Descoperirea istorică a arheologilor în Egipt. Ce aveau mumiile în gură
Arheologii au reușit să descoepre morminte antice egiptene care conțin mumii cu limbi de aur, ceea ce ar putea reprezenta un simbol mitologic al vieții de apoi.
Autoritățile spun că o serie de mumii au fost găsite în necropola Qewaisna, un loc de înmormântare din Egipt cu sute de morminte din diferite perioade din istoria țării. Se crede că adevăratele lor limbi ar fi fost îndepărtate în timpul îmbălsămării și înlocuite cu obiectul de aur, astfel încât decedatul să poată vorbi cu Osiris în viața de apoi.
Potrivit mitului, Osiris, zeul vieții de apoi, a fost ucis și spart în bucăți care au fost împrăștiate în Egipt. Isis, sora și soția lui Osiris, a reușit să-l învie după ce a găsit toate piesele și și-a reîntregit soțul. Se crede că prezența unei limbi de aur ar fi permis morților să-l convingă pe Osiris să arate milă față de sufletul lor.
Potrivit doctorului Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Arheologie, mumiile sunt într-o stare slabă de conservare. Unii dintre ei au fost găsiți cu limbi de aur, în timp ce alții au fost acoperiți cu foi subțiri de aur și așezați în sicrie din lemn.
De asemenea, au fost găsite așchii de aur modelate pentru a lua formă de gândaci și flori de lotus, precum și o serie de ornamente funerare din piatră și ceramică, de asemenea, probabil folosite pentru îmbălsămare. Descoperirile au fost anunțate pe pagina de Facebook a Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.
Nu este clar câte mumii au fost descoperite sau câte dintre ele aveau limbi de aur. Noile descoperiri au fost găsite într-o extensie a Complexului arheologic Qwaisana, care include morminte arheologice datând din diferite perioade de timp. Trei niveluri diferite ale complexului arată obiceiuri de înmormântare care sunt diferite unele de altele, a adăugat ministerul.
Limbi de aur se găsesc frecvent printre mumiile egiptene antice. În februarie anul trecut, cercetătorii au raportat descoperirea unei mumii cu limbă de aur la Taposiris Magna, un loc de înmormântare vechi de 2.000 de ani din Egipt.
Templul Taposiris Magna, al cărui nume înseamnă „marele mormânt al lui Osiris”, este situat lângă orașul egiptean Alexandria, cândva capitala țării. Este, de asemenea, locația suspectă a Cleopatrei, ultimul faraon al Egiptului și una dintre cele mai faimoase regine din istorie.
Noi morminte antice egiptene au fost descoperite de către arheologi
La începutul acestei luni, arheologii au dezvăluit că au descoperit un tunel subteran sub templu care probabil duce la mormântul ei pierdut în urmă cu secole. În urmă cu doi ani, au raportat descoperirea mumiilor a doi egipteni antici de rang înalt, un bărbat și o femeie.
Aceste două mumii au fost găsite, de asemenea, într-o stare slabă de conservare, deoarece apa se infiltrase în mormânt. Totuși, ei au fost inițial acoperiți cu foițe din aur, un lux rezervar doar membrilor de vârf ai elitei societății, ceea ce sugerează că au interacționat personal cu Cleopatra, scriu cei de la Dailymail.
La începutul acestui an, o altă echipă de cercetători a susținut că au găsit cele mai vechi mumii cunoscute în Valea Sado, Portugalia, datând de acum 8.000 de ani. Țesuturile moi nu se mai păstrează, iar corpurile sunt complet scheletizate, ceea ce înseamnă că aceste corpuri din Valea Sado nu mai sunt în stare de mumificare.
Din punct de vedere tehnic, o mumie este un om mort sau un animal ale cărui țesuturi moi și organe au fost conservate. Se crede că o serie de substanțe chimice au fost folosite pentru îmbălsămarea și conservarea trupurilor morților în culturile antice.
Oamenii de știință ruși cred că un balsam diferit a fost folosit pentru a păstra părul din acea vreme, în comparație cu amestecurile aplicate pe restul corpului. Părul a fost tratat cu un balsam format dintr-o combinație de grăsime de vită, ulei de ricin, ceară de albine și gumă de pin și cu o picătură de ulei aromat de fistic ca supliment opțional.
Mumificarea în Egiptul Antic presupunea îndepărtarea organelor interne ale cadavrului, uscarea corpului cu un amestec de săruri și apoi învelirea lui într-o cârpă înmuiată într-un balsam de extracte de plante, uleiuri și rășini. Se crede că mumiile mai vechi au fost conservate în mod natural prin îngroparea lor în nisip uscat de deșert și nu au fost tratate chimic.
Tehnicile de cromatografie gazoasă/spectrometrie de masă (GC/MS) au fost utilizate în ultimii ani pentru a afla mai multe despre procesul antic de îmbălsămare. Studiile au descoperit că trupurile au fost îmbălsămate cu un ulei vegetal, cum ar fi uleiul de susan, acizi fenolici, probabil dintr-un extract de plante aromatice și zaharuri polizaharide din plante.