12 mai 2022 | 18:10

Dmitri Medvedev spune că un război nuclear ar putea avea loc. Condițiile pe care le-a invocat fostul președinte rus

ULTIMA ORĂ
Dmitri Medvedev spune că un război nuclear ar putea avea loc. Condițiile pe care le-a invocat fostul președinte rus

Dmitri Medvedev transmite săgeți Occidentului. Fostul președinte al Rusiei și totodată unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Vladimir Putin spune că Occidentul nu face decât să crească riscul declanșării unui conflict deschis între Moscova și NATO prin faptul că acordă sprijin militar Ucrainei.

Fostul lider de la Kremlin atrage atenția Occidentului. Rusia ar putea folosi armele nucleare

Toate aceste acțiuni lansate de NATO ar putea degenera într-un război nuclear, mai atrage atenția fostul președinte.

”Statele NATO care furnizează arme Ucrainei, antrenează trupe (n.r. ucrainene) să folosească echipamente occidentale, trimit mercenari, precum şi desfăşurarea exerciţiilor ţărilor Alianţei în apropierea graniţelor noastre, cresc probabilitatea unui conflict direct şi deschis între NATO şi Rusia. Un astfel de conflict prezintă întotdeauna riscul să se transforme într-un război nuclear în toată regula. Acesta va fi un scenariu dezastruos pentru toată lumea”, a declarat Medvedev într-o postare pe contul de Telegram.

De altfel, Rusia este dotată cu unele dintre cele mai puternice arme nucleare. În arsenalul său sunt peste 6.200 de focoase nucleare, față de cele puțin peste 6.000 ale toate puterilor NATO adunate – SUA, Marea Britanie, potrivit declarațiilor făcute de Asociația pentru Controlul Armelor cu sediul la Washington.

De altfel, Vladimir Putin a motivat invazia Ucrainei ca o acțiune necesară pentru că Occidentul ar fi dorit să invadeze Rusia, inclusiv Crimeea.

”Suntem mândri de noile generații. Suntem vigilenți și facem tot ce putem pentru a evita pierderile. SUA, în special după căderea URSS, a început să vorbească despre supremația sa. Rusia are un caracter diferit, nii nu vom renunța niciodată la patria mamă. În Occident, ei au început să renunțe la aceste tradiții și valori. Nimeni nu va uita lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru naziști. La Kiev, ei spuneau că ar putea obține arme nucleare, iar NATO a început să exploreze ținuturile din apropierea noastră. Asta a devenit o amenințare evidentă pentru țara și granițele noastre. Totul ne spunea că este nevoie să luptăm.

În decembrie anul trecut am propus un tratat care să garanteze securitatea. Rusia a făcut apel la Vest pentru un dialog onest şi un compromis rezonabil, în interesul tuturor, dar a fost în van. Ţările NATO nu au vrut să ne audă şi asta arată că, de fapt, ele aveau planuri foarte diferite şi putem vedea asta. Se pregăteau, în mod deschis pentru o altă operaţie punitivă în Donbas, să invadeze teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea. În Kiev se vorbea despre posibila achiziţie a armelor nucleare. Blocul NATO a început în mod activ să se desfăşoare în apropiere de noi, creând ameninţări absolut inacceptabile chiar lângă graniţa noastră.”, a transmis Putin.