Cât consumă televizorul tău: calculul pe care toți românii trebuie să-l știe
Chiar dacă nu credeai, televizorul consumă destul de mult curent electric, chiar și atunci când este închis, dar băgat în priză. În continuare, o să vezi cât plătești zilnic pentru acest dispozitiv pe care-l folosești zilnic, mai ales că prețurile la energie au crescut.
Unele dispozitive electronice consumă chiar și după ce le-ai stins. Cât timp se află în priză, aceste dispozitive contribuie non-stop la creșterea facturii.
Într-un clip postat pe Youtube, cei de la Videotutorial.ro ne arată exact cât consumă un televizor cu plasmă. Pentru calcul a fost folosit un dispozitiv pentru măsurarea consumului de energie. Acesta se numește „wattometer” sau contor digital de consum. Dispozitivul se conectează la priză și apoi se verifică aparatul care ne interesează.
Cât curent electric consumă televizorul închis
Ca să afli cât consumă, de fapt, televizorul tău, poți folosi un „wattometer”. Aparatul prin care poți determina cât consumă dispozitivele din casa ta este foarte ușor de utilizat. Un „wattometer” se poate găsi în majoritatea magazinelor mari din România.
Televizorul consumă, așadar, 15 wați chiar și atunci când nu este folosit. Dacă este conectat și routerul, atunci consumul urcă la 20 de wați, deși în continuare aparatul nu este pornit, conform clipului de mai jos.
Când televizorul este pornit, consumul urcă foarte mult. Pe timpul zilei, din cauza senzorului de luminozitate ambientală, aparatul tinde să consume și mai mult, pentru a compensa pentru lumina puternică din încăpere. Consumul se apropie de 240 de wați. La un calcul simplu, dacă folosim televizorul timp de cinci ore pe zi, factura de energie electrică se încarcă cu aproximativ 30 de kilowați pe lună.
Chiar și încărcătorul telefonului sau un cuptor cu microunde consumă mai mult decât crezi, chiar dacă nu le folosești.
Pe fondul situației de criză în energie și la în ceea ce privesc gazele naturale, Guvernul a emis o nouă ordonanță ce modifică prețurile la cele două servicii, începând cu data de 1 aprilie a.c. Ordonanța de Guvern a fost publicată ieri seară și, conform documentului, este valabilă pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Criza energetică este un factor important, din păcate, în escaladarea situației de criză generalizată în economia românească din aceste zile.