30 mai 2022 | 20:53

Cum a reușit Petro Poroșenko să iasă din țară, deși este cercetat pentru trădare în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Cum a reușit Petro Poroșenko să iasă din țară, deși este cercetat pentru trădare în Ucraina

Fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko i s-a permis să părăsească țara pentru a participa la o conferință politică în Olanda, după ce două încercări anterioare au fost blocate, forțându-l să facă apel la Volodimir Zelenski, care să-i dea permisiunea pentru călătoria în străinătate.

Petro Poroșenko a părăsit Ucraina, deși este acuzat de trădare de țară

Fostul șef de stat al Ucrainei, Petro Poroșenko, care este cercetat pentru posibilă trădare, a putut să plece din țara, prin punctul de trecere a frontierei cu Polonia, pentru a participa la o întâlnire politică, a declarat, luni, partidul său, Solidaritatea Europeană.

Volodimir Ariev, un parlamentar care reprezintă partidul Solidaritatea Europeană a lui Poroșenko, a spus că politicianul participă la un summit al Partidului Popular European, „cea mai mare adunare a partidelor din Uniunea Europeană, din care Solidaritatea Europeană este un membru asociat”.

„Petro Poroșenko a putut să plece în străinătate pentru a participa la Summit-ul și Congresul Partidului Popular European de la Rotterdam”, a spus Solidaritatea Europeană, partidul din care face parte fostul lider ucrainean, notează Reuters.

Unde s-a dus fostul președinte ucrainean

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, aflat sub investigație pentru acuzații de trădare de țară, a fost lăsat să părăsească Ucraina, trecând granița prin Polonia, pentru a participa la o conferință politică. Anterior, acesta fusese oprit de două ori din a părăsi Kievul, ratând inclusiv o întâlnire a Adunării Parlamentare a NATO la Vilnius. La a doua oprire, oficialul a amenințat cu „ruperea armistițiului politic” pe care îl are cu guvernul pe timpul invaziei rușilor.

Citește și Mandat de arestare pe numele fostului președinte al Ucrainei. Ce acuzații i se aduc lui Viktor Ianukovici

Cu două zile înainte, Poroșenko a dezvăluit că i s-a interzis să plece din Ucraina și a acuzat guvernul că a încălcat un așa-zis armistițiu în politica de partid care a fost în vigoare de când Rusia a invadat Ucraina.

Vânzări ilegale de cărbune în timpul mandatului

Petro Poroşenko, preşedinte între 2014 şi 2019, conduce acum partidul Solidaritatea Europeană, a doua cea mai mare formaţiune din Parlamentul ucrainean, făcând parte din opoziţie. Fostul lider al Ucrainei este investigat cu privire la finanțarea separatiștilor pro-ruși din Donbas prin vânzări ilegale de cărbune în 2014 și 2015. Predecesorul lui Volodimir Zelenski (actualul președinte) neagă toate acuzațiile care i se aduc.

În ianuarie 2022, un judecător ucrainean a respins solicitarea din partea procurorilor pentru arestarea preventivă a lui Poroșenko. Fostul șef de stat susține că investigația este o „invenție” a adversarilor săi politic. Cazul a stârnit îngrijorare la nivel internațional, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, făcând apel la ucraineni în februarie să „rămână uniți”, în timp ce amenințarea unei invazii ruse se contura.

În a doua zi a invaziei lui Putin în Ucraina, fostul președinte Petro Poroșenko a fost zărit pe străzile capitalei Kiev, spunând că este „pregătit să apere țara cu arma în mână”.