05 mai 2022 | 09:50

Copiii vegetarieni: unde pierd ei, de fapt, în fața acelora care mănâncă și carne

ACTUALITATE
Copiii vegetarieni: unde pierd ei, de fapt, în fața acelora care mănâncă și carne

Tot mai multe persoane la nivel global aleg să-și schimbe radical alimentația să să devină vegetariene, multe dintre ele mergând mai departe de atât și impunând acest stil de viață și membrilor familiei, inclusiv copiilor.

Deoarece fenomenul nu este prezent de mult timp în societățile noastre, comunitățile științifice mondiale nu au reușit să ajungă la niște concluzii ferme și acceptate de larga majoritate a specialiștilor, cu privire la impactul real și pe termen lung a unei alimentații vegane la copii.

Totuși, cercetările realizate până în acest moment ne aduc informații prețioase despre faptul că micuții care nu sunt hrăniți și cu carne au de suferit în dezvoltarea lor per ansamblu.

Ce pierde un copil vegetarian, în fața unuia care hrănit cu toate grupele de alimente

Conform unui studiu publicat luni în jurnalul Pediatrics, copiii care urmau o dietă vegetariană și copiii care mâncau carne înregistrau valori similare în ceea ce privește creșterea, înălțimea și măsurile nutriționale, dar copiii vegetarieni aveau șanse mai mari de a fi subponderali. Acest lucru înseamnă că dobândeau o predispoziție pentru a nu reuși să atingă greutatea normală, adaptată înălțimii și vârstei lor.

Pentru a ajunge la aceste date, autorii cercetării au folosit date de la aproape 9.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 8 ani.

„În ultimii 20 de ani, am observat o popularitate tot mai mare a dietelor pe bază de plante și un mediu alimentar în schimbare, cu mai mult acces la alternative pe bază de plante, cu toate acestea nu am văzut cercetările privind rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete vegetariene în Canada.” a declarat Dr. Jonathon Maguire, autorul principal al studiului și medic pediatru la Spitalul St. Michael’s Unity Health Toronto, într-un comunicat de presă.

La începutul studiului, 248 de copii (inclusiv 25 de vegani) erau vegetarieni, iar alți 338 de copii deveniseră vegetarieni cândva mai târziu în timpul studiului. Copiii au fost urmăriți în medie timp de aproape trei ani. Nu au existat diferențe semnificative între copiii vegetarieni și cei nevegetarieni în ceea ce privește IMC -indicele de masă corporală-, înălțime, nivelurile de feritine serice și nivelurile de vitamina D.

Cu toate acestea, copiii vegetarieni aveau de aproape două ori mai multe șanse de a fi subponderali decât copiii nevegetarieni. Acestea fiind spuse, deși nu există multe cercetări asupra cărora să ne aplecăm, ar fi bine ca părinții să fie deosebit de atenți și să consulte specialiștii înainte de a aplica un astfel de regim alimentar copilului.