ucise în atacurile Rusiei asupra Ucrainei, alți 97 de civili au suferit răni.
„Acesta este al doilea atac de această amploare după 24 februarie. Din punctul de vedere al infrastructurii energetice critice, acesta trebuie să fie cel mai mare atac de acest fel din istoria modernă. Acum putem numi acest atac terorism energetic. După părerea mea, a fost doar o extensie a terorismului nuclear [al Rusiei] la centrala nucleară, mă refer la Zaporojie, pe care forțele ruse au bombardat-o fără încetare. Au avut loc atacuri asupra a 12 regiuni diferite. Până acum, am înregistrat un total de 74 de atacuri și, din păcate, am confirmat moartea a 14 persoane; alte 97 de persoane au suferit răni”, a precizat Denis Monastirski, ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei.
Update 11 octombrie, ora 07.13. Armata rusă încearcă să mențină sub controlul lor teritoriile capturate și să conducă atacuri pe fronturile Bakhmut și Avdiivka; cu toate acestea, a suferit pierderi suplimentare pe frontul din Herson, arată raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Inamicul încearcă să păstreze teritoriile ocupate temporar, bombardând pozițiile trupelor noastre, concentrând eforturile pe încercarea de a perturba acțiunile forțelor de apărare, efectuând atacuri pe fronturile Bakhmut și Avdiivka”, au spus forțele militare ucrainene.
Rezumat 10 octombrie
Update 10 octombrie, ora 20.10. Președintele Joe Biden a declarat că SUA „condamnă cu fermitate” atacurile cu rachete rusești asupra orașelor din Ucraina, care demonstrează „brutalitatea totală” a lui Vladimir Putin împotriva poporului ucrainean.
Într-o declarație, Biden a adăugat:
„Aceste atacuri au ucis și rănit civili și au distrus obiective fără scop militar. Ele demonstrează încă o dată brutalitatea totală a războiului ilegal al domnului Putin împotriva poporului ucrainean.
Transmitem condoleanțe familiilor și celor dragi celor care au fost uciși fără sens astăzi, precum și cele mai bune urări de însănătoșire pentru cei care au fost răniți.
Atacurile de astăzi nu fac decât să întărească și mai mult angajamentul SUA de a fi alături de poporul ucrainean „atâta timp cât va fi nevoie”, a continuat Biden.
„Vom continua să impunem costuri Rusiei pentru agresiunea sa, să îl tragem la răspundere pe Putin și Rusia pentru atrocitățile și crimele sale de război și să oferim sprijinul necesar forțelor ucrainene pentru a-și apăra țara și libertatea.
Update 10 octombrie, ora 19.22. Autoritățile poloneze verifică starea adăposturilor antiaeriene din țară pentru a se pregăti pentru cel mai rău scenariu, a declarat un ministru adjunct.
Reuters relatează că ministrul adjunct de interne al Poloniei, Maciej Wąsik, a fost citat de către postul de televiziune Polsat News, care a declarat următoarele:
„Avem 62.000 de astfel de instalații în întreaga țară. Pompierii verifică starea lor, dacă sunt echipate și dacă sunt apte pentru utilizare. Dacă nu, vom lua măsuri pentru a le adapta.
Polonia nu se află sub amenințare, dar se pregătește pentru cel mai rău scenariu, a adăugat el.
Update 10 octombrie, 18.33. Șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, a declarat că este „rezonabil de încrezător” că acordul care permite exporturile de cereale ucrainene din Marea Neagră va fi reînnoit.
Acordul de patru luni mediat de ONU urmează să expire la sfârșitul lunii noiembrie, iar oficialii au lucrat pentru a extinde și prelungi inițiativa timp de un an.
În cadrul unei conferințe de presă la Geneva, Griffiths a declarat:
„Fermierii trebuie să știe în curând dacă merită să planteze pentru recolta care va veni anul viitor. Și, din acest motiv, trebuie să avem un fel de certitudine cu privire la operațiunea din Marea Neagră.
Vineri, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a declarat că oficialii lucrează, de asemenea, pentru a facilita exporturile rusești de cereale și îngrășăminte.
Update 10 octombrie, ora 16.30. Clădirea care adăpostește consulatul german, lovită de un tir de rachetă la Kiev.
Clădirea care adăpostește consulatul german din Kiev a fost lovită de un atac cu rachete rusești, potrivit agenției de știri Reuters, care citează Ministerul de Externe al Germaniei.
Nu este clar dacă cineva a fost ucis sau rănit în urma atacului, vă vom aduce mai multe informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile.
Update 10 octombrie, ora 15.30. Cel puțin 10 persoane au murit și alte 60 au fost rănite în bombardamentele rușilor din această dimineață, anunță poliția ucraineană. De asemenea, zeci de mașini au fost avariate.
Update 10 octombrie, ora 15.25. Vladimir Putin a spus că loviturile cu rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene au fost un răspuns la ceea ce el a numit „acțiune teroristă”, referindu-se la atacul de sâmbătă asupra podului Kerci (Crimeea). Vorbind la o reuniune a Consiliului de Securitate, șeful Kremlinului a avertizat că Moscova va răspunde dur la orice fel de amenințări continue.
„Este pur și simplu imposibil să lași crimele de acest gen fără răspuns”, a spus el, adăugând că decizia a fost luată la propunerea Ministerului Apărării.
Update 10 octombrie, ora 12.08. Armata ucraineană susține că Rusia a lansat 75 de rachete asupra Ucrainei, seria de bombardamente vizând mai multe oraşe ale ţării. Atacurile vin după ce Moscova a acuzat Kievul că a orchestrat puternica explozie de la Podul Kerci (Crimeea). În toată Ucraina sună alertele de raid aerian.
„În dimineaţa zilei de luni, agresorul a lansat 75 de rachete, (dintre care) 41 au fost doborâte de apărarea noastră aeriană”, a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, precizând că Rusia a utilizat „drone de luptă”.
Update 10 octombrie, ora 09.05. Mai multe explozii puternice s-au auzit în centrul Kievului, relatează jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko pe Twitter.
Kyiv was reportedly targeted by Russian strikes this morning, multiple explosions were seen. pic.twitter.com/BC3VCWgiIJ
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) October 10, 2022
Update 10 octombrie, ora 07.26. Furnizarea energiei electrice la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), situată în sudul Ucrainei, a fost reluată, a declarat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.
„Echipa noastră la #Zaporojie confirmă că #ZNPP este reconectată la reţeaua electrică – o alinare temporară într-o situaţie imposibil de susţinut”, a scris Grossi pe Twitter.
Update 10 octombrie, ora 07.18. Președintele rus Vladimir Putin urmează să își convoace Consiliul de Securitate Națională, după explozia de sâmbătă care a distrus parțial Podul Kerci, construit special la ordinele Kremlinului și care leagă Crimeea de Rusia. Anunțul a fost făcut de purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. Întâlnirea are loc pe fondul așteptărilor tot mai mari că Moscova plănuiește o escaladare iminentă și dură a războiului său.
Putin a numit explozia de pe podul Crimeea-Rusia un „act terorist” și a acuzat direct Ucraina pentru atac. Acesta dă vina pe „serviciile secrete ucrainene” că au distrus Podul Kerci, o legătură vitală între Crimeea ocupată de ruși și Rusia continentală. Ucraina nu și-a revendicat direct responsabilitatea pentru atac, despre care Moscova a spus că a fost efectuat cu un camion-bombă.
Rezumat 8 octombrie
Update 8 octombrie, ora 11.40. Rusia lansează o anchetă penală în cazul exploziei podului din Crimeea.
Rusia a deschis sâmbătă o anchetă penală în cazul exploziei care a aruncat în aer un camion și a avariat grav un pod vital care leagă Crimeea anexată Moscovei de continent.
Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a „inițiat un caz penal în legătură cu incidentul de pe podul din Crimeea”, adăugând că „un camion a fost aruncat în aer”.
„Potrivit informațiilor preliminare, în această dimineață, pe partea de automobile a podului Crimeei dinspre partea peninsulei Taman, un camion a fost aruncat în aer, ceea ce a provocat incendierea a șapte rezervoare de combustibil dintr-un tren care se îndrepta spre peninsula Crimeea”, a declarat comitetul.
Incendiul a avut loc la câteva ore după ce explozii au zguduit orașul Harkov din estul Ucrainei sâmbătă dimineața devreme, trimițând coloane înalte de fum pe cer și declanșând o serie de explozii secundare.
Punctul de trecere este o pereche de poduri rutiere și feroviare pe care Rusia le-a construit după ce a confiscat și anexat Crimeea de la Ucraina, încălcând dreptul internațional, în 2014.
Update 8 octombrie, ora 10.30. Agenția de stat rusă RIA raportează că un rezervor de combustibil a luat foc la podul Kerch din Crimeea.
Un rezervor de combustibil a luat foc pe podul Kerch din Crimeea sâmbătă dimineața devreme, a anunțat agenția de presă de stat rusă RIA, în timp ce presa ucraineană a relatat o explozie.
„Potrivit informațiilor preliminare, un rezervor de combustibil a luat foc pe una dintre secțiunile podului din Crimeea, arcurile de navigație nu sunt avariate”, a relatat RIA citând un oficial local.
Traficul pe pod a fost suspendat. Presa ucraineană a relatat că o explozie a avut loc pe pod în jurul orei 6 dimineața.
Update 8 octombrie, ora 9.22. Explozii multiple zguduie orașul Harkov din estul Ucrainei
O serie de explozii au zguduit orașul Harkov din estul Ucrainei sâmbătă dimineața, trimițând pe cer coloane înalte de fum luminat și declanșând o serie de explozii secundare. Nu au existat rapoarte imediate privind victime
Rezumat 7 octombrie
Update 7 octombrie, ora 23.58. Serhii Kislitsia, reprezentantul Permanent al Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite, a raportat că 55 de state membre ale ONU sunt gata să susțină rezoluția privind condamnarea referendumurilor false din Ucraina în timpul votului din Adunarea Generală a ONU. Acesta a postat o listă cu 55 de țări, inclusiv Ucraina, care sunt gata să voteze pentru rezoluție.
Acest document condamnă „organizarea de așa-zise referendumuri de către Rusia în regiunile din cadrul graniței recunoscute internațional a Ucrainei”, care „nu au nicio forță juridică”.
Rezoluția conține, de asemenea, un apel către Rusia „de a-și retrage urgent, complet și necondiționat toate forțele armate de pe teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor recunoscute internațional”.
Draft resolution Territorial Integrity of Ukraine: Defending the Principles of the Charter of the United Nations is uploaded and the UN Members join the cosponsorship to reject this blatant attempt to destroy the Charter. It’s already an impressive number and counting pic.twitter.com/m1cHnF7sGh
— Sergiy Kyslytsya (@SergiyKyslytsya) October 7, 2022
Update 7 octombrie, ora 21.25. De la începutul războiului, forțele armate ale Ucrainei au eliberat un total de 2.400 de kilometri pătrați în regiunea Herson, a spus Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al Biroului Președintelui Volodimir Zelenski. Același oficial a declarat că soldații ruși au lovit regiunea Sumî cu 10 rachete. Potrivit primelor rapoarte, nu sunt persoane rănite.
„Oblastul Herson: Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat peste 2.400 de kilometri pătrați de pământ ucrainean în sudul Ucrainei, de la începutul războiului. Șase așezări au fost eliberate în districtul Herson și alte 61 în districtul Beryslav. Au fost luate măsuri de stabilizare în 19 localități din district [Beryslav]; evacuarea civililor continuă”,
Update 7 octombrie, ora 16.00. Numărul morților în atacurile rusești de joi cu rachete asupra orașului Zaporojie a crescut la 11, potrivit serviciului de stat de urgență al Ucrainei. Cadavrele a opt civili au fost recuperate de sub dărâmăturile unei case, se arată într-o actualizare pe Facebook. Cel puțin 15 persoane sunt încă dispărute.
Update 7 octombrie, ora 15.57. În regiunea de nord-est Harkov, unde forțele ucrainene au recâștigat o mare suprafață în septembrie, cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, au fost găsite după ce trupele ruse au plecat, a declarat Serhi Bolvinov, angajat la Poliția Națională. Acesta a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite ca „săli de tortură”.
Update 7 octombrie, ora 11.09. Pentru prima dată, rușii au atacat Zaporojie, folosind drone kamikaze iraniene.
Asta potrivit lui Oleksandr Starukh, șeful Administrației militare regionale din Zaporojie, care a dat vestea pe Telegram, relatează Ukrinform.
„Astăzi, ocupanții au angajat pentru prima dată vehicule aeriene fără pilot. Anterior, acestea au fost UAV-urile Shahed-136. De aceea, oamenii din oraș nu au auzit explozii care ar fi fost prea puternice”, a scris Starukh.
Au fost distruse obiective de infrastructură în două districte din Zaporojie. Potrivit unor rapoarte provizorii, o persoană a fost rănită în atac.
Update 7 octombrie, ora 9.55. Președintele american Joe Biden a avertizat că amenințarea președintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare tactice este cea mai mare de la criza rachetelor din Cuba, făcând cea mai tranșantă evaluare de până acum cu privire la perspectiva unui război nuclear.
Putin a avertizat în mod repetat Occidentul că orice atac asupra Rusiei ar putea provoca un răspuns nuclear.
Aceasta survine în timp ce forțele ucrainene recuceresc zeci de așezări în sudul Ucrainei, adăugându-se la o listă tot mai mare de eșecuri militare pentru Kremlin. Citește știrea integral AICI.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele țării au recucerit 500 de kilometri pătrați numai în regiunea Herson de la începutul lunii octombrie.
Ministerul britanic al Apărării afirmă că mai mult de jumătate din flota de tancuri din Ucraina ar putea fi formată din vehicule rusești capturate.
Update 7 octombrie, ora 8.10. Șeful Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre nevoile umanitare, economice și de dezvoltare ale Ucrainei.
În cadrul unei ședințe de informare organizate joi la Kiev, directorul USAID, Samantha Power, a declarat că „acest război va fi câștigat pe câmpul de luptă, dar este câștigat și în eforturile continue ale Ucrainei de a-și consolida democrația și economia”.
Power spune că vizita sa a inclus întâlniri cu fermieri ucraineni, activiști ai societății civile, jurnaliști și grupuri pe care USAID le-a sprijinit pentru a identifica și documenta crimele de război.
La începutul zilei, Power a anunțat că USAID s-a angajat să aloce 55 de milioane de dolari suplimentari pentru a ajuta Ucraina la repararea conductelor de încălzire și a altor infrastructuri și echipamente. Din februarie, USAID a acordat Ucrainei un ajutor de 9,89 miliarde de dolari.
Update 7 octombrie, ora 7.55. Rusia solicită săptămâna viitoare un vot secret în Adunarea Generală a ONU cu privire la o rezoluție susținută de Occident, care ar condamna Moscova pentru „tentativa de anexare ilegală” a unei părți din patru regiuni ucrainene și ar cere o revenire imediată.
Se pare că Rusia speră că va obține mai mult sprijin din partea celor 193 de națiuni dacă voturile lor nu sunt făcute publice.
Adunarea Generală a anunțat că sesiunea sa specială de urgență privind Ucraina va fi reluată luni, când va fi prezentat proiectul de rezoluție. Diplomații spun că se așteaptă ca votul asupra rezoluției să aibă loc probabil miercuri.
Voturile asupra rezoluțiilor în cadrul organismului mondial sunt în mod tradițional publice și sunt iluminate cu lumini de diferite culori pe o tablă mare pe care se află numele fiecărei țări.
Update. 7 octombrie, ora 7.43. Șeful agenției ONU pentru energie atomică a declarat că a dublat la patru numărul de inspectori pe care intenționează să îi trimită la centrala nucleară Zaporojie, situată într-o zonă controlată de Rusia în sudul Ucrainei, în timp ce luptele continuă în regiune, amenințând siguranța acesteia.
În timpul unei vizite efectuate joi în capitala ucraineană, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a deplâns modul în care lucrătorii de la cea mai mare centrală nucleară din Europa se confruntă cu „circumstanțe aproape insuportabile”.
El a declarat că va aborda această problemă și speranțele de a stabili o zonă de protecție sigură în jurul centralei nucleare în timpul discuțiilor cu un oficial „de nivel foarte înalt” nespecificat, atunci când se va deplasa în curând la Moscova.
