„​Ceasul apocalipsei”, mai aproape de secunda finală. Avertismentul dat de către oamenii de știință

„​Ceasul apocalipsei

Oamenii de știință au dat un avertisment cu privire la sfârșitul omenirii. „​Ceasul apocalipsei” sau Doomsday Clock reprezintă ceasul care înregistrează amenințările globale precum războiul nuclear, tehnologii periculoase, probleme de sănătate și nu numai. Află ce prevăd cercetătorii și unde ar trebui setat ceasul în funcție de evenimentele care au avut loc în ultimele 12 luni.

Experții urmează a decide unde ar trebui setat ceasul. Spre exemplu, anul trecut, acesta a fost plasat la 100 de secunde până la miezul nopții, rămânând la recordul înregistrat în anul 2020. Doomsday Clock servește ca o metaforă a riscurilor și pericolelor din lume. Un grup de experți din medii diferite decid în fiecare an cât de aproape cred că suntem de o catastrofă, luând în considerare evenimentele din anul trecut.

Ei folosesc un ceas pentru a ilustra cât de rele sau bune cred că sunt lucrurile la nivel global. Cu cât ceasul este mai aproape de miezul nopții, cu atât aceștia sunt de părere că pericolul este tot mai aproape. Acum 75 de ani a început la șapte minute până la miezul nopții. De atunci, Doomsday Clock a fost ajustat în funcție de lucrurile bune, dar și cele rele.

Astfel, în anul 1953, acesta a fost plasat la doar două minute până la miezul nopții, fiind un nivel îngrijorător, pe motiv că SUA și Uniunea Sovietică au testat bombele cu hidrogen. Dar când Războiul Rece s-a încheiat, la începutul anilor ’90, și lucrurile păreau pozitive,  1991 s-a întors la 17 minute până la miezul nopții.

În mod îngrijorător, în prezent, ceasul apocalipsei se apropie tot mai mult de miezul nopții, mai precis, de doi ani. Miezul nopții ar reprezenta faptul că experții cred că evenimentele care au loc la nivel global sunt extrem de rele, însă nu se intenționează a se ajunge acolo. Cu toate acestea, nu este un ceas real, nici o numărătoare inversă, iar el servește doar ca un avertisment în scopul de a rezolva problemele existente.

„​Ceasul apocalipsei” este tot mai aproape de miezul nopții

În termeni reali, dacă ceasul ar fi sunat într-adevăr la miezul nopții, oricum nimic nu s-ar întâmpla atunci. Este pur ilustrativ, bazat pe opiniile și predicțiile Consiliului de Știință și Securitate care îl conduce. Anul 2020 a fost anul în care „​ceasul apocalipsei” a fost cel mai aproape de miezul nopții din toată istoria sa.

A fost mutat la 100 de secunde până la miezul nopții, din cauza preocupărilor legate de războiul nuclear și schimbările climatice. Experții au descris situația de securitate internațională ca fiind „îngrozitoare”, acuzând liderii mondiali pentru eșecul negocierilor majore pentru controlul armelor, conflictele politice cu Iranul și Coreea de Nord, precum și relațiile slabe dintre SUA și Rusia.

Un an mai târziu, în 2021, oamenii de știință au menținut ceasul la 100 de secunde. De această dată, ei au dat vina pe răspunsul la pandemia de Covid-19, spunând că acesta a dezvăluit „cât de nepregătite și nedornice sunt țările și sistemul internațional să gestioneze în mod corespunzător urgențele globale”.

Urmează că acesta să fie setat din nou și vom putea afla dacă suntem mai aproape de miezul nopții sau nu, având în vedere că pandemia continuă să fie o problemă de ordin global. Într-o altă ordine de idei, armele inteligente avansează, gigantul tehnologic Microsoft încearcă să facă oamenii mai conștienți prin aplicațiile lor, iar un caz federal anti-trust împotriva Meta, compania cunoscută anterior sub numele de Facebook, a primit aprobarea.

Citește și: