Imaginile dezastrului. Cum arată Ucraina, după o săptămână de bombardamente
A trecut aproape o săptămână de când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina. Cele mai recente imagini din țară arată disperarea și distrugerile provocate de atacul Moscovei. Orașul Harkov din estul țării și orașele-satelit ale Kievului fiind în vizor. Bombardamentele i-au determinat pe ucrainenii care au rămas în țară să se ascundă în adăposturi subterane pentru a opta zi consecutivă.
Imaginile terorii din Ucraina, după mai bine de o săptămână de război
În doar o săptămână, peste un milion de persoane au fugit în țările vecine, majoritatea îndreptându-se spre Polonia.
La o săptămână de la invazia Rusiei în Ucraina, au avut loc deja o serie de premiere istorice.
În timp ce capitala Ucrainei, Kiev, și alte orașe importante au fost supuse primului atac de după cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit au declanșat pentru prima dată cele mai profunde și mai ample sancțiuni împotriva unei economii atât de mari precum cea a Rusiei.
La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în regiunile separatiste Luhansk și Donețk din estul Ucrainei și le-a recunoscut ca state independente.
Această mișcare a ucis efectiv un proces diplomatic la nivel înalt care ar fi putut duce la un summit între Putin și președintele american Joe Biden pentru a dezamorsa tensiunile crescânde, după ce Rusia a adunat între 150.000 și 200.000 de soldați de-a lungul granițelor Ucrainei.
Putin și-a justificat decizia într-un discurs preînregistrat care a durat 55 de minute, în care a dat vina pe NATO pentru criză și a spus că alianța reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia.
În ciuda sancțiunilor impuse de SUA și UE băncilor rusești și a faptului că Germania a oprit procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2, Putin a ordonat lansarea unui asalt la scară largă asupra Ucrainei la 24 februarie.
Trupele rusești, trimise în Ucraina pe 24 februarie
Forțele rusești au atacat din Belarus la nord, din Peninsula Crimeea ocupată la sud și de pe propriul teritoriu la est – cea mai mare desfășurare militară rusă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a ordonat o mobilizare generală și legea marțială ca răspuns.
Rezistența Ucrainei a fost acerbă, respingând atacurile rusești asupra capitalei Kiev și a altor orașe importante, dar atacurile aeriene și de artilerie ale Rusiei asupra zonelor urbane populate s-au intensificat în ultimele zile.
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a declarat că peste 2.000 de civili au murit de la începutul invaziei, deși cifrele privind victimele nu pot fi confirmate. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a raportat astăzi, 3 martie, că cel puțin 227 de civili au fost uciși și alți 525 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a invadat țara, acum o săptămână.
O criză majoră a refugiaților s-a intensificat rapid, peste un milion de persoane fugind din Ucraina.
Tensiunile nucleare au crescut, de asemenea, Putin a lăsat să se înțeleagă că ar putea lansa arme nucleare împotriva oricărei țări care intervine împotriva invaziei sale. Pe 27 februarie, el a ordonat ca forțele de descurajare nucleară rusești să fie puse în stare de alertă maximă.
UE a avertizat că Belarus ar putea începe să găzduiască arme nucleare rusești după ce statutul de țară nenucleară a fost abandonat în urma unui referendum.
Pentru prima dată, UE finanțează achiziționarea și livrarea de arme către o țară aflată în război, acordând Ucrainei o jumătate de miliard de euro (556 de milioane de dolari) pentru muniții, iar Germania a revenit asupra politicii sale istorice împotriva trimiterii de arme în zonele de conflict.
Între timp, Rusia a devenit din ce în ce mai izolată, pe măsură ce sancțiunile economice – precum și boicoturile culturale și sportive – au fost intensificate.
„Putin este agresorul. Putin a ales acest război. Iar acum el și țara sa vor suporta consecințele”, a declarat Biden după ce Putin a ordonat invazia. Biden a extins sancțiunile de blocare totală la încă patru bănci rusești, inclusiv la a doua mare bancă, VTB.
Analiștii ruși consideră că cele mai importante sancțiuni au venit sub forma unor interdicții de export de tehnologii americane sensibile, în special în sectoarele aviației, maritim și al apărării.
În urma anunțurilor privind sancțiunile, bursa de valori de la Moscova s-a prăbușit cu un nivel fără precedent de 45%, ceea ce a determinat o intervenție a băncii centrale pentru a susține lichiditățile băncilor. Moex și-a revenit într-o oarecare măsură, închizând la -33% în ziua respectivă.
Între timp, Zelenski – care a rămas la Kiev pentru a-și mobiliza poporul împotriva invaziei – a semnat luni cererea oficială a Ucrainei de aderare la UE.
În ciuda unei rezistențe eroice pe teren și a ajutorului militar de 1,6 miliarde de dolari din partea SUA și UE, forțele armate ucrainene au pierdut teren în fața marșului inexorabil al unei armate rusești mai mari și mai bine înarmate.
Miercuri, armata rusă a afirmat că a preluat controlul asupra orașului Kherson, important din punct de vedere strategic, din sudul Ucrainei. Un convoi de 64 de kilometri format din sute de tancuri rusești și alte vehicule se află pe un drum spre Kiev, iar forțele rusești au încercuit orașul oriental Harkov și orașul-port Mariupol.
Momentan, reprezentanții ruși și ucraineni au început a doua rundă de negocieri astăzi, 3 martie. Discuțiile încă au loc, urmând ca oficialii să facă declarații la finalul negocierilor.