Grossi a subliniat că, în pofida anexării proclamate – și criticate pe scară largă – de către Rusia a regiunii Zaporojie, oblastul sau regiunea Zaporojie, centrala rămâne o instalație ucraineană care aparține companiei de stat Energoatom.
La începutul zilei de joi, un oficial local a declarat că rachetele rusești au lovit clădiri de apartamente din orașul vecin Zaporojie, omorând trei persoane și rănind cel puțin 12.
Rezumat 6 octombrie
Update 6 octombrie, ora 22.37. Din cauza amenințărilor cu atacuri rusești sporite asupra infrastructurii critice, Kievul a cerut Statelor Unite sisteme suplimentare de apărare aeriană. Volodimir Zelensku crede că înfrângerile militare pe câmpul de luptă îl vor încuraja pe Putin să intensifice loviturile asupra țintelor civile în timpul iernii.
„Ucraina a reușit să prevină majoritatea atacurilor rusești, dar ne putem aștepta la o creștere a numărului de rachete rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene în următoarele săptămâni”, a declarat fostul șef NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Update 6 octombrie, ora 22.28. Președintele american Joe Biden nu exclude o întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin la summitul G20 din noiembrie (Bali, Indonezia), lucru considerat imposibil de Casa Albă în trecut.
„Rămâne de văzut”, a spus liderul de la Casa Albă când a fost întrebat despre posibilitatea unor discuții directe cu președintele rus în Indonezia.
Administrația Prezidențială susține că, dacă Vladimir Putin merge la summitul G20, ar trebui să participe și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, chiar dacă țara sa nu este membră a grupului.
Update 6 octombrie, ora 17.47. Membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție prin care cer lumii să sporească ajutorul militar acordat Ucrainei pe fundalul agresiunii ruse. Decretul a fost adoptat cu 504 voturi, 26 s-au împotrivit, alți 36 s-au abținut.
Salutând curajul poporului ucrainean care își apără țara și valorile europene, europarlamentarii solicită statelor membre UE și altor țări care susțin Ucraina să-și sporească semnificativ ajutorul militar, în special în domeniile solicitate de Kiev.
Update 6 octombrie, ora 17.38. Aviația rusă a lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarus, au transmis oficialii militari de la Kiev. Trupele lui Putin au bombardat districtul Șepetivka din regiunea Hmelnîțkîi, în timpul alertei de raid aerian.
„În această dimineață, patru dintre aeronavele strategice Tu-22 M3 ale țării agresoare au efectuat un atac aerian pe teritoriul Ucrainei din spațiul aerian al Belarusului. Ultima utilizare a aeronavelor din această direcție a fost pe 28 august”, au transmis Oleksii Hromov, șef adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, și Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.
Update 6 octombrie, ora 13.00. Ucraina a capturat șase așezări în regiunea estică Lugansk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Hayday.
Republica Populară Lugansk este una dintre cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în urma unor referendumuri pe care Occidentul le-a descris ca fiind o „farsă”.
Celelalte regiuni anexate au fost: regiunea Zaporojie, Republica Populară Donețk și regiunea Herson.
Cu toate acestea, de la anexarea de către Rusia vinerea trecută, forțele ucrainene au înregistrat câștiguri semnificative, recucerind terenuri de-a lungul flancului estic al țării.
La sfârșitul săptămânii trecute, orașul Lyman, situat în estul regiunii Donețk, a fost recucerit de ucraineni după ce forțele rusești s-au retras din încercuire.
Update 6 octombrie, ora 11.34. La începutul zilei de astăzi, guvernatorul orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei a declarat că cel puțin două persoane au fost ucise după ce forțele rusești au bombardat regiunea.
Un atac cu rachete rusești a distrus peste noapte un bloc de apartamente de cinci etaje, iar în această dimineață au fost auzite mai multe explozii în ceea ce oficialii locali au declarat că a fost un nou atac rusesc.
Starukh a publicat acum o actualizare a atacurilor și a revizuit bilanțul morților la unul.
În ultima sa declarație, guvernatorul a scris: „Până în prezent, se știe despre moartea unei femei. Moartea unei alte persoane nu a fost confirmată. Mulțumită medicilor, viața ei a fost salvată.
„Șapte persoane au fost rănite de diferite grade de gravitate, au fost tratate, inclusiv un copil de trei ani”.
Guvernatorul regional a adăugat că operațiunea de salvare este „în curs de desfășurare”.
El a mai spus că numărul victimelor „ar fi putut fi mult mai mare”, dar datorită serviciilor de urgență din regiune, 21 de persoane au fost deja salvate.
Loviturile cu rachete au subliniat capacitatea Moscovei de a lovi orașele ucrainene, în pofida recentelor eșecuri rusești în război.
Update 6 octombrie, ora 9.22. Un susținător pro-Putin a izbucnit în lacrimi la televiziunea de stat rusă și i-a acuzat pe cei care nu vor să moară în război că sunt „putrefacție și gunoi”.
În timpul unui interviu, Boris Korchevnikov a declarat că este trist că unii ruși „nu înțeleg pentru ce este acest război”.
Korchevnikov a vorbit despre patriotism și s-a întrebat de ce unii oameni nu sunt mișcați de ceea ce văd că li se întâmplă soldaților ruși în război.
„Dacă nu-ți poți schimba atitudinea față de țara ta chiar și atunci, ești o cauză pierdută, nu ești nimic, ești zero. Nu este nevoie să înveți patriotismul sau dragostea față de omenire. Ești o decădere, ești un gunoi”, a adăugat el.
În timp ce vocea îi tremura, a spus el: „Un soldat rus va muri în luptă pentru voi. Uitați-vă la acest om, care moare pentru voi. Înțelegeți că și-a dat viața pentru voi”.
Julia Davis, care monitorizează presa rusă, a postat pe Twitter videoclipul și a afirmat că Korchevnikov a îndemnat alte persoane să se alăture luptei, dar „nu și-a exprimat nicio dorință de a face acest lucru el însuși”.
Update 6 octombrie, ora 8.20. Bombardamentele de peste noapte din orașul ucrainean Zaporojie au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidențiale, provocând incendii și răniți, a declarat joi dimineață guvernatorul regional Oleksandr Starukh.
„Ca urmare a atacurilor inamice, în oraș au izbucnit incendii”, a scris Starukh pe aplicația de mesagerie Telegram. „Există posibile victime. Salvatorii scot deja oameni de sub dărâmături”. (Reuters)
Update 6 octombrie, ora 8.01. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au recucerit mai multe așezări din Herson, una dintre regiunile sudice parțial ocupate de Rusia, pe care Moscova susține că le-a anexat.
În condițiile în care forțele rusești se retrag de pe liniile de front din sud și est, Zelensi a declarat miercuri seara târziu, într-o alocuțiune video, că Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, la nord-est de orașul Herson, au fost „eliberate”.
Update 6 octombrie, ora 7.44. La Națiunile Unite, Rusia face presiuni pentru un vot secret în loc de un vot public săptămâna viitoare, când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va analiza dacă va condamna anexarea de către Rusia a orașelor Donețk și Lugansk în est și a orașelor Herson și Zaporojie în sud, după ce a organizat referendumuri în provincii.
Rezumat 5 octombrie
Update 5 octombrie, ora 23.52. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut partenerilor internaționali să răspundă încercării Rusiei de a prelua controlul asupra centralei nucleare Zaporojie. MAE de la Kiev a declarat nul decretul lui Vladimir Putin privind transferul uzinei în proprietatea Rusiei.
„Sugerăm ca Uniunea Europeană, țările G7 și alți parteneri să ia în considerare de urgență impunerea de sancțiuni împotriva corporației de stat ruse Rosatom, companiilor și instituțiilor sale afiliate, precum și altor factori cheie ai industriei energetice nucleare a Rusiei”, este mesajul MAE.
Update 5 octombrie, ora 23.46. Președintele rus Vladimir Putin pare să recunoască gravitatea inversării militare a Kremlinului în Ucraina, insistând că Rusia va stabiliza situatia în patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind teritoriul său, relatează The Guardian.
Update 5 octombrie, ora 17.23. UE a ajuns la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei, ca răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene: Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Citește mai multe AICI.
Update 5 octombrie, ora 17.21. Serhii Haidai, șeful Administrației Militare Lugansk, a confirmat că Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat mai multe așezări din regiune.
„Ei bine, acum este oficial – eliberarea regiunii Lugansk a început. Forțele Armate ale Ucrainei ridică deja steagul ucrainean acolo”, a transmis el.
Update 5 octombrie, ora 17.18. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se fac „corecturi” la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie, transmite televiziunea de stat rusă, potrivit The Guardian. În cadrul unor comentarii făcute la o întâlnire cu profesorii, liderul de la Kremlin a afirmat că noul decret amână încorporarea pentru mai multe categorii de studenţi, inclusiv cei de la universităţile private acreditate, precum şi pentru anumiţi absolvenţi înscrişi la studii post-universitare.
Update 5 octombrie, ora 10.10. Președintele rus Vladimir Putin a semnat cele patru legi care ratifică anexarea revendicată de Federația Rusă a regiunilor ucrainene ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Forțele rusești nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru zone.
Presa de stat rusă Tass anunță că documentele au fost publicate, acum că Putin le-a semnat.
Limitele noilor subiecți ai Federației, așa cum rezultă din tratate, vor fi determinate de granițele care „existau în ziua formării și acceptării lor în Federația Rusă”. Până la alegerea șefilor noilor regiuni, în conformitate cu legislația rusă, acestea vor fi conduse de oficiali interimari temporari numiți de Putin.
Update 5 octombrie, ora 8.30. Statele Unite nu au niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în conflictul din Ucraina, în ciuda „sabotajului nuclear” al lui Putin, potrivit secretarului de presă al Casei Albe.
Un diplomat occidental a declarat că NATO nu a avertizat membrii alianței cu privire la vreo amenințare nucleară din partea Rusiei.
Iar Kremlinul a declarat că nu dorește să ia parte la „retorica nucleară” răspândită de Occident după un raport al presei britanice potrivit căruia Rusia se pregătește să își demonstreze disponibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul cu Ucraina.
Update 5 octombrie, ora 8.22. Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, spune că decizia Washingtonului de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei și crește riscul unei ciocniri militare între Rusia și Occident.
„Percepem acest lucru ca pe o amenințare imediată la adresa intereselor strategice ale țării noastre”, a declarat miercuri Antonov pe aplicația de mesagerie Telegram.
„Furnizarea de produse militare de către SUA și aliații săi nu numai că implică vărsări de sânge prelungite și noi victime, dar crește și pericolul unei ciocniri militare directe între Rusia și țările occidentale”.
Update 5 octombrie, ora 7.12. Ucraina ar putea reporni centrala Zapororojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, pentru a-i asigura siguranța, a declarat marți președintele companiei care operează centrala pentru Associated Press. Posibila repornire vine la câteva săptămâni după ce au existat temeri tot mai mari privind un dezastru de radiații la instalația ocupată de Rusia.
Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina, a închis cele șase reactoare rămase ale centralei la 11 septembrie, pe fondul luptelor din zonă. Activitatea militară rusă a întrerupt alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranță, ceea ce a ridicat temerile privind o topire, notează AP.
Dar președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat astăzi pentru AP că societatea ar putea reporni două dintre reactoare în zilele următoare pentru „a proteja instalațiile de siguranță, în timp ce se apropie iarna și temperaturile scad”. Kotin a declarat:
Chiar și cu reactoarele oprite, deteriorarea sistemelor sau defecțiunile cauzate de vremea rece ar putea duce la o catastrofă, a declarat președintele companiei, adăugând:
„Aveți căldură reziduală și trebuie să asigurați în mod constant lichidul de răcire pentru aceste ansambluri de combustibil. Dacă încetezi răcirea, atunci vei avea o topire. Și așa funcționează …
Noi, în acest moment, evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Și, de fapt, nu avem prea mult timp la dispoziție pentru a face acest lucru.”
Rezumat 4 octombrie
Update 4 octombrie, ora 23.48. Volodimir Zelenski a revendicat progrese rapide şi puternice ale armatei ucrainene în sud, anunţând zeci de localităţi recuperate de la ruşi.
„Armata ucraineană realizează progrese destul de rapide şi puternice în sudul ţării noastre. Zeci de localităţi au fost eliberate chiar în această săptămână, în cele patru regiuni anexate de Rusia”, a spus liderul de la Kiev.
Update 4 octombrie, ora 22.48. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat, începând de lunea viitoare, o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea celor patru regiuni din estul Ucrainei de către Rusia. O scrisoare cu decizia a fost trimisă tuturor celor 194 de state membre ale ONU.
Update 4 octombrie, ora 22.45. Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat, prin telefon, cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a anunțat de o asistenţă militară suplimentară, în valoare de 625 de milioane de dolari, în contextul războiului cu Rusia.
„Preşedintele Joseph R. Biden, împreună cu vicepreşedintele Kamala Harris, au discutat astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-i reitera că Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene.
Preşedintele Biden s-a angajat să continue cât va fi necesar susţinerea Ucrainei în acţiunile de apărare faţă de agresiunea rusă, inclusiv prin furnizarea astăzi a unui nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 625 de milioane de dolari, care va include sisteme mobile de artilerie HIMARS, alte sisteme de artilerie, muniţie şi vehicule blindate”, a precizat Casa Albă.
În total, SUA au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 17,5 miliarde de dolari, de la începerea mandatului preşedintelui Joe Biden.
Update 4 octombrie, ora 19.16. La 4 octombrie, steagul ucrainean a fost arborat oficial peste orașul eliberat Lîman din regiunea Donețk.
„Drapelul ucrainean a fost înălțat oficial peste Lîmanul eliberat. Generalul colonel Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a transferat autoritatea de la armată către Administrația Militară a Regiunii Donețk pentru a stabili o viață normală în așezările eliberate”, a spus Pavlo Kirilenko, șeful Administrației militare a regiunii Donețk.
Update 4 octombrie, ora 19.13. La mai puțin de două săptămâni de la anunțarea mobilizării parțiale, aproximativ 700.000 de oameni au părăsit Rusia. La începutul lunii septembrie, chiar înainte ca Vladimir Putin să dea decretul de încorporare, Serviciul de Statistică a declarat că 419.000 de ruși au plecat din țară în prima jumătate a anului 2022, de două ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Update 4 octombrie, ora 15.00. Peste 200.000 de persoane s-au alăturat forțelor armate ruse în cadrul „mobilizării parțiale” a cetățenilor pentru războiul Moscovei în Ucraina, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Șoigu a declarat că pregătirea noilor unități se va desfășura pe terenuri de antrenament și centre de pregătire speciale, a relatat marți postul de stat rus RIA Novosti. Șoigu nu a oferit detalii suplimentare despre personalul nou mobilizat.
În septembrie, Șoigu a declarat că țara va convoca 300.000 de rezerviști, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat creșterea conscripției militare.
Măsura a declanșat proteste aprinse și un exod al bărbaților de vârstă militară, pe fondul temerilor legate de recrutare. De asemenea, parlamentul Rusiei a adus amendamente la legea privind serviciul militar pentru a înăspri pedepsele pentru încălcarea obligațiilor de serviciu militar.
Update 4 octombrie, ora 13.44. Legile privind anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina vor fi „cel mai probabil” semnate marți de președintele rus Vladimir Putin, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului.
„Cel mai probabil, legile vor fi semnate (de președintele Putin) astăzi”, a declarat Dmitri Peskov în timpul unei convorbiri zilnice cu jurnaliștii.
În cursul zilei de marți, camera superioară a parlamentului rus a aprobat în unanimitate aderarea ilegală a Republicilor Populare Donețk și Lugansk, precum și a regiunilor Herson și Zaporojie. Camera inferioară a parlamentului rus a votat, de asemenea, luni, în unanimitate pentru cele patru legi – câte una pentru fiecare regiune -, potrivit agenției de știri ruse de stat TASS.
Procedura era de așteptat să fie o formalitate, deoarece Putin și aliații săi controlează efectiv ambele ramuri ale legislativului rus.
Update 4 octombrie, ora 12.48. Autoritățile ruse l-au destituit pe comandantul Districtului Militar de Vest al țării (WMD), potrivit înregistrărilor din Registrul de Stat Unificat al acestuia, publicate luni.
Registrul de stat unificat, care funcționează ca o evidență de stat a tuturor titlurilor legale înregistrate, l-a listat pe generalul-colonel Roman Berdnikov drept noul comandant al Districtului Militar de Vest. Acest lucru vine în contextul în care forțele rusești s-au retras din multe părți din estul Ucrainei.
ADM, cu sediul în vestul Rusiei, este unul dintre cele cinci districte militare rusești. Acesta a jucat un rol semnificativ în invazia Rusiei în Ucraina.
Berdnikov îl înlocuiește pe generalul-colonel Alexander Zhuravlyov, care a fost, de asemenea, comandant în regiunea ucraineană Harkov, unde forțele ruse au suferit pierderi grele în ultimele săptămâni. Numirea lui Bednikov survine după retragerea Rusiei din orașul strategic din estul țării, Lyman, din regiunea Donețk.
Update 4 octombrie, ora 10.55. Uniunea Europeană i-a convocat într-o „manieră coordonată” pe ambasadorii ruși din statele membre ale UE după decizia președintelui rus Vladimir Putin de a anexa săptămâna trecută regiuni ucrainene, a declarat luni un purtător de cuvânt al UE pentru CNN.
„Ca răspuns la ultimele măsuri luate de Rusia care își intensifică și mai mult agresiunea împotriva Ucrainei – cu referendumuri false și anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene – UE i-a convocat în mod coordonat pe ambasadorii ruși în statele membre ale UE și la instituțiile UE”, a declarat pentru CNN Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Peter Stano.
Stano a precizat că demersul are ca scop „să transmită o condamnare fermă a acestor acțiuni” și să ceară „oprirea imediată a pașilor care subminează integritatea teritorială a Ucrainei și care încalcă Carta ONU și dreptul internațional”.
Convocarea a început vineri, săptămâna trecută, potrivit lui Stano. Ambasadorul rus la UE a fost convocat luni după-amiază la Bruxelles, a adăugat el.
Update 4 octombrie, ora 8.20. Soldații de la Kiev străpung apărarea lui Putin în sud și recuceresc terenuri în est.
Soldații lui Volodimir Zelenski au rupt apărarea rusă în sudul Ucrainei și au recucerit luni mai multe sate de-a lungul râului Dnipro, au declarat oficialii ucraineni și liderii Moscovei din zonă.
Acest lucru marchează cea mai mare reușită a Kievului în sud în cele șapte luni de război din Ucraina.
Zelenski a declarat că trupele sale au eliberat peste 450 de așezări numai în nord-estul regiunii Harkov, de când a început operațiunea de contraatac în septembrie.
Lupte grele au continuat în mai multe sectoare de pe linia frontului bătăliei, a adăugat el.
„Lupte aprige continuă în mai multe zone de pe front. Dar perspectiva acestor ostilități rămâne evidentă – tot mai mulți ocupanți încearcă să scape”, a declarat Zelenski.
Coloane de vehicule militare ucrainene au fost văzute îndreptându-se spre întărirea nodului logistic Lyman, recucerit de la Rusia în weekend, în timp ce Kievul a încercat să își consolideze controlul asupra orașului strategic.
În plus, armata americană trimite încă patru lansatoare de rachete HIMARS către Kiev în cadrul ultimului său pachet de ajutor în valoare de 625 de milioane de dolari.
Pachetul de ajutor militar va avea, de asemenea, muniții și vehicule rezistente la mine, au declarat surse care cunosc acest lucru.
Update 4 octombrie, ora 8.00. Jurnalista din Rusia care protestat în direct împotriva invaziei Rusiei în Ucraina a fost pus pe o listă de persoane căutate de Moscova, după ce se pare că a scăpat de arestul la domiciliu.
Marina Ovsyannikova a ținut prima pagină a ziarelor internaționale în martie, la doar câteva săptămâni după începerea războiului din Ucraina, ieșind în fața camerelor de filmat din studio în timpul unei emisiuni de știri de seară de la postul principal Channel One cu o pancartă pe care scria: „Opriți războiul” și „Vă mint”.
Update 4 octombrie, ora 7.44. Armele convenționale au fost suficiente pentru a provoca pagube devastatoare în Harkov cu rafale de artilerie și rachete încă de la începutul războiului.
Forțele ucrainene care se îndreaptă spre ieșirea din oraș trec pe lângă rânduri și rânduri de clădiri avariate și distruse și tancuri rusești distruse, care sunt păstrate pe șosele ca o amintire a cât de aproape a fost inamicul de a cuceri al doilea oraș al Ucrainei.
Rezumat 3 octombrie
Update 3 octombrie, ora 23.22. Ucraina continuă contraofensiva, reluând controlul asupra așezărilor din estul și sudul țării. Forțele ucrainene au avansat în regiunea ocupată Lugansk, în direcția Lisiciansk, a declarat Andrei Marochko, militant rus. În aceeași zi, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a spus că „eliberarea” a început odată cu recucerirea de către Ucraina a Lîman, un nod feroviar critic de pe marginea de vest a Donbasului, la 1 octombrie. Ucraina a luat, de asemenea, așezările învecinate cu Lîman, câștigând un punct de sprijin în zona regiunii Donețk, la granița cu regiunea Lugansk.
Contraofensiva Ucrainei pare să progreseze, de asemenea, în regiunea Harkov, odată cu apariția rapoartelor despre așezări proaspăt eliberate de pe malul de est al râului Oskil. Reprezentanții ruși din zonă au spus că situația este „tensionată” pentru ei.
Trupele ucrainene au recucerit satele de pe malul râului Nipro (sudul Ucrainei), creând un front mare care forțează Moscova să abandoneze terenul pe care l-a anexat cu doar câteva zile în urmă. Avansul în regiunea Herson este cel mai mare pe care l-a făcut Kievul de la începutul războiului în februarie.
Update 3 octombrie, ora 19.38. Șeful centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, a fost eliberat, anunță directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Ihor Murașov s-a întors cu bine la familia sa, a scris Grossi pe Twitter. Acesta a fost reținut de o patrulă rusă în timp ce se deplasa de la uzină în orașul Enerhodar, unde locuiesc mulți dintre angajații centralei.
Update 3 octombrie, ora 19.35. Federația Rusă nu mai deține controlul total asupra celor patru provincii ucrainene pe care spune că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele lui Zelenski au avansat cu zeci de kilometri în provincia Herson (sud) și au avut câștiguri suplimentare în est.
Luni, armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au succes în regiunea Herson. Potrivit soldaților lui Putin, „unitățile de tancuri” au reușit să „penetreze adâncurile apărării noastre” în jurul satelor Zoltaia Balka și Alexsandrovka.
Update 3 octombrie, ora 15.00. După ce au recâștigat orașul cheie din estul Ucrainei, Lyman, în weekend, forțele ucrainene și-au continuat contraofensiva și au înaintat în regiunea Lugansk, potrivit oficialilor și propagandiștilor pro-ruși.
„Forțele armate ale Ucrainei au reușit să treacă granița administrativă a RPL și să câștige un punct de sprijin în direcția așezării Lysychansk”, a declarat luni, pe Telegram, Andrey Marochko, un lider militar din autoproclamata Republică Populară Luhansk (RPL).
Rusia controlează aproape toată regiunea ucraineană Lugansk; forțele ucrainene au eliberat satul Lugansk Bilohorivka la sfârșitul lunii septembrie.
Forțele ucrainene și-au continuat ofensiva spre orașele Svatove și Kreminna, ocupate de Rusia, în regiunea Lugansk, a declarat un jurnalist, blogger militar și analist pro-rus.
„În fața amenințării la adresa grupării noastre din zona așezării Borova, s-a decis retragerea acesteia până la linia râului Zherebeț, ceea ce s-a făcut în această seară”, a scris Iuriy Podolyaka pe Telegram.
„În zona Kreminna, inamicul nu este de asemenea deosebit de activ astăzi, dar concentrarea trupelor sugerează că o nouă ofensivă în această direcție (spre Svatove și Kreminna) ar trebui să înceapă în orice zi”, a spus el.
Kievul avansează în prezent în regiunea Lugansk, potrivit reprezentantului militar al așa-numitei Miliții Populare a Republicii Populare Luhansk.
„Acum, mass-media ucrainene au început să împărtășească foarte activ informația potrivit căreia Forțele Armate ale Ucrainei au trecut granița administrativă a RPL și se bucură”, a declarat Andrey Marochko, citat de Lugansk Media Center.
„Dar, de fapt, acum nu există granițe administrative pentru militari, de fapt, trupele ucrainene au intrat în „sacul de foc” și sunt distruse în mod activ de trupele noastre”, a adăugat Marochko.
Update 3 octombrie, ora 13.00. Trupele rusești din estul Ucrainei s-au retras din orașul Lyman după ce s-au confruntat cu o lipsă de personal, comunicații slabe și „greșeli” din partea ofițerilor comandanți, potrivit unui raport revelator publicat într-un tabloid pro-guvernamental rus.
„Riscul de a fi încercuiți și perspectivele unei captivități umilitoare erau prea mari, iar comandanții au luat decizia de a se retrage”, a scris scriitorul, care a fost încorporat în trupele ruse, în Komsomolskaia Pravda.
Locuitorii din Lyman au declarat că trupele rusești au început să se retragă vineri târziu – chiar în momentul în care președintele rus Vladimir Putin sărbătorea anexarea revendicată a regiunii ucrainene Donețk, unde se află Lyman.
Update 3 octombrie, ora 11.23. Ministerul Afacerilor Externe din Lituania l-a declarat pe diplomatul rus Serghei Ryabokon „persona non grata”.
Ryabokon, însărcinat cu afaceri la ambasada rusă din Vilnius, a primit „cinci zile pentru a părăsi țara”, potrivit unui comunicat de presă publicat luni de Ministerul de Externe.
Raționamentul său s-a bazat pe „acțiunile și declarațiile recente ale lui Ryabokon” care „au fost incompatibile cu statutul său diplomatic” și „considerate ca o ingerință în afacerile interne ale statului gazdă și, prin urmare, au încălcat Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”.
„De asemenea, Ministerul de Externe al Lituaniei a protestat ferm împotriva deciziei președintelui rus din 30 septembrie de a anexa ilegal regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, părți ale acestora fiind ocupate temporar de Rusia”, se încheie declarația.
Lituania a devenit un aliat ferm al Kievului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie. Săptămâna trecută, președintele lituanian, alături de liderii altor opt țări NATO, a emis o declarație comună de susținere a candidaturii Ucrainei pentru aderarea la alianța de apărare. Aceștia au cerut, de asemenea, creșterea ajutorului militar pentru Ucraina.
Update 3 octombrie, ora 8.20: Președintele Ucrainei afirmă că forțele țării au eliberat micile așezări Arkhanhelske și Myrolyubivka din regiunea Herson, în sudul țării.
Zelenski a menționat cele două așezări în discursul său nocturn atunci când a mulțumit unor unități specifice ale forțelor ucrainene pentru că s-au remarcat pe linia frontului.
Anterior, în discursul său, el a spus, fără a oferi detalii, că succesul forțelor ucrainene nu se limitează la Lyman în regiunea Donețk.
El a mai spus că răpirea directorului general al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși în Ucraina, a fost un act de teroare rusească.
„Acesta este un alt exemplu de act clar de teroare rusă, pentru care statul terorist trebuie să suporte o pedeapsă din ce în ce mai mare”, a declarat Zelenski..
Update 3 octombrie, ora 7.50: O patrulă rusă l-a reținut vineri pe Ihor Murashov, potrivit companiei de stat care se ocupă de centrala electrică, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că Rusia a confirmat această acțiune.
Forțele ucrainene au doborât opt drone kamikaze de fabricație iraniană, potrivit cotidianului Kyiv Independent.
Acesta a mai spus că forțele aeriene ucrainene au efectuat patru lovituri care au reușit să lovească două depozite de arme rusești și două sisteme de rachete antiaeriene.
În ultimele săptămâni, Ucraina a înregistrat mai multe atacuri din partea dronelor kamikaze de fabricație iraniană, care au costat vieți și au provocat pagube grave infrastructurii.
Ieri, guvernatorul regional Vitaliy Kim a declarat că armata rusă a lovit orașul Nikolaiev din sudul Ucrainei de două ori – o dată cu drone și a doua oară cu rachete.
Primul atac a fost efectuat cu drone kamikaze iraniene Shahed-136, iar al doilea cu rachete S-300, a declarat el pe Telegram.
Update 3 octombrie, ora 7.20: Nouă țări NATO, din Europa Centrală și de Est, au susținut o cale de aderare a Ucrainei la alianță și au cerut tuturor celor 30 de țări membre să sporească ajutorul militar pentru Kiev.
Președintele ucrainean a făcut vineri o mișcare surprinzătoare pentru a solicita aderarea rapidă la NATO, după anexarea de către Rusia a patru regiuni din țara sa.
Rezumat 30 septembrie
Update 30 septembrie, ora 16.15. Vladimir Putin acuză Occidentul că încearcă să transforme Rusia în „colonia” sa și să o îngenuncheze încă de la căderea Uniunii Sovietice. Potrivit liderului de la Kremlin, Occidentul este „lacom” și vrea ca Rusia să fie în „colonia sa”.
Update 30 septembrie, ora 16.09. Vladimir Putin a semnat legea anexării a patru regiuni ucrainene – Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, alături de liderii puși de Moscova în fruntea acestor teritorii.
Liderul de la Kremlin a declarat că există patru noi regiuni ale Rusiei, anunțând anexarea oficială a regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk din Ucraina. Acesta a spus că încorporarea celor patru regiuni „este voința a milioane de oameni” și este „dreptul lor integral”, așa cum se precizează în Carta ONU. Putin a susținut că oamenii din Donbas au fost „victimele atacurilor teroriste inumane conduse de regimul de la Kiev”.
Update 30 septembrie, ora 15.14. Vladimir Putin urmează să anunțe la Moscova anexarea oficială a celor patru teritorii din Ucraina la Rusia. Moscova revendică aproximativ 109.000 km pătrați din teritoriul ucrainean sau aproximativ 18%.
„Astăzi semnăm decretele pentru a acceptat Luhanks, Donețk, Zaporojie și Herson. Sunt convins că Adunarea Federală va sprijini aderarea acestr regiuni, fiindcă aceasta este dorința a miliona de oameni și acesta e dreptul lor, care e cuprins în principiile ONU de autodereminare. Oamenii care nu au fost de acord în 2014, care și-au dat viața pentru a-și pătra viața și obiceiurile sunt victime ale atacurilor teroriste organizate de acest regim și sunt eroi ai Rusiei”, a declarat Vladimir Putin, care a cerut și un moment de reculegere în onoarea lor.
„Vreau ca toți cei de la Kiev și Occidentul să audă dorința celor din Zaporojie și Donbas, care vor deveni cetățeni au Rusiei pentru totdeauna. Cer Kievului să oprească focul. Suntem gata să mergem la masa negocierilor. Ne vom proteja oamenii cu toate mijloacele pe care le avem. Vom reconstrui binele.
Le mulțumesc militarilor care au luat parte la operațiunea specială și celor care au luat parte la mobilizarea parțială. Luptăm cu un inamic care distruge lumea și creează crize, Ucraina. Vestul este gata de orice pentru a-și lua partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac ceea ce fac și de aceea sunt atât de agresivi față de culturile independente”, a completat liderul de la Kremlin.
„Vom proteja țara noastră. Ei spun minciuni, ne cred proști. Rusia este o civilizație de mii de ani. Nu vom trăi după regulile pe care ei ni le fac, ne facem propriile reguli. Vestul decide cine are dreptul să stabilească granițe și cine nu. Cine le-a dat acest drept. Vestul nu poate accepta că nu trebuie să domine tot ce se întâmplă în lume. Ei discriminează oameni și nu vom accepta aceste politici rasiste. Rusofobia este un tip de rasism care crește acum peste tot în lume. Am fost tratați ca o colonie și nu vom uita niciodată asta. Oamenii din Zaporojie și Herson, Donețk și Lugank și-au făcut vocile auzite pentru a crea o comunitate istorică, mulțumesc. Statele Unite sunt singura țară din lume care au folosit arme lucleare asupra oamenilor din Japonia, au colonizat orașe din Germania”, a mai spus Putin.
Update 30 septembrie, ora 13.25. Kremlinul avertizează că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care le-a anexat drept acte de agresiune împotriva Rusiei. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a mai transmis că Rusia va încorpora în propriul teritoriu porţiuni din Ucraina care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de schimbare a granițelor țării.
Update 30 septembrie, ora 10.46. Vladimir Putin a semnat, vineri, tratatele de anexare a celor patru teritorii din Ucraina, a anunţat Kremlinul. Anterior, Rusia a recunoscut independenţa regiunilor Zaporojie şi Herson, potrivit decretelor lui Putin, publicate pe portalul oficial de informaţii juridice.
Update 30 septembrie, ora 09.30. Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să prezide o ceremonie de anexare oficială a unor zone din Ucraina. Anterior, acesta a semnat decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii.
Liderul de la Kremlin urmează să semneze anexările a patru regiuni ucrainene – Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, după ce Rusia a organizat referendumuri pentru a revendica aceste teritorii.
Secretarul general al ONU a avertizat Moscova că anexarea regiunilor ucrainene ar marca o „escaladare periculoasă” a războiului, care ar periclita perspectivele de pace în regiune. António Guterres a spus că orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie „nu va avea valoare juridică și merită să fie condamnată”.
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la un răspuns „foarte dur” din partea Ucrainei dacă Putin va continua cu anexările, iar Joe Biden spune că SUA nu vor recunoaște „niciodată, niciodată, niciodată” pretențiile Moscovei.
Rezumat 29 septembrie
Update 29 septembrie, ora 18.01. Sabotajul este cea mai probabilă cauză a scurgerilor de gaze la Nord Stream 1 și 2, au spus liderii europeni, după ce seismologii au raportat explozii în jurul conductelor din Marea Baltică. Suspiciunea s-a îndreptat imediat către potențialii vinovați, cum ar fi Rusia, NATO promițând un „răspuns unit și hotărât” la ceea ce a descris drept „acte de sabotaj deliberate, nesăbuite și iresponsabile”.
Update 29 septembrie, ora 13.52. Vladimir Putin va semna, vineri, tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, transmite Kremlinul.
„Ceremonia de semnare va avea loc mâine (n.r. – vineri)”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Putin. Potrivit lui Dmitri Peskov, anunțul va fi făcut în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, la ora locală 15:00 (12:00 GMT).
În cadrul ceremoniei vor fi semnate „acorduri cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse”, a subliniat Peskov.
Update 29 septembrie, ora 10.02. Șeful Biroului Președinției Ucrainei a cerut sancțiuni ample americane și europene împotriva Moscovei, după ce un raport oficial întocmit de un grup de lucru internațional a concluzionat că Rusia ar trebui acum să fie declarată „sponsor de stat al terorismului”.
Apelul lui Andri Yermak, al doilea cel mai puternic oficial al guvernului ucrainean după președintele Volodimir Zelenski, a venit după ce Ucraina a acuzat Rusia de sabotarea conductelor Nord Stream 1 și 2.
O astfel de desemnare ar permite să fie impuse sancțiuni secundare oricărei entități sau persoane fizice care comercializează sau sprijină organismele guvernamentale din Rusia, inclusiv băncile de stat. De asemenea, ar permite cetățenilor și angajaților americani să dea în judecată Rusia pentru daune sau despăgubiri materiale pentru vătămări corporale sau decese cauzate de terorismul statului rus. Iar rușii care doresc să intre în Statele Unite s-ar confrunta cu restricții sporite, notează The Guardian.
Update 29 septembrie, ora 09.58. Kremlinul a decis să nu grăbească „aderarea” oficială a teritoriilor ocupate ale Ucrainei la Rusia și să amâne închiderea granițelor sale. Ultima decizie a fost aprobată în lumina nemulțumirii tot mai mari față de „mobilizarea” parțială în rândul cetățenilor ruși.
Potrivit Meduza, citând surse apropiate administrației prezidențiale ruse, Kremlinul a decis „să nu grăbească lucrurile”. Sursele au spus că „totul va fi anexat, dar fără mare grabă”.
Rezumat 28 septembrie
Update 28 septembrie, ora 21.00. Departamentul american al Apărării a anunțat o asistență suplimentară de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, ceea ce înseamnă că banii vor fi cheltuiți pentru a fabrica și furniza noi arme Ucrainei. Aceste arme nu vor proveni direct din stocurile de arme preexistente ale SUA.
Optsprezece sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și „muniții asociate”, sunt incluse în acest pachet, se precizează în comunicat.
Pachetul include, de asemenea, 150 de vehicule blindate cu roți multifuncționale de mare mobilitate, 40 de camioane și 80 de remorci pentru „transportul de echipamente grele”, radare suplimentare pentru sistemele aeriene fără pilot, printre alte articole.
SUA au angajat „peste 16,2 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina”, de la începutul invaziei rusești în februarie, adaugă comunicatul.
Update 28 septembrie, ora 19.43. Ministerul de Externe al Poloniei a afirmat că „condamnă fără echivoc și cu fermitate” „referendumurile ilegale” organizate de Rusia, într-un comunicat de miercuri.
„Ministerul Afacerilor Externe condamnă fără echivoc și cu fermitate organizarea de către Rusia a unor „referendumuri” ilegale care vizează anexarea unor părți din oblasturile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojiea și Herson, ocupate temporar de Rusia”, se arată în comunicat.
Ministerul îi îndeamnă pe membrii comunității internaționale „să nu recunoască legalitatea acestor pseudo-referendumuri și a „rezultatelor” lor, care nu reflectă în niciun fel voința populației din aceste regiuni, deseori forțată să voteze”.
„Cerem urmărirea penală a tuturor celor implicați în organizarea referendumurilor fictive, precum și a persoanelor și instituțiilor rusești care operează pe teritoriul ocupat ilegal al Ucrainei”, a adăugat ministerul, precizând că Polonia este „hotărâtă” să continue cooperarea cu partenerii în acest domeniu.
„Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei de eliberare a teritoriilor ocupate temporar de Rusia atât timp cât va fi necesar”, a mai spus Ministerul polonez de Externe.
Update 28 septembrie, ora 18.55. Armata ucraineană susține că, în unele părți ale Rusiei, întreaga populație masculină dintr-o anumită categorie de vârstă este inclusă în mobilizarea parțială ordonată de președintele Vladimir Putin săptămâna trecută.
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat miercuri că „așa-numitele măsuri de mobilizare parțială sunt în curs de desfășurare în Federația Rusă și în părți ale regiunilor din Ucraina ocupate temporar de Rusia”.
„În așezările îndepărtate din Federația Rusă, întreaga populație masculină dintr-o anumită categorie de vârstă este supusă mobilizării, în ciuda lipsei de experiență de serviciu militar și de experiență de luptă”, a precizat acesta.
Statul Major General a susținut că există unele cazuri de părinți cu mulți copii și bărbați cu vârsta de peste 60 de ani care sunt mobilizați pentru serviciul militar.
Update 28 septembrie, ora 17.12. Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei propus miercuri de Comisia Europeană va viza peste 1.300 de persoane și entități, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
„Această listă vizează factori de decizie cheie, oligarhi, oficiali militari de rang înalt și propagandiști, responsabili de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat Borrell în timpul unei declarații de presă la Bruxelles.
Potrivit lui Borell, noile sancțiuni vor viza „cei implicați în ocuparea de către Rusia și anexarea ilegală a unor zone din Ucraina”, inclusiv „autoritățile rusești din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojiea și alte persoane din Rusia care au organizat și facilitat referendumurile false din aceste patru teritorii ocupate ale Ucrainei”.
De asemenea, Borrell a declarat că sancțiunile vor include oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării – inclusiv ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu – și pe cei care sprijină forțele armate ruse prin furnizarea de echipamente și arme pentru armată.
„De asemenea, continuăm să vizăm actorii care răspândesc dezinformări cu privire la război. În special, cei care răspândesc informații false și donează fonduri pentru zonele ocupate de Rusia”, a confirmat Borrell.
Update 28 septembrie, ora 14.50. Afirmațiile potrivit cărora Rusia s-a aflat în spatele atacului asupra gazoductului Nord Stream sunt „stupide”, a reaacționat Kremlinul. Liderii europeni au spus că sabotajul este cea mai probabilă cauză a scurgerilor în cele două gazoducte Nord Stream dintre Rusia și Europa, după ce seismologii au raportat explozii în Marea Baltică. Citește mai multe AICI.
Update 28 septembrie, ora 14.46. Liderii din regiunile ucrainene Lugansk și Herson, instalați de Moscova, i-au cerut oficial președintelui Vladimir Putin să anexeze teritoriile ocupate la Rusia. Apelurile au venit în urma așa-ziselor „referendumuri” organizate în grabă în Ucraina ocupată, pe care Kievul și Occidentul nu le recunosc.
„Ținând cont de decizia populației republicii la referendum, vă rog să luați în considerare transformarea Republicii Populare Lugansk într-un teritoriu al Federației Ruse”, solicită Leonid Pasechnik.
Anunțul său a fost urmat, la scurt timp, de un apel similar din partea liderului din regiunea Herson, Vladimir Saldo.
Update 28 septembrie, ora 09.45. Statele Unite vor introduce o rezoluție la Consiliul de Securitate al ONU prin care cer statelor membre să nu recunoască nicio schimbare în Ucraina și obligă Rusia să-și retragă trupele, a declarat ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield.
De asemenea, premierul canadian Justin Trudeau a declarat că țara sa va introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la referendumurile „false” organizate în regiunile ucrainene ocupate. Potrivit oficialului, Canada intenționează să „impună noi sancțiuni persoanelor și entităților complice la această ultimă încercare de a submina principiile suveranității statului”.
Update 28 septembrie, ora 07.37. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina își va „apăra” cetățenii din regiunile ocupate de Rusia, în timp ce autoritățile de acolo au anunțat rezultatele așa-ziselor referendumuri care au fost deja denunțate de Occident.
„Această farsă din teritoriul ocupat nici măcar nu poate fi numită o imitație a referendumurilor”, a relatat Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram. „Vom acționa pentru a ne proteja oamenii: atât în regiunea Herson, în regiunea Zaporojie, în Donbas, în zonele ocupate în prezent din regiunea Harkiv, cât și în Crimeea”, a dat asigurări liderul de la Kiev.
Rezumat 27 septembrie
Update 27 septembrie, ora 21.50. Martorii din Harkov raportează mai multe explozii puternice în apropiere de centrul orașului ucrainean.
Șeful administrației regionale din Harkov, Oleh Synehubov, a declarat pe Telegram: „Ocupanții au lovit la Harkov”, fără a da mai multe detalii.
Primarul Ihor Terekov a declarat că au avut loc trei explozii care au întrerupt curentul electric în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina.
Update 27 septembrie, ora 20.12. Ministrul danez de externe Jeppe Kofod a declarat că acestea sunt „ore critice”, după ce a purtat discuții cu omologul său suedez Ann Linde pe tema scurgerii de gaze în Marea Baltică, în apropierea celor două țări.
Discuțiile au avut loc în urma descoperirii a trei scurgeri în conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică.
Anterior, marți, seismologii suedezi au declarat că au detectat luni două explozii subacvatice în zona din apropierea conductelor Nord Stream. Cauza incidentului este încă necunoscută, deoarece investigațiile continuă. Rapoartele inițiale – care nu sunt încă confirmate oficial – indică faptul că ar fi putut fi vorba de un act deliberat, potrivit unor oficiali occidentali.
„Acestea sunt ore critice – solicită o strânsă cooperare internațională. Facem tot ce putem pentru a aduna informații și a evalua situația”, a scris marți Kofod pe Twitter.
Linde a declarat că este „esențial să se coordoneze îndeaproape și să se gestioneze situația”.
Guvernul și agențiile suedeze „monitorizează îndeaproape evoluțiile”, a scris ea pe Twitter.
Update 27 septembrie, ora 19.33. Armata ucraineană a publicat o înregistrare video care arată că forțele sale au făcut noi câștiguri incrementale la est de râul Oskil din Harkov – care fusese limita ofensivei lor recente de succes.
Unul dintre scurtele clipuri video publicate marți arată un soldat ucrainean ridicând steagul național în Kupyansk Vuzlovyi, o suburbie la sud de orașul Kupyansk – care a fost capturat la începutul acestei luni.
Alte clipuri arată trupele ucrainene intrând în sate mai la sud, aproape de locul unde se întâlnesc regiunile Harkov și Donețk. Aceste sate sunt Koroviy Yar și Ridkodub.
Capturarea lor indică faptul că forțele ucrainene se mișcă încet pentru a consolida câștigurile realizate în primele două săptămâni din septembrie, cu scopul de a tăia calea unităților pro-ruse care încă își apără pozițiile din jurul orașului Lyman.
Update 27 septembrie, ora 18.20. Autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia investighează scurgeri suspecte la două conducte de gaz care merg din Rusia spre Germania pe sub Marea Baltică, după ce ambele au înregistrat o scădere bruscă a presiunii care a stârnit marți îngrijorarea liderilor europeni cu privire la un posibil sabotaj.
Niciuna dintre conducte, Nord Stream 1 și 2, nu fusese activă, dar ambele erau pline cu gaze naturale atunci când au suferit o scădere bruscă a presiunii, care a fost înregistrată pentru prima dată luni.
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, a acuzat Rusia pentru scurgeri, spunând că acestea reprezintă o încercare de a destabiliza și mai mult securitatea energetică a Europei. El a vorbit la lansarea unei noi conducte submarine care leagă Polonia de Norvegia prin Danemarca.
„Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că este vorba de un act de sabotaj”, a declarat Morawiecki. „Un act care probabil marchează următoarea etapă în escaladarea acestei situații din Ucraina”.
Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat că nu poate fi exclusă varianta sabotajului. „Este prea devreme pentru a concluziona încă, dar este o situație extraordinară”, a declarat ea în timpul unei vizite în Polonia pentru a inaugura conducta din Norvegia.
„Se vorbește despre trei scurgeri și, prin urmare, este greu de imaginat că ar putea fi vorba de un accident”, a spus ea.
Update 27 septembrie, ora 16.55. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, prin vocea consilierului său, că scurgerile sunt un atac terorist planificat.
„Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este altceva decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune împotriva Uniunii Europene”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, pe Twitter.
„Cel mai bun răspuns la un tiran (…) sunt tancurile pentru Ucraina. În special cele germane…”, a scris el pe Twitter.
Update 27 septembrie, ora 14.25. ONU este „profund deranjată” de rapoartele despre aproape 2.400 de arestări în mai puțin de o săptămână, din cauza protestelor în Rusia față de mobilizarea parțială anunțată de Putin.
„Suntem profund deranjați de numărul mare de oameni care ar fi fost arestați”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru drepturile Națiunilor Unite, Ravina Shamdasani.
Autoritățile rusești au reprimat criticile la adresa războiului din Ucraina, reținând mii de protestatari de la începutul conflictului în februarie. Dar arestările au crescut vertiginos de când Putin a anunțat o mobilizare militară parțială pentru a întări trupele în Ucraina.
Update 27 septembrie, ora 14.23. Autoritatea Maritimă a Suediei a declarat că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri ale conductei Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o avarie la Nord Stream 2 din apropiere. Citește mai multe AICI.
„Există două scurgeri pe Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Sunt foarte aproape una de alta”, a spus un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).
Update 27 septembrie, ora 09.35. Președintele Vladimir Putin este așteptat să se adreseze ambelor Camere ale parlamentului rus vineri, 30 septembrie, și poate folosi acest discurs pentru a anunța oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ucrainene, a declarat Ministerul Britanic al Apărării în cea mai recentă actualizare a informațiilor.
„Există o posibilitate realistă ca Putin să-și folosească discurul pentru a anunța oficial aderarea regiunilor ocupate ale Ucrainei la Federația Rusă. Referendumurile în desfășurare în aceste teritorii sunt programate să se încheie pe 27 septembrie. Liderii Rusiei speră aproape sigur că orice anunț de aderare va fi văzut ca o justificare a „operațiunii militare speciale” și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict, au relatat oficialii de la Londra.
Update 27 septembrie, ora 09.29. Soldații ruşi au lansat atacuri cu rachete asupra orașului Zaporojie, a anunţat șeful administraţiei de stat militare din regiune, Oleksandr Staruh, pe Telegram.
„Ocupanții ruşi au distrus infrastructura. Se stabilesc informațiile despre victime, răniţi și pagubele provocate”, a transmis oficialul regional. Important! Să luați măsuri de precauție! Nu neglijați semnalele raidurilor aeriene, rămâneți în adăposturi. Există riscul unor atacuri repetate”, a relatat Staruh.