05 apr. 2022 | 17:25

Criza schimbărilor climatice: cele mai recente date confirmă dezastrul

ACTUALITATE
Criza schimbărilor climatice: cele mai recente date confirmă dezastrul

Angajamentele actuale de reducere a emisiilor nu vor fi suficiente pentru a încetini schimbările climatice, potrivit unui nou raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al Națiunilor Unite.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că acest raport, care se concentrează pe atenuarea încălzirii globale cauzate de oameni, cataloghează „o litanie de promisiuni nerespectate în privința climei”.

„Suntem pe calea rapidă către dezastrul climatic”, a spus Guterres într-o conferință de presă. Lumea este pe cale să vadă o creștere a temperaturii medii globale peste nivelul preindustrial de „mai mult decât dublu” țintei de 1,5° Celsius convenite în Acordul de la Paris din 2015 și reafirmată la conferință climatică ONU din Glasgow în 2021, a spus el.

Raportul, care a implicat colaborarea a 278 de autori din 65 de țări, se bazează pe peste 18.000 de studii științifice. Cercetările arată că emisiile globale de carbon continuă să crească. În 2019, emisiile au fost cu 12% mai mari decât în ​​2010 și cu peste 50% mai mari decât nivelurile din 1990, a declarat Jim Skea, copreședintele grupului de lucru care a elaborat raportul.

„Realitatea este că emisiile de gaze cu efect de seră, care provoacă încălzirea globală, sunt la cele mai înalte niveluri din istoria omenirii”, a declarat Skea, care are sediul la Imperial College din Londra, în cadrul conferinței de presă. „Evaluarea noastră concluzionează că, cu excepția cazului în care există reduceri imediate și profunde ale emisiilor în toate sectoarele, limitarea încălzirii la 1,5° nu va fi posibilă.”

Viitorul sună prost

Acest raport este al treilea publicat de IPCC în ultimele opt luni. Grupul intenționează să lanseze cea de-a șasea evaluare la sfârșitul acestui an, care va reuni aceste constatări axate pe atenuare cu cele dintr-un raport din august 2021 care detaliază rolul oamenilor în schimbările climatice și un raport privind adaptarea și vulnerabilitatea la schimbările climatice publicat în februarie 2022.

Raportul din 4 aprilie indică faptul că emisiile globale trebuie să depășească până în 2025 și să fie reduse cu 43% până în 2030 pentru a avea șansa de a rămâne sub această țintă de 1,5°C. În cele din urmă, lumea va trebui să atingă emisii nete de carbon zero până la începutul anilor 2050, spun oamenii de știință, care este punctul în care temperatura globală va înceta să crească.

Politicile adoptate de unele guverne au dus la evitarea emisiilor, a declarat preşedintele IPCC, Hoesung Lee.

„Sunt încurajat de măsurile climatice luate în multe țări”, a spus Lee într-o declarație. „Dacă acestea sunt extinse și aplicate mai pe scară largă și mai echitabil, ele pot sprijini reduceri profunde ale emisiilor și pot stimula inovația.”

Trebuie să acționăm

Un raport lansat în martie de World Resource Institute și think tank-ul Climate Focus arată că terenurile deținute de comunitățile indigene și locale ar putea aduce contribuții substanțiale la obiectivele de reducere a carbonului. Centrat pe patru țări din America Centrală și de Sud, cercetarea a constatat că aceste terenuri atrag aproximativ de două ori mai mult carbon pe hectar decât terenurile aflate în afara controlului acestor comunități. Autorii au sugerat într-o conferință de presă din 31 martie că legile ar trebui să protejeze pretențiile indigene asupra pământului și că aceste legi trebuie aplicate.

Cercetările IPCC sugerează că succesul în atenuarea schimbărilor climatice se bazează pe implicarea acestor comunități, a spus Ürge-Vorsatz.

„Cea mai bună opțiune este includerea părților interesate de la începutul planificării acestor acțiuni”, a spus ea. Ea a remarcat, de asemenea, „înțelepciunea specială” pe care aceste grupuri o aduc în legătură cu modul de gestionare a pământului pentru cele mai bune rezultate.

„Cu cât amânăm mai mult acțiunile în ceea ce privește abordarea schimbărilor climatice, cu atât provocările de fezabilitate vor fi mai mari”, a adăugat Skea. „Acesta este un mesaj foarte, foarte clar al raportului.”