Discuțiile dintre Rusia și Ucraina continuă în format video aproape în fiecare zi, afirmă un diplomat

Discuțiile dintre Rusia și Ucraina continuă în format video aproape în fiecare zi, afirmă un diplomat

Șeful celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, Alexey Polishchuk, spune că discuțiile ruso-ucrainene continuă în format video aproape în fiecare zi.

Negociatorii din Rusia și Ucraina au discuții în fiecare zi cu privire la un acord de pace. Ce spun reprezentanții celor două părți

„Negocierile directe ruso-ucrainene sunt în desfășurare în prezent. Delegațiile interdepartamentale ale părților discută posibile acorduri privind soluționarea situației din Ucraina, viitorul său statut neutru, de nealiniat și alte probleme. Acum negocierile au loc în format video aproape în fiecare zi”, a spus el.

Discuțiile ruso-ucrainene au avut loc încă din 28 februarie. În fruntea delegației de la Moscova este consilierul prezidențial Vladimir Medinsky. Mai multe întâlniri au avut loc în Belarus, iar apoi părțile au continuat să comunice prin video-link.

Pe 29 martie, la Istanbul a avut loc o rundă de negocieri față în față. Pe 12 aprilie, președintele rus Vladimir Putin le-a spus jurnaliștilor că Kievul, după ce a renunțat la acordurile încheiate în timpul negocierilor de la Istanbul, a pus procesul de pace într-un impas.

Pe 20 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a trimis Kievului un proiect de document cu o redactare clară și așteaptă un răspuns. La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a clarificat că acest lucru s-a întâmplat încă din 15 aprilie.

Dmitri Peskov e dezamăgit de ritmul negocierilor și spune că acesta lasă de dorit şi că mingea se află acum în terenul Kievului, după ce echipa de negociatori a Moscovei a transmis părţii ucrainene acest document.

Președintele (Vladimir Putin, n.r.) a spus că partea ucraineană se retrage întotdeauna din acordurile obținute anterior, că își retrage propriile cuvinte. Acest lucru are consecințe foarte rele în ceea ce privește eficiența negocierilor. În prezent, părții ucrainene i s-a prezentat proiectul nostru de document care include formulări perfect clare. Mingea este în terenul lor, noi așteptăm un răspuns.

Am spus-o în repetate rânduri – că ritmul de lucru al părții ucrainene lasă mult de dorit -, iar ucrainenii nu dau dovadă de o mare dorință de a intensifica procesul de negociere”, a declarat Peskov, adăugând că termenul de răspuns rămâne la latitudinea părții ucrainene, potrivit agenției ruse de stat TASS.

Citește și:
Etichete